15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBursa Locurilor de Munca pentru femei - un vis frumos

Bursa Locurilor de Munca pentru femei – un vis frumos

Dolj

767 de posturi disponibile, 1.510 femei participante, 300 selectionate

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj a organizat pe 8 Martie Bursa Locurilor de Munca pentru Femei. Gindita ca un cadou pentru reprezentantele sexului frumos aflate in cautarea unui loc de munca, bursa a reunit numai 19 agenti economici, desi initial isi anuntasera participarea peste 30 de potentiali angajatori. Oferta pentru femeile interesate a cuprins o gama larga de posturi: confectionere, economiste, contabile, patisere, agenti de turism etc. Daca numarul firmelor ofertante de locuri de munca a lasat de dorit, in schimb numarul celor dornice sa munceasa si sa isi gaseasca o slujba a fost impresionant. 1.510 doamne si domnisoare au vizitat standurile, s-au interesat de posturile oferite si au sustinut interviuri, sperind sa ocupe unul dintre cele 767 de locuri de munca puse „la bataie“. Numai 300 dintre ele au plecat insa acasa multumite, acesta fiind numarul selectionatelor. Celelalte femei s-au consolat cu gindul ca la urmatoarea bursa se va gasi, poate, un post si pentru ele. Doamnele prezente au fost de parere ca angajatorii au preferat participantele tinere. „Nu am reusit sa gasesc nimic. La virsta mea, 45 de ani, este mai greu sa fii angajat, indiferent de domeniu. Eu sint de meserie lacatus, am urmat scoala profesionala, dar sint dispusa sa lucrez orice. Dar asta nu ma ajuta cu nimic. Nici macar la standul unde se ofereau posturi in agricultura nu am fost acceptata. Mi s-a spus ca nu fac fata. Oferta nu a fost prea bogata si deloc multumitoare. Sper ca pina la urma sa imi gasesc totusi un loc de munca“, a spus Mariana Matara, aflata in cautarea unei slujbe.

Deschisa de la primele ore ale diminetii in holul Universitatii, Bursa Locurilor de Munca nu a durat foarte mult, la ora 12.00 majoritatea agentilor economici parasind standurile. Angajate sau inca somere, femeile participante au apreciat totusi intentia organizatorilor care s-au gindit la ele intr-o zi speciala.

• Ana IANCU

Gorj

Femeile si-au cautat un loc de munca

Bursa Locurilor de Munca pentru Femei s-a desfasurat ieri, incepind de la ora 9.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Tirgu Jiu. Actiunea a fost organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj, in functie de necesarul de personal al agentilor economici din judet. Cea mai mare oferta de munca a fost reprezentata de meseria de confectioner de imbracaminte, respectiv 100 de locuri. 300 de persoane au incercat sa se incadreze in munca, dintre care 261 de femei au fost selectionate in vederea angajarii. Majoritatea celor interesate de oportunitatea oferita au fost tinere cu virsta de maximum 35 de ani. Directorul Ion Tirlea, din cadrul AJOFM Gorj, a precizat ca initiativa s-a dorit un cadou pentru cei care nu aveau un loc de munca. Prin aceasta masura, cererea de pe piata fortei de munca este mult mai bine cunoscuta de persoanele interesate. La nivelul judetului, in cursul acestui an vor mai fi organizate doua editii speciale ale Bursei Locurilor de Munca. Acestea se vor adresa persoanelor cu handicap, precum si absolventilor.

• Adrian MOSNEANU

Mehedinti

Reprezentantele sexului frumos s-au calcat in picioare

Sute de femei din Mehedinti s-au imbulzit ieri – dimineata la Palatul „Theodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin, pentru a prinde un loc de munca la bursa organizata de Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Mehedinti. Din cele 303 locuri de munca puse la dispozitie de aproximativ 30 de agenti economici, aproximativ o treime se pare ca vor fi ocupate. Multe dintre participante si-au declarat nemultumirea fata de putinele locuri de munca puse la dispozitie pentru cei cu studii superioare. „Am venit degeaba, pentru ca nu am gasit nimic adecvat pregatirii mele. Am terminat o facultate cu profil economic, dar am gasit locuri libere numai in confectii, asigurari si ca agenti comerciali“. Potrivit directorului AJOFM Mehedinti, Iustin Florescu, multe dintre firmele care isi anuntasera participarea au renuntat in ultimul moment: „Probabil ca aceste firme nu au o relatie prea normala cu AJOFM Mehedinti, dar asta este situatia. Oricum, in conditiile in care vor fi angajate 100 de persoane, aceasta actiune poate fi considerata un succes“.

• Daniela LOBDA

Olt

Lipsa experientei – principalul „defect“ al somerilor

Cel putin 250 de persoane din judetul Olt, in majoritate femei, au luat ieri cu asalt Bursa Locurilor de Munca pentru femei. Organizata in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor din Slatina de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, in colaborare cu Ca-

mera de Comert si Agricultura din judet, manifestarea, prima din acest an, s-a bucurat de un mare interes din partea celor aflati in cautarea unei slujbe. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre firmele care oferisera locuri de munca, reprezentantii lor fiind inlocuiti cu cei ai organizatorilor. Una peste alta, nici cei care au sperat ca-si vor putea gasi cu acest prilej un loc de munca nu s-au intors acasa prea fericiti.

Majoritatea persoanelor prezente ieri la tirgul de joburi slatinean au reprezentat parca transpunerea in realitate a celebrului dicton „Veni, Vidi, Vici“(Am venit, am vazut, am plecat). Tinerele absolvente de liceu sau facultate nu au avut prea mult succes. Lipsa experientei intr-un loc de munca a fost pentru ele principalul handicap. Maria Boeru, de 24 de ani, a terminat o scoala postliceala in domeniul informaticii. „Gasisem un post, dar, cind au aflat ca nu am mai lucrat niciunde, mi-au spus ca nu pot pierde timpul cu incepatorii. Pai, cum sa ai vechime daca nu te angajeaza nimeni, daca nu iti da nimeni o sansa?!…“, a spus ea, vizibil dezamagita. De altfel, acelasi sentiment de adinca dezamagire se putea citi si pe fetele celorlalti participanti la bursa. Daca unele firme cautau doar persoane cu vechime in munca, altele isi alegeau viitorii angajati in functie de… virsta. Ileana Dumitrescu, de 41 de ani, de meserie cofetar-bucatar, fusese refuzata de un agent economic din acest motiv. „Doreau doar persoane pina in 35 de ani!..Deci, daca am trecut de 35 de ani inseamna ca nu mai sintem buni de nimic?! In plus, mai cerea si garantii.“

150 de femei au fost incadrate in timpul bursei

Din cei 43 de agenti economici care isi anuntasera prezenta la bursa din Slatina, doar citiva si-au respectat in final promisiunea. Din aceasta cauza, informatii despre cele 380 de posturi vacante ale tirgului de joburi din municipiu au fost oferite de angajatii AJOFM Olt. Acelasi „interes“ pentru Bursa Locurilor de Munca se pare ca l-au avut si agentii economici din celelalte trei orase din judet, unde manifestarea a avut loc, Bals, Caracal si Corabia. Astfel, desi numarul total al agentilor economici contactati pentru a lua parte la aceasta manifestare a fost de 263, au participat in cele din urma doar 66, oferta de posturi vacante fiind de 560. La finalul primei editii a tirgului de joburi din judet, din totalul celor 1.401 de femei participante, 150 au fost incadrate in timpul bursei, iar alte 824 au fost selectionate in vederea incadrarii. Cele mai multe dintre ele au fost incadrate la Corabia -88, Slatina – 49, Bals – 11 si doar doua femei au avut acest noroc la bursa din Caracal. Interesul cel mai mare pentru aceasta manifestare l-au avut femeile din municipiul resedinta de judet, nu mai putin de 763 prezentindu-se la bursa.

Chiar daca bursa se adresase oficial doar reprezentantelor sexului frumos, barbati de toate virstele au fost si ei prezenti, in speranta ca isi vor gasi o slujba.

• Mugurel MANEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS