20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Nu ne mutilati istoria!“

„Nu ne mutilati istoria!“

Aproximativ 25 de mii de persoane, majoritatea elevi si studenti, au manifestat ieri in centrul capitalei Republicii Moldova pentru a protesta impotriva deciziei guvernului de a inlocui in scoli disciplina „Istoria Romanilor“ cu „Istoria Moldovei“. Protestatarii au venit in coloane organizate, purtind drapele tricolore si pe cele ale Uniunii Europene. Manifestantii au scandat „Nu ne mutilati istoria!“, „Unica solutie – o noua revolutie!“, „Greva generala!“, „Jos tradatorii!“. Autoritatile au desfasurat masive forte de ordine in jurul cladirilor guvernului, parlamentului si presedintiei.

Organizatorii manifestatiilor, deputatii crestin-democrati, au anuntat ca fortele de ordine au fost dotate cu grenade lacrimogene si cu bastoane de cauciuc, insa politia nu a confirmat aceasta informatie. Protestatarii au marsaluit apoi pe bulevardul Stefan cel Mare, principala artera a capitalei, oprindu-se in fata cladirii parlamentului si scandind lozinci anticomuniste. Un grup de studenti purta o pancarda cu secera si ciocanul, legata cu panglica neagra. Un alt grup ducea o cruce mare de lemn, pe care scria „Comunismul 1917-2002“, sugerind moartea comunismului. Protestatarii au sfisiat un drapel sovietic, caruia i-au dat foc in fata cladirii parlamentului. Un elev a fost usor ranit pentru ca i-au cazut peste fata bucati din drapelul care ardea. Liderii crestin-democrati au fost primiti ieri, pentru prima data de la inceperea la 9 ianuarie a manifestatiilor de protest, de conducerea parlamentului pentru negocieri.

La sedinta, presedintele parlamentului, Eugenia Ostapciuc, i-a mai convocat pe liderii factiunii comunistilor, care are 71 de mandate din 101, si pe cei ai Aliantei Braghis. Presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat a cerut dizolvarea parlamentului si anuntarea alegerilor legislative anticipate. La sfirsitul sedintei, la care presa nu a avut acces si care a durat circa o ora si jumatate, liderul factiunii comunistilor, Victor Stepaniuc, a declarat ca deputatii partidului de guvernamint nu au de gind sa-si dea demisia. Referindu-se la decizia guvernului de a inlocui in scoli disciplina „Istoria Romanilor“ cu cea a Moldovei, Stepaniuc a spus: „Timp de 12 ani, Moldova a cultivat cetateni ai Romaniei si a venit timpul sa fie cultivati cetateni pentru Republica Moldova. Protestele sint organizate de forte proromanesti, care in anul 1992 au declansat razboiul din Transnistria si ulterior au generat scandalul din Gagauzia. Nu sintem un stat romanesc si nici nu putem locui in doua state. Alegatorii au demonstrat ca sint impotriva unirii cu Romania“, a spus Victor Stepaniuc.

In timp ce in biroul presedintelui parlamentului aveau loc negocieri, in strada multimea scanda lozinci anticomuniste. Dupa discutii, liderul PPCD, Iurie Rosca, nu a facut declaratii pentru presa. El s-a deplasat impreuna in fruntea coloanei de manifestanti in Piata Marii Adunari Nationale, unde crestin-democratii organizeze un concert dedicat Zilei indragostitilor. Guvernul anuntase ca la ora 18.00 va organiza un concert in Piata Teatrului de Opera si Balet, avind autorizatia primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS