12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnat la opt ani de inchisoare pentru ca si-a incendiat concubina

Condamnat la opt ani de inchisoare pentru ca si-a incendiat concubina

• Suparat ca voia sa il paraseasca, galiceanul Ionica Ganea a turnat benzina peste concubina lui si i-a dat foc • Trimis in judecata pentru tentativa de omor, inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Dolj la sase ani de inchisoare • Curtea de Apel Craiova a dat curs apelului formulat de Parchet, marindu-i pedeapsa la opt ani de inchisoare

Ionica Ganea, din comuna Galicea Mare – Dolj, se despartise de sotie, fiind in concubinaj cu Daniela Tuta, de 24 de ani. Pe 20 septembrie 2000, Ionica a fost parasit de concubina, care abandonase „cuibusorul“, mutindu-se la noul ei iubit, Iulian Firu. Nu singura, ci cu fiica sa minora si cu ceva lucruri din casa lui Ionica. Turbat de gelozie, barbatul parasit si-a cautat de mai multe ori fosta amanta, incercind s-o induplece sa se intoarca. Fiindca ea l-a refuzat, a amenintat-o cu moartea, spunindu-i chiar ca ii va da foc. Si chiar a trecut la fapte…

I-a dat foc iubitei pentru ca n-a vrut sa se intoarca la el

Stiind ca Iulian Firu pleaca devreme de acasa, pe 2 octombrie 2000 Ionica Ganea a dat o fuga pina la PECO, de unde si-a umplut cu benzina o sticla de 1,5 litri, apoi a plecat sa o „viziteze“ pe Daniela la noul ei domiciliu. A gasit-o in pat, avind grija de fiica sa, de alti doi copii ai noului ei iubit si de un copil de-ai vecinilor. Cu un ciomag intr-o mina si sticla de benzina in cealalta – ca sa para cit mai convingator – i-a cerut tinerei sa iasa din camera pentru a discuta despre dorinta lui de a reinnoda relatia, dar ea n-a acceptat. Miniat de refuzul ferm, a scos dopul sticlei si a aruncat cu benzina pe Daniela, apoi, calm, i-a dat foc cu bricheta, parasind incaperea nu inainte de a varsa restul de benzina pe covor. Victima a iesit din camera si a reusit sa-si stinga o parte din imbracamintea care-i ardea. Cu hainele inca fumeginde, a revenit apoi in incaperea cuprinsa de flacari si i-a scos de acolo pe cei patru copii, aproape asfixiati din cauza fumului. Incendiul a fost stins de vecini. Au fost distruse mobilierul, tocaria, obiecte de imbracaminte si lenjerie, toate in valoare de peste 50 de milioane de lei.

Circumstante atenuante acordate pentru… sinceritate

Daniela Tuta a suferit arsuri de gradul II pe torace si brate, care au necesitat 25-30 de zile de ingrijiri medicale, iar minorii au fost afectati de intoxicatia cu fum. Arestat preventiv pe 4 octombrie 2000, Ionica Ganea si-a recunoscut cu sinceritate faptele in fata politistilor si a procurorului. A sustinut chiar ca a fost instigat de fosta sa concubina, care i-ar fi strigat: „Ei si ce, nu-mi dai foc?“ Trimis in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, inculpatul s-a ales cu sase ani de inchisoare pentru tentativa de omor deosebit de grav si un an de inchisoare pentru distrugere, urmind sa execute pedeapsa cea mai grea. Instanta i-a acordat inculpatului circumstante atenuante, avind in vedere faptul ca acesta si-a recunoscut faptele si le-a regretat, fiind totodata si la prima condamnare.

O pedeapsa pe masura faptei

Parchetul a formulat apel impotriva sentintei date de Tribunalul Dolj, considerind ca in mod gresit i s-au retinut lui Ionica Ganea circumstante agravante, fara a se tine cont de gravitatea faptei si de urmarile care s-ar fi putut produce, solicitind o pedeapsa mult mai aspra. Judecind apelul pe 7 februarie 2002, Curtea de Apel Craiova a dat curs cererii procurorului, condamnindu-l pe inculpat la opt ani de inchisoare pentru tentativa de omor deosebit de grav si 3 ani de inchisoare pentru distrugere, urmind sa fie executata pedeapsa cea mai grea in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS