16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii disponibilizati vor primi mai putini bani

Minerii disponibilizati vor primi mai putini bani

Noua Lege a somajului – care va intra in vigoare la 1 martie 2002 – va genera dificultati in sustinerea minerilor disponibilizati din bazinul Olteniei si reangajati prin intermediul firmei infiintate de sindicate. Firma sindicatelor miniere din Oltenia – Olservmin – ii sustine pe fostii mineri, oferindu-le un loc de munca pentru sase luni, dupa care ei pot primi din nou ajutor de somaj. De acum inainte, Olservmin va trebui sa ii angajeze pe disponibilizati pentru o perioada de un an, pentru ca acestia sa poata beneficia de ajutorul de somaj, a declarat ieri directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Gorj, Ion Tarlea. Angajarea pentru minimum un an este – conform legii care intra in vigoare la inceputul lunii viitoare – conditie pentru acordarea ajutorului de somaj. Firma Olservmin a angajat, acum citeva saptamini, 600 de persoane pentru a presta servicii in cadrul Companiei Nationale a Lignitului. Acestea isi vor pastra locurile de munca pentru urmatorul an pentru a putea primi apoi ajutorul oferit de stat.

Liderul sindical al minerilor din Oltenia, Marin Condescu, a declarat ca noua lege ii dezavantajeaza pe disponibilizatii angajati si pentru ca, la finalul perioadei de angajare, acestia primesc pentru o perioada mai mica de timp ajutorul de somaj. Suma oferita de stat va fi mai mica intrucit va fi calculata in raport cu salariul minim pe economie, si nu la cel de la locul de munca. Marin Condescu spune ca Olservmin a angajat, in cei aproape trei ani de existenta, peste 3.000 de mineri disponibilizati. Liderul sindical spune ca firma nu are nici un profit de pe urma activitatii prestate, ea venind gratuit in sprijinul celor care au fost, pina in 1997, membri ai sindicatelor miniere. Marin Condescu declara ca nici macar membrii Consiliului de Administratie – care sint lideri sindicali din bazinele miniere – nu primesc vreo indemnizatie pentru activitatea in cadrul firmei.

Divergente intre sindicate si directorii CNLO

Planul de restructurare a Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) va fi finalizat cu o saptamina intirziere fata de termenul stabilit, din cauza unor disensiuni intre sindicate si administratie. Liderul sindical al minerilor din Oltenia a declarat ca sindicatele si administratia au prelungit cu o saptamina perioada negocierilor pentru ca nu au gasit solutii acceptabile pentru ambele parti.

Planul respectiv trebuie inaintat de urgenta Ministerului Industriei si trebuie sa includa structura personalului si a productiei pentru urmatorii trei ani. Administratia doreste o reducere cit mai mare a activitatii miniere din subteran, lucru pe care sindicatele nu il accepta intrucit presupune disponibilizari de personal. Punctele de vedere diferite dintre cele doua parti au aparut dupa ce administratia a dat de inteles ca nu toti minerii din subteran vor putea fi transferati la carierele din Companie. Sindicatele se opun insa unor disponibilizari de personal. Sindicatele miniere conduse de Marin Condescu au inaintat administratiei propria varianta pentru eficientizarea companiei, in care nu sint prevazute disponibilizari. Personalul din subteran ar putea fi redus in timp, dar fara ca numarul angajatilor Companiei Lignitului sa scada. Liderul sindical Marin Condescu declara ca sindicatele se opun oricaror disponibilizari, dar nu si continuarii procesului de eficientizare a Companiei, pentru a demonstra ca „au invatat ceva“ din lectia disponibilizarilor din 1997. Cele doua comisii de negociatori au discutat intens, in ultimele doua saptamini, in statiunea Govora, dar fara rezultate concrete.Administratia si sindicatele vor continua dialogul si in aceasta saptamina, in incercarea de a finaliza pina simbata planul de restructurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS