13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn politist ramas infirm in urma unei batai - cercetat pentru comportament abuziv

Un politist ramas infirm in urma unei batai – cercetat pentru comportament abuziv

„Eram intins pe trotuar, cu piciorul rupt. Cineva m-a ridicat si
m-a dus la spital“, isi aminteste cu lacrimi in ochi Aurelian Trancau, angajat in cadrul Politiei Municipale Tirgu Jiu. El isi aduce aminte de momentele din noaptea de 24 spre 25 decembrie 1999, atunci cind cariera sa de politist a luat sfirsit. In acea seara de cosmar, Aurelian Trancau a ramas infirm pe viata. Cu toate ca si-a facut datoria, oprind un grup de tineri care incercau sa sparga geamurile unui restaurant din centrul municipiului Tirgu Jiu, politistul este chemat acum sa dea socoteala in fata Parchetului Militar Craiova.

Subofiterul de politie Aurelian Trancau a fost transformat din victima in agresor feroce, care nu a stiut sa isi menajeze „victimele“: Cosmin Scradeanu Pisc si Cosmin Frunzaru. „Imi aduc aminte ca era Craciunul si eram in serviciul de patrulare in sectorul meu, alaturi de un jandarm.“ In fata discotecii VOX din Tirgu Jiu, politistul a observat un grup format din zece tineri turbulenti, care izbeau cu picioarele in geamurile magazinului Paringu. Vazind ca nu le pot sparge, tinerii s-au mutat la restaurantul EXPRES, aflat in apropiere. „Am trecut la ei si m-am dus la Pisc. Atunci a sarit Frunzaru, pe care il cunosteam, si s-a pus cu pieptul pe miinile mele, eu fiind trintit la pamint.“ Subofiterul a cerut ajutor unui paznic care era la un magazin din apropiere, insa, din nefericire, acesta a fost momentul care a declarat isteria generala. Din discoteca au coborit mai multi tineri care au asistat incintati la macelul din strada – statia de receptie a politistului a fost spulberata, din uniforme nemairaminind decit epoletii si citeva cirpe, asa cum a spus subofiterul. In urma busculadei create, Aurelian Trancau s-a ales cu piciorul zdrobit, cei doi agresori abandonindu-si victima, in momentul in care au realizat ceea ce se intimpla.

Capete in gura

Cosmin Pisc si Cosmin Frunzaru s-au repezit la masinile care erau parcate in fata magazinului Paringu, insa nu au putut pleca, fiind opriti de politist care a reusit sa se posteze in fata unui autoturism Dacia break. Stringind din dinti din cauza durerilor de la piciorul rupt si adunindu-si ultimele puteri, Aurelian Trancau a scos pistolul, i-a somat pe cei aflati in autoturism , dupa care a tras un cartus in plan vertical. Brusc, cei doi tineri au prins curaj: „Cosmin Pisc m-a luat de piept si mi-a tras doua-trei capete in gura.“ Cei doi agresori s-au despartit in momentul in care la fata locului au sosit citeva patrule de politie. Frunzaru a reusit totusi sa scape, Pisc fiind retinut de catre oamenii legii, insa a fost eliberat la scurt timp. Subofiterul ranit a ajuns, datorita unui trecator, la Spitalul „Tudor Vladimirescu“, fiind internat la Sectia ortopedie, cu diagnosticul policontuzie prin agresiune individuala (buza inferioara, nas, pometii obrajilor), fractura glezna stinga cu deplasare. Au urmat zile de cosmar la Spitalul Militar din Bucuresti, unde politistul a fost operat. „Am stat sase luni in spital si am cheltuit sute de mii de lei, dar asta nu conteaza. Vreau doar sa mi se faca dreptate.“ La vremea producerii incidentului, Cosmin Pisc a fost protejat de tatal sau, Ion Pisc, care garanta pentru cumintenia odraslei sale. Cu toate acestea, justitia si-a facut simtita prezenta, atit lui Cosmin Pisc, cit si lui Cosmin Frunzaru intocmindu-li-se dosar penal pentru comiterea infractiunii de ultraj.

Prim-procurorul Roibu a instrumentat cazul

Dosarul cu numarul 65.2365 din 1999 a stat vreo citiva ani la Politia Municipala, dupa care, pe 13 ianuarie 2001, a fost trimis spre instrumentare Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Aici, firul anchetei se rupe in mod ciudat, dar explicabil. Misterul dosarului „Frunzaru-Pisc“ a fost elucidat de catre prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Roibu. Acesta a declarat: „Eu am instrumentat acest caz. Sint declaratii din care reiese ca Aurelian Trancau a fost cel care l-a lovit pe Pisc. Chiar el a recunoscut acest lucru. In ceea ce priveste piciorul rupt, subofiterul a alunecat pe bordura inghetata. Statia a fost sparta in scandal. Acest dosar nu mai este la Tirgu Jiu, ci la Parchetul Militar Craiova. Aurelian Trancau este cercetat pentru comportare abuziva“, a declarat sec prim-procurorul Roibu. Asadar, din acest caz nu a mai ramas decit un politist care isi plinge dreptatea si o mare rusine.

Remember

La aproape un an dupa ce subofiterul Trancau raminea infirm, in acelasi loc, la Discoteca VOX, o alta patrula era in misiune. Atunci, din pacate, cineva a fost jertfit: jandarmul erou Gheorghe Marchis. Acum rolurile s-au inversat: cei „jertfiti“ fiind Cosmin Pisc si Cosmin Frunzaru. „Daca asa ceva i se intimpla unui coleg de-ai nostri care si-a facut datoria, noi ce sa facem. Ne este rusine sa il mai privim in ochi. Cum mai avem noi puterea sa mergem in actiuni?“, au declarat citiva colegi de-ai lui Alexandru Trancau. In urma cu citiva ani, el a fost inaintat in grad la exceptional. O rasplata inutila totusi, pentru ca, din cauza infirmitatii capatate, subofiterul nu mai poate merge in misiuni, fiind „ingropat“, printre hirtii si dosare, la Biroul Evidenta Populatiei, din cadrul Politiei Municipale. De aici, Trancau incearca sa isi faca dreptate, insa nu cu prea multe sperante, pentru ca stie cu cine se lupta, cu doua odrasle de stabi: Cosmin Pisc este fiul vicepresedintelui Federatiei Sindicatelor Energetice, Ion Pisc Scradeanu, iar Cosmin Frunzaru este fiul ofiterului SRI Gorj, Frunzaru. De amintit este si faptul ca, la ora redactarii acestui articol, subofiterul Trancau inca nu aflase ca va fi cercetat de Parchetul Militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS