17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO noapte si o zi de foc la propriu

O noapte si o zi de foc la propriu

Dupa o noapte de „foc“ in care evenimentele s-au tinut lant in Craiova, a urmat o zi de foc la propriu. Pentru pompierii militari din Cetatea Banilor, marti a fost o zi cumplita. Nu mai putin de 11 incendii de proportii pe parcursul a zece ore au facut necesara interventia prompta a acestora. Paradoxal, dar aproape toate incendiile au avut aceeasi cauza.

Prima alarma a fost data la ora 12.18, cind in comuna Malu Mare, din vecinatatea Craiovei, au ars 400 mp de vegetatie uscata si lastaris de salcim. Cauza – o tigara aprinsa, aruncata la intimplare de un trecator. La 13.46, sirena a sunat iar. A luat foc puietul padurii Ocolului Silvic Filiasi. A ars o suprafata de 5.000 mp de padure tinara. Cauza… un fumator a aruncat tigara la intimplare. Ora 14.17 – incendiu la groapa de gunoi a lui Marin Mirica din Breasta – comuna limitrofa a Craiovei. Au ars 700 mp de vegetatie uscata. Aceeasi cauza – tigara aruncata la „gunoi“ de un trecator. Un minut mai tirziu – 14.18 – incendiu la plantatia de meri a SC EXPOM SA – Ferma nr. 2, din comuna doljeana Virvoru de Jos. Au ars… 25 de hectare de vegetatie uscata in plantatie, punind in pericol toti pomii fructiferi.

Totul a pornit de la o tigara aruncata printre meri. 14.43 – pe strada Ecaterina Teodoroiu din Craiova, la domiciliile lui Aurel Glavan si Ion Chitibura s-a semnalat un alt incendiu. Vecinul acestora, Marin Marin, de 60 de ani, a dat foc resturilor vegetale din curtea sa – obicei vechi la romani – si a lasat focul nesupravegheat. Acesta s-a intetit si s-a extins si la vecini. La primul au ars 25 de metri liniari de gard, iar la celalalt, 500 mp de vegetatie uscata. La 16.04 – incendiu in comuna Melinesti. O persoana neidentificata a dat foc la vegetatia uscata, incendiind marginea padurii Ocolului Silvic din localitate. Au ars peste sase hectare de vegetatie. 17.55 – incendiu pe strada Corneliu Coposu din Craiova, la familiile Maria Durac si Constantin Dobra. Cauza – o fetita de trei ani, Mari Izabez, nepoata proprietarei, a dat foc la sira de paie. Incendiul s-a extins, propagindu-se la gardul vecinului. La 18.00 alt incendiu, in alta comuna de linga Craiova – Cosoveni. Au ars 1.500 mp de fin pe izlazul comunal, focul fiind iscat tot de o tigara aprinsa si aruncata la intimplare. Aceeasi cauza a provocat incendiul de la ora 20.30 la tancodromul din nordul Craiovei.

Din cauza unei… tigari au ars 500 mp de vegetatie uscata. 21.18 – incendiu la domiciliul lui Constantin Antonie din comuna Calopar. Acesta avea depozitata linga drum o gramada mare de coceni. Un trecator i-a facut un „bine“ aruncind in mijlocul cocenilor o tigara aprinsa. Au ars peste doua tone de furaje uscate. In sfirsit, ultimul incendiu a fost anuntat la ora 22.10. In comuna Bradesti a luat foc – tot de la o tigara – iarba uscata de pe o suprafata agricola de peste zece hectare. Lt. col. Aurel Ciorteanu a spus ca nu-si aminteste sa mai fi existat o zi ca aceea de marti. „Persoanele gasite vinovate pentru producerea incendiilor au fost amendate. Asta nu o consideram o solutie. Cel mai bine este daca se previne un astfel de eveniment. Recomandam ca arderea vegetatiei sa se faca numai dupa ce s-au luat masuri de izolare fata de alte repere, iar fumatorii sa fie foarte atenti unde arunca tigarile“. Masinile pompierilor militari doljeni a trebuit nu numai o data sa se intoarca in Craiova pentru a se realimenta cu apa. Interventia prompta a pompierilor a facut ca pagubele sa nu fie mai mari sau sa se inregistreze victime omenesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS