15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii pleaca in Vest pentru a fura sau pentru a munci la negru

Doljenii pleaca in Vest pentru a fura sau pentru a munci la negru

„Excursionistii“ au incercat sa-i ofere redactorului GdS o „atentie“ de 50 de dolari pentru fiecare pasaport rezolvat pe loc

Zeci de persoane asteapta in fiecare noapte la portile Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj sa le fie primite documentele necesare eliberarii pasapoartelor. Cei care doresc sa plece in spatiul Schengen se impart in doua grupe de virsta: cei care au mai mult de 45 de ani, care spera sa gaseasca o slujba, si cei tineri, care n-au nici un gind de munca. In concluzie, putem spune ca nici unii, nici altii nu se duc sa… „viziteze“ Luvrul, ci sa cistige niste bani. Cum stau lucrurile in realitate ne-am lamurit intr-una din nopti, petrecute printre cei care vor sa paraseasca tara in asa-zisul scop turistic.

Filiera „romana“

Seara incep sa se intocmeasca liste de… prioritate, iar in functie de sosirea la poarta politiei, la ceas de seara, persoana este trecuta pe lista. „Prioritatile“ sint stabilite in general direct proportional cu numarul de membri de familie sau cu cel al cunostintelor care asteapta. Ieri-dimineata, in jurul orei 4.30, pe aceasta tema a avut loc un conflict, iar ofiterul de la poarta a trebuit sa-i goneasca pe oameni, explicindu-le ca in zona exista locuitori care vor sa se odihneasca. Linistea s-a instalat rapid. Un rom mai in virsta a spus: „Am colindat sapte tari europene. Stiu si cum se munceste acolo, stiu si cum se fura. Conditia este una: sa fii baiat «subtire»! Daca nu faci parte din nici o filiera, iti este foarte greu. Am cunoscut romani singuratici, care credeau ca se descurca pe cont propriu. Cautau de munca si ne stricau piata. Noi ceream o suta de marci pe zi, de exemplu, iar ei aranjau pentru 50 de marci. De fiecare data luau bataie, uneori mai ajungeau si la spital, dar majoritatea tot nu se invatau minte si luau iar bataie. Acolo (in spatiul Schenghen – n.r.) trebuie sa ai spatele asigurat. Daca nu furi si gasesti ceva de lucru, este bine sa-l anunti pe seful de grup. Comisionul este intre zece si 20%. Tot bine este sa fii baiat cuminte si sa-i spui sefului cit ti-a dat neamtu’, ca, daca minti, esti exclus din grup si nu mai ai «trecere» pe urma. Este mai bine daca poti gasi un patron care te angajeaza direct, nu prin antreprenori intermediari“.

Pe piata „libera“, 50 de dolari pentru fiecare pasaport

Oamenii cu virsta de peste 50 de ani viseaza, de asemenea, un loc de munca in Vest. „N-am fost niciodata plecat din tara. Sper sa gasesc si eu un post de timplar sau dulgher, daca nu, chiar zidar“. Redactorul GdS a aflat ca tinerii merg in Vest pentru a fura. „Pai ce crezi, mosu’, ca ne ducem la munca? Dam si noi cu tirnacopul, dar noaptea, prin spatele magazinelor, ce, tu nu stii mersu’, ca doar ai mai fost“. Nestiind exact care sint motivele pentru care respectivii pierdeau noptile pe la portile politiei doljene, noi am spus ca asteptam la rind pentru eliberarea… pasaportului. Faptul a stirnit atentia generala, multi exprimindu-si nedumerirea: „Cum pasaportul, cind noi toti asteptam sa ne fie primite actele pentru acesta?“. Raspunsul a fost sec: „Pasaport de serviciu pentru presa“. Unul dintre indivizi a spus: „Domne, iti dau 50 de parai daca rezolvi problema cu pasapoartele pe loc! 50 de dolari de la fiecare din cei care sint aici, pentru ca tu, daca lucrezi in presa, trebuie sa-i cunosti pe politisti. Am luat «pulsul pietii» si toata lumea este de acord cu suma de 50 USD“. In momentul respectiv erau aproximativ 50 de persoane acolo.

Unii pleaca, altii trag

Tinerii pleaca din tara cu un singur scop: de a se imbogati peste noapte. Este aproape o rusine sa le spui ca vrei doar sa te plimbi prin Europa sau chiar ca vrei sa muncesti. Nimeni insa nu li se poate impotrivi. Este dreptul fiecaruia de a cere pasaport pentru a calatorii unde vrea. Daca pina acum o luna si jumatate nu se inghesuiau prea multi dupa aceste documente, acum putem asista la un adevarat asalt la Serviciul pasapoarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS