12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi traficanti canadieni de masini de lux furate din SUA - arestati

Doi traficanti canadieni de masini de lux furate din SUA – arestati

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Constanta a dispus simbata arestarea preventiva a doua persoane implicate intr-o operatiune de trafic de masini de lux furate din SUA. Filip Damian, de 35 de ani, si Rupa Pardoian Ion, de 36 de ani, cetateni canadieni cu domiciliul in Montreal, au fost arestati preventiv pentru cinci zile pentru prezentare de documente false la autoritatea vamala. Un container sosit in tara in luna decembrie cu nava Fair, sub pavilion Saint Vincent, a fost deschis vineri in portul Constanta, deoarece politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Constanta aveau informatii ca acest container a fost folosit pentru transportul a doua masini de lux (Toyota si Cadillac) in valoare de 75.000 dolari, furate din Chicago (SUA). Transportul care venea din Halifax (Canada) a fost interceptat in portul Genova de politistii italieni, care fusesera avizati prin Interpol.

Din dispozitia procuraturii italiene, masinile au fost confiscate de autoritatile portuare din Genova. Autoturismele fusesera ascunse in container prin metoda capac. Ele erau amplasate in spatele containerului, ascunse de un perete despartitor din lemn in fata caruia fusesera incarcati baloti de bumbac. Pe documentele de insotire a marfii se mentiona ca in container este mobila. Dupa ce autoritatile italiene au luat legatura cu politistii de la Crima Organizata Constanta, containerul a fost trimis mai departe in Romania, pentru a putea fi prinsi destinatarii marfii. Filip Damian si Ion Pardaian Rupa, despre care politistii au aflat ca au intrat in tara chiar pe 10 decembrie, cind nava Fair a acostat la Constanta, s-au prezentat vineri la Vama Port, pentru a cere deschiderea containerului si pentru identificarea marfii. Dupa desigilarea containerului, s-a constatat ca acesta era gol, deoarece masinile au fost deja oprite in Italia, cei doi fiind retinuti, iar simbata au fost arestati preventiv pentru prezentare de documente vamale false. Cei doi au sustinut ca asteptau mobila pentru repatriere, dar, potrivit procurorului Ion Otel, nu detineau nici un document care sa ateste ca au cerut autoritatilor romane vreo solicitare in acest sens. Procurorii si politistii constanteni detin dovezi conform carora cei doi fac parte dintr-o filiera transfrontaliera de traficanti de masini de lux, furate din SUA, aduse in Canada si expediate cu vaporul spre Europa.

Politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Constanta colaboreaza cu omologii din Italia, Canada si SUA pentru depistarea intregii retele de traficanti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS