25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO macara este folosita ca loc de… audiente

O macara este folosita ca loc de… audiente

• Tot mai des, diversi, indivizi se urca in virful macaralei si asteapta edilii urbei pentru a le spune pasurile • Pentru ei nu exista lege, cu toate ca fiecare „distractie“ costa buzunarul statului

De mai bine de 12 ani, in zona centrala a Craiovei, pe Calea Bucuresti este amplasata o macara care nu face nimic altceva decit sa „vegheze“ blocul S200, ridicat pina in 1989 si neterminat. Daca utilajul inalt de peste 50 de metri nu stirnea pina acum decit dezgustul trecatorilor, de ceva timp a prins iar „viata“, pentru ca trei indivizi considera macaraua cel mai convingator mijloc de rezolvare a problemelor. Ei s-au urcat in virful ei si au strigat de acolo ca, daca nu li se rezolva problema, se arunca in gol. Ultima ascensiune a avut loc miercuri seara, in jurul orei 20.30.

La baza colosului de fier s-au adunat sute de craioveni. Ca de fiecare data, au sosit si echipajele de la SMURD, pompierii militari si politistii. Pe intuneric nu se vedea decit un muc de tigara aprinzindu-se din cind in cind. Cu greu, multimea a putut sa-l localizeze. Individul statea asezat pe ultima placa de beton, balanganindu-si picioarele deasupra multimii si fumind. La scurte intervale de timp, acesta se apleca si le facea cu mina curiosilor. Acestia-l „incurajau“: „Fii barbat! Fii barbat si sari!“ Un pompier a reusit sa urce pe macara si sa se apropie de razvratit. Prin statia a transmis datele acestuia: Virgil Alberto – 31 de ani, casatorit, doi copii. Locuieste intr-un camin de nefamilisti in cartierul craiovean Lapus – Arges. „Are probleme materiale. Nu are ce sa le dea de mincare copiilor. Are nevoie de materiale de constructie sa-si repare camera in care locuieste. Nu coboara pina nu vine primarul sa discute cu el“, a comunicat militarul din turnul macaralei.

Dupa aproximativ 45 de minute, a venit si Vasile Bulucea, primarul Craiovei. Citiva dintre cei prezenti l-au primit cu „Hai, mai tataie, ca te asteapta omu’ acela sus de trei ore!“ Primarul a luat o statie de la pompieri si l-a contactat pe „eroul“ serii: „Mai Virgilusi, ce faci ma, baiatule acolo sus? Fii cuminte ca ai familie, copii. Ce vrei tu?“ Raspunsul nu s-a auzit clar in statie, dar Bulucea l-a intrebat iar, uimit: „Si bine, mai Alberto, pentru doi saci de ciment te-ai urcat pe macara? Iti promit ca dimineata ii ai, iar acum coboara si du-te la nevestica ta“. Ceea ce pentru militari nu s-a dovedit o treaba prea usoara – coborirea – pentru „Virgilusi“ s-a dovedit a fi floare la ureche. El a coborit din virful macaralei cu usurinta unei maimute, avind tigara in gura. Abia cind a ajuns jos si-au dat toti seama ca „viteazul“ era frint de beat. Primarul i-a mai promis inca o data ca-i rezolva problema.

Teroarea ascunsa din centrul orasului

Necazul este altul, insa. Asa cum am spus, acesta este al treilea caz de acest gen in Craiova. Primul a fost in toamna, iar al doilea, in urma cu nici trei saptamini. Deci fenomenul tinde sa se generalizeze.

Toti folosesc acea macara si numai seara tirziu, cind este priza mare la public. Singura masura luata de autoritati a fost aceea de a taia primul segment de scara, dar si aceasta s-a dovedit ineficienta intr-o lume de nebuni. Unii spuneau ca trebuie facuta o lista cu prioritati pentru… accesul in virful macaralei. Aceste „distractii“ costa serios buzunarul statului, prin deplasarile echipajelor si ale masinilor institutiilor abilitate sa intervina in astfel de situatii.

Mai mult, din cauza stadiului avansat de uzura, colosul respectiv risca oricind sa se prabuseasca, lucru care ar insemna o adevarata catastrofa, zona fiind intens circulata si existand chiar o statie de carburanti in apropiere. Din cauza birocratiei, macaraua nu poate fi demontata. Un utilaj similar a luat cinci vieti la Termocentrala Calafat, cind o echipa de la ENERGOMONTAJ Bucuresti a incercat sa o demonteze. Tot din cauza ruginii, aceasta s-a prabusit, sfirtecind trupurile celor cinci nefericiti din echipa de zece. Se asteapta vreo nenorocire ca fantoma din centrul Craiovei sa dispara?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS