14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratoarea Floarea Segarceanu a bagat cam adinc mina in banii locatarilor

Administratoarea Floarea Segarceanu a bagat cam adinc mina in banii locatarilor

Fostele asociatii de locatari, transformate peste noapte in asociatii de proprietari, au devenit pentru unii administratori, care, de cele mai multe ori, detin si functia de casier-contabil, un fel de sat fara ciini, in care se fura ca in codru. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este cel al Asociatiilor nr. 14 si 30 din cartierul Brazda lui Novac din Craiova, din contabilitatea carora lipsesc sume mari de bani. Floarea Segarceanu, administratoarea, contabila si casiera celor doua asociatii, incarca fictiv facturile locatarilor si de multe ori emitea chitante pe care apoi uita sa le inregistreze in contabilitate. Si pentru ca avea si are in continuare toti banii pe mina si nu da socoteala nimanui, isi permite sa-si ridice de doua ori salariul intr-o luna si sa-si cumpere abonamente RAT din banii asociatiei, in valoare de 460.000 de lei, abonamentul pe luna iunie 2001, respectiv 2.760.000 de lei, „abonamentul“ pe luna decembrie a aceluiasi an. Cu toate neregulile constatate de catre comisia Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, Floarea Segarceanu ramine in functie pina cind Parchetul va dispune sau nu inceperea urmaririi penale.

Blocurile F9 si F10 din Asociatia de proprietari nr. 14, Brazda lui Novac, au ramas, de citeva zile, fara apa calda din cauza restantelor de peste 700 de milioane de lei la intretinere. Pe intreaga asociatie, valoarea restantelor este de peste 1,8 miliarde de lei. Si, dupa cum arata listele cu restantierii, afisate in scara blocurilor, ai crede ca locatarii Asociatiei nr.14 nu si-au platit de citiva ani intretinerea. Poate ca printre locatari sint si rau-platnici, insa sint si foarte multi oameni care sint la zi cu plata intretinerii si, cu toate acestea, nu au apa calda si in curind nu vor mai avea nici gaze. In urma controlului financiar-contabil si gestionar al Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Craiova, s-a ajuns la concluzia ca vinovati de restantele foarte mari nu sint neaparat locatarii, ci si cea care se ocupa de stringerea banilor, administratoarea Floarea Segarceanu.

Din verificarile efectuate, s-au constatat neconcordante intre sumele din chitantele ramase in carnete si cele trecute in registrul de casa sau cele inscrise in fisele analitice pe fiecare proprietar de apartament (registrul de partizi). In perioada noiembrie – decembrie 2001 a incasat de la Victor Dobritescu, Florica Toma si Ionescu Gheorghe suma totala de 1.154.500 de lei, bani care nu au fost trecuti in registrul de casa si nici descarcati in registrul de parti, iar de la Asociatia nr. 30 au fost incasate aproape sapte milioane de lei; in lunile august – septembrie 2001, in registrul de casa sint trecute toate incasarile unei zile intr-o singura pozitie cumulata, fara a se specifica numele celor care au facut plata. Este vorba de peste 108 milioane de lei, numai la Asociatia nr.14.

Fiind administratoare la doua asociatii, nr. 14 si nr. 30, Floarea Segarceanu lua banii de la locatarii din Asociatia nr. 14 si-i trecea la Asociatia nr. 30, si invers. De la locatarii blocului F9, inscris in Asociatia nr.14, a incasat cu chitante sume cuprinse intre 795.000 si 1.700.000 de lei pentru Asociatia nr. 30, chitante anulate ulterior, dar care nu se regasesc incasate in chitantierele Asociatiei nr.14. Asa ca nu este de mirare ca, in functie de simpatii, oamenii erau pusi sa plateasca de doua ori intretinerea. „Folosea chitante scoase din uz. Nu s-a putut intocmi situatia patrimoniala a asociatiilor.

Furt pe fata

De la infiintare, din 1997, si pina in prezent, la Asociatia nr.14 nu a fost convocata niciodata adunarea generala a proprietarilor. In schimb, comitetul executiv s-a intrunit ori de cite ori a fost nevoie de o marire de salariu sau de acordarea indemnizatiilor administratorului, presedintelui sau sefului de scara. Din banii oamenilor, Floarea Segarceanu isi permitea sa-si ridice de doua ori intr-o luna salariul, fara a inregistra in contabilitate sumele respective. „In 25 ianuarie 2001, Floarea Segarceanu a ridicat 2.866.900 de lei reprezentind salariu, fara sa anexeze nici un document la registrul de casa, iar patru zile mai tirziu a ridicat din nou aceeasi suma, sustinind ca banii reprezinta lichidarea pe luna ianuarie. Situatia s-a repetat in luna iunie. Din lichidarea pe luna octombrie, pentru Segarceanu a fost scazuta suma de trei milioane reprezentind avansul pe luna in curs, desi pe 12 octombrie a fost intocmit un stat de plata si achitata suma de 3,5 milioane de lei ca avans pe octombrie. Statele de plata erau facute pe bucati de hirtie rupte din caiete, fara a se specifica luna pentru care s-au facut platile si fara a fi stampilate. Deocamdata, nimeni nu stie cam citi bani nu mai pot fi justificati“, spune Marian Giubelan, seful Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Craiova.

O parte dintre salariatii celor doua asociatii erau platiti la negru, iar pentru cei care aveau contracte individuale de munca sau conventii civile nu s-au virat catre stat impozitul pe salariu si nici contributiile la asigurarile de sanatate.

Avind privilegiul de a fi administratoare a doua asociatii, dintre care una functioneaza ilegal, Floarea Segarceanu a cerut, numai in 2001, bani de la oameni pentru plata chiriei, peste 18.000.000 de lei, bani pe care zice ca i-a platit, insa nu a prezentat nici un act doveditor in acest sens. De asemenea, ea a mai operat in registrul de casa sume cuprinse intre 750.000 de lei si 2.798.856 de lei fara documente justificative. Iar atunci cind a facut-o, a depus facturi fiscale din care reiesea ca banii au fost cheltuiti pentru plata benzinei pe care a consumat-o cu autoturismul personal sau pentru achizitionarea de dulciuri. Reprezentantii comisiei de control din cadrul primariei au sesizat organele abilitate pentru a stabili daca deficientele constatate sint sau nu de natura infractionala.

Hotul neprins, negustor cinstit!

Floarea Segarceanu nu recunoaste nici una dintre acuzatiile care i se aduc si sustine ca sint simple speculatii: „Toti ma acuza ca am mincat banii, ca am fugit cu actele, dar nu-i adevarat. In urma controlului facut de primarie, am iesit foarte bine, nu mi-au gasit nici o neregula“. Cam de aceeasi parere este si presedintele Asociatiei nr. 14, Gheorghe Gingioveanu, care nu isi aduce aminte ca in urma vreunui control Floarei Segarceanu sa i se fi imputat ceva.

Desi are cazier, Floarea Segarceanu va ramine in functie pina cind organele abilitate se vor autosesiza si-i vor interzice sa mai desfasoare activitatea de contabil-casier. Deocamdata, nimeni nu-i poate interzice sa mai incaseze bani de la oameni, cel putin asa sustin sectoristul de cartier si reprezentantii comisiei de control de la primarie. Reprezentantii comisiei de control au sesizat organele abilitate pentru a stabili daca deficientele constatate sint sau nu de natura infractionala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS