13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrian Duicu, director general al PETROM Mehedinti - un personaj controversat

Adrian Duicu, director general al PETROM Mehedinti – un personaj controversat

Filiala Mehedinti a SNP PETROM este condusa de Adrian Duicu, un individ pe care presa nationala si regionala l-a calificat ca fiind mafiot. Angajat la PETROM Mehedinti ca muncitor, dupa numai citeva zile el a luat in franciza statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. La scurt timp, Adrian Duicu devine director general al PETROM Mehedinti. Contestat de salariati, el a facut obiectul unui dosar de urmarire penala, pe care procurorii mehedinteni au pus stampila NUP (neinceperea urmaririi penale). Desi a fost acuzat de presa de afaceri necurate cu benzina si cu motorina, ca isi terorizeaza angajatii, de hartuire sexuala, de gestiune frauduloasa in dauna societatii, de contrabanda cu petrol, organele abilitate ale statului l-au gasit, de fiecare data, nevinovat.

In 1998, Duicu senior era convins ca poate muta granita dintre Mehedinti si Caras-Severin.

Adrian Duicu este in prezent secretar general al PSD Mehedinti, adjunct, pe linie de partid, al deputatului Eugen Nicolicea. Poate faptul ca Adrian Duicu este un apropiat al deputatului il face sa creada ca are imunitate in fata legii. In 1998, tatal lui Adrian Duicu – Ion Duicu, viceprimar al localitatii Toplet – judetul Caras-Severin, a stirnit un mare scandal in jurul tentativei de a muta granita dintre judetele Mehedinti si Caras-Severin. Miza era mutarea granitei judetului Caras-Severin, cu aproximativ 2 kilometri spre Orsova, astfel ca ambele benzinarii de pe Valea Cernei, care apartineau familiei Duicu, sa nu poata fi controlate de autoritatile mehedintene. Cu toate presiunile facute de Duicu, granita dintre cele doua judete nu a suferit modificari, dar nici autoritatile nu s-au ingramadit cu efectuarea controalelor la benzinariile familiei Duicu. La Camera de Comert a judetului Caras-Severin, firma ROMCOMPLEX, care administreaza cele doua statii, apare pe numele lui Duicu senior. „Nu vad o problema in faptul ca aceasta firma apartine tatalui meu. Eu nu am administrat niciodata societatea ROMCOMPLEX, ci doar tatal meu“, a declarat Adrian Duicu. In apropierea celor doua statii, Adrian si Ion Duicu au construit si o parcare si un restaurant, locuri din care cadrele Detasamentului de Interventie Rapida al IJP Mehedinti au ridicat, in repetate rinduri, fete dornice de aventuri sexuale pe bani.

Pe dosarul ROMCOMPLEX – NFR Drobeta s-a asternut praful

Desi Adrian Duicu neaga implicarea sa in administrarea firmei ROMCOMPLEX, exista numeroase documente in care Adrian Duicu face declaratii pe proprie raspundere, in calitate de administrator al SC ROMCOMPLEX SRL Toplet. In baza acestor declaratii, fiul viceprimarului s-a ocupat de afacerile cu motorina fara taxa de drum, declarind ca aceasta va fi folosita in agricultura sau in scopuri tehnologice. Legea prevede ca in cazul motorinei fara taxa, declaratia pe propria raspundere este obligatorie. Nici un leu din taxa de drum, pentru sutele de tone de motorina vindute pe semnatura proprie, nu a intrat la bugetul statului. Controalele organelor abilitate din Mehedinti si Caras-Severin nu l-au gasit insa vinovat pe Adrian Duicu. In 2000, Adrian Duicu pune mina pe un contract care a adus sute de milioane de lei in buzunar, contract pe care firma tatalui sau – ROMCOMPLEX SRL, l-a incheiat cu NFR Drobeta. Pina la acea data, NFR Drobeta se aproviziona cu motorina de la SNP PETROM. Dintr-o data, contractul cu PETROM a fost reziliat, pe motiv ca societatea nu accepta plata la 30 de zile, fiind incheiat imediat un contract cu firma lui Duicu. Adaosul pus la motorina a fost de aproximativ 2.000 de lei, astfel ca la sutele de tone de motorina livrate, conturile lui Adrian Duicu au fost alimentate cu sute de milioane. Col. Doru Dumitrescu, seful IJP Mehedinti, declara in martie 2001: „In doua-trei zile vor exista date preliminare si, in cazul in care se va descoperi ca este vorba de o cauza complexa cu prejudicii importante, vom chema in sprijin si o echipa specializata din IGP“. Nu stim in ce conditii au fost efectuate cercetarile, cert este faptul ca pe dosarele cu pricina s-a asternut praful.

Ascensiune fulminanta

In paralel cu societatea ROMCOMPLEX, Adrian Duicu si-a deschis firma ROMINVEST OIL, cu care a luat in franciza, in anul 1999, statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. Pentru ca legea prevedea ca o statie PETROM nu poate fi luata in franciza decit de un salariat al societatii, Adrian Duicu a fost angajat la aceasta statie, care avea sa-i revina, peste numai citeva zile de la angajare, sub denumirea de ROMINVEST OIL. In martie 2001, Adrian Duicu avea sa fie numit director general al PETROM Mehedinti, multumind organizatiei locale a PSD pentru increderea acordata, lucru considerat normal, in conditiile in care, dupa ce a intrat in partid in noiembrie 1999, ca membru, a ajuns vicepresedinte in numai citeva luni: „Era normal sa multumesc PSD Mehedinti, dar asta nu inseamna ca pe mine m-a pus in fruntea PETROM Mehedinti conducerea partidului. Eu am venit pe aceasta functie legal si nu am fost pus acolo de cineva anume“, a declarat Adrian Duicu. In momentul in care a fost numit director general, Adrian Duicu a inchis firma ROMINVEST OIL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS