12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolina Delcea e acuzata ca a facut-o „proasta“ si „analfabeta“ pe procuroare in timpul procesului

Nicolina Delcea e acuzata ca a facut-o „proasta“ si „analfabeta“ pe procuroare in timpul procesului

• O craioveanca va fi trimisa in judecata pentru ca a ultragiat un magistrat intr-o sedinta a Tribunalului Dolj • Suparata ca nu-i impartaseste opiniile, Nicolina Delcea i-ar fi strigat procuroarei de sedinta ca este proasta si analfabeta, amenintind-o ca va aranja sa fie data afara din Parchet • Pentru restabilirea linistii a fost nevoie de interventia trupelor speciale • Recidivista fiind, inculpata risca acum sa stea pina la noua ani in spatele gratiilor

Tribunalul Dolj urma sa judece pe 23 ianuarie 2002 cererea de intrerupere a executarii pedepsei pe motive medicale a detinutului Marius Ovidiu Nicolau (zis Vaporas), condamnat la cinci ani inchisoare pentru tilharie. Sedinta de judecata s-a desfasurat in sala mica a instantei, presedinte de complet fiind judecatorul Valentina Trifanescu, iar procuror de sedinta era Ioana Sandu, sefa Sectiei judiciare a Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj. Procesul a inceput la ora 13.10, cind detinutul a fost adus in boxa din sala de sedinta. Procurorul Ioana Sandu a solicitat instantei sa dispuna efectuarea unei noi expertize medico-legale, motivind ca ambele expertize facute deja in cauza erau contradictorii – raportul de expertiza intocmit de IML Bucuresti confirma boala de care suferea condamnatul, dar, contrar celor precizate de IML Craiova, se mentiona ca suferinta poate fi tratata in regim de detentie. Nici nu isi terminase bine pledoaria avocatul detinutului, cind in sala a inceput scandalul.

In sala de tribunal, scandal ca la usa cortului

Nicolina Delcea, de 49 de ani, din Craiova, mama lui Marius Ovidiu Nicolau, se afla in sala, asteptind cu nerabdare ca instanta sa dispuna eliberarea fiului sau bolnav. Solicitarea procuroarei privind o noua expertiza medico-legala a facut-o sa-i sara tandara. Conform rechizitoriului intocmit in cauza, Niculina s-a ridicat de pe banca si a aruncat cu un ziar spre judecatoare, strigind ca se face un abuz impotriva fiului ei si amenintind ca se va plinge la presedintie, la Parchetul General, la Ministerul Justitiei, ba chiar la Strassbourg. Si-a indreptat apoi furia catre procuroarea Ioana Sandu, pe care a amenintat-o ca o „termina“, apoi a facut-o „proasta“, „analfabeta“ si „femeie-barbat“, intrucit poarta incaltaminte marimea 40. Ca urmare a scandalului izbucnit, presedinta completului a suspendat sedinta de judecata si a evacuat sala. Martorii au mentionat ca Nicolina Delcea si-a continuat insultele si pe holul tribunalului, strigind ca va face demersurile necesare ca procuroarea sa fie data afara din Parchet, fiind nevoie de interventia trupelor Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova pentru a o calma.

Mama i s-ar putea alatura fiului in penitenciar

Interogata in legatura cu scandalul de la Tribunalul Dolj, Nicolina Delcea a recunoscut ca a amenintat ca o „termina“ pe procuroarea Ioana Sandu, dar a negat ca ar fi insultat-o si ca ar fi tulburat linistea in sala de sedinta: „Eu nu am tipat in sala de sedinta, doar am replicat fara sa ofensez pe nimeni. Cum sa fac asta, ca doar erau vreo 20 de politisti acolo! N-am acuzat-o si nu i-am adresat procuroarei cuvinte obscene. Imi pare nespus de rau de cele intimplate, dar eram disperata de situatia fiului meu si nu mi-am dat seama de tonul folosit. Pentru asta am fost deja amendata cu 800.000 de lei si consider ca mi-am primit pedeapsa. Nu inteleg de ce mi s-a facut dosar penal“. Martorii insa, avocati si juristi aflati in acel moment in sala, au confirmat insultele proferate la adresa magistratului, fapt recunoscut inclusiv de Marius Ovidiu Nicolau, fiul celei acuzate. Ca urma-re, procurorul Gheorghe Covei din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova a dispus trimiterea in judecata a Nicolinei Delcea pentru savirsirea infractiunilor de ultraj impotriva unui magistrat aflat in exercitiul functiunii (fapta pedepsita cu inchisoare de pina la sapte ani), respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice (sanctionata de Codul Penal cu inchisoare de la trei luni la doi ani). In cazul in care va fi condamnata, inculpata – fiind recidivista – va fi nevoita sa-si ispaseasca si pedeapsa anterioara de doi ani inchisoare, suspendata conditionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS