27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar al comunei Predesti - judecat de Tribunalul Dolj pentru luare de mita

Fostul primar al comunei Predesti – judecat de Tribunalul Dolj pentru luare de mita

• Dosarul fostului primar din Predesti, invinuit de luare de mita, este acum pe rolul Tribunalului Dolj • Stancu Saracin a fost prins in flagrant primind 200 de dolari
pentru facilitarea reconstituirii unui drept de proprietate funciara • Retinut in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, el risca o pedeapsa cu inchisoarea intre trei si 12 ani

In calitate de primar al comunei Predesti – Dolj, Stancu Saracin indeplinea si functia de presedinte al Comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar. Asa a cunoscut-o pe Cristine Craig, cetatean romano-american, care, in calitate de mostenitoare a defunctilor Ileana Constantinescu si Ionel Ionescu, avea dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de 36 ha teren arabil. In baza Legii nr.18/1991, femeia obtinuse 10 ha de teren, urmind sa primeasca si diferenta de 26 ha, conform Legii nr.1/2000.

O ocazie care nu trebuia ratata

Pentru a-si obtine drepturile legale, Cristine Craig s-a intilnit pe 18 septembrie 2001 cu primarul din Predesti. Cum se arata in rechizitoriul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, Stancu Saracin n-a ratat ocazia de a stoarce niste bani de pe urma americanei, cerindu-i 200 de dolari si cinci milioane de lei pentru a da curs reconstituirii dreptului de proprietate. Chiar mai mult, dom’ primar a motivat ca toate cele cinci milioane i se cuvin pentru „efortul“ acordarii milionului la hectar pentru cele 10 ha acordate initial. Revoltata de spaga ceruta pe fata, Cristine Craig i-a promis primarului ca va reveni a doua zi cu suma solicitata, dar a parasit biroul lui Saracin si s-a oprit direct la Parchet, unde a povestit cu lux de amanunte cele intimplate.

Flagrant… fluorescent

Procurorii i-au pregatit primarului din Predesti o surpriza. Pe doua bancnote de 100 de dolari au inscris cu substante fluorescente data „19.09.2001“ si cuvintul „MITA“. Cristine Craig i-a dat a doua zi un telefon (inregistrat, bineinteles) lui Stancu Saracin, informindu-l ca vine sa-i aduca „dreptul“, apoi l-a vizitat si i-a inminat cele doua bancnote, primind in schimb promisiunea rezolvarii in cel mai scurt timp a cererii. Nici n-a iesit bine femeia din birou, ca au aparut politistii si procurorii, care i-au cerut primarului sa dea socoteala pentru tot ceea ce are prin buzunare. Prins cu cele doua bancnote insemnate asupra sa, primarul a incercat „s-o scalde“, sustinind ba ca ar constitui o datorie mai veche pe care o avea americanca fata de el, ba ca femeia i-ar fi lasat acesti bani pentru a le cumpara niscaiva cadouri nepotilor lui, in virtutea unei relatii mai vechi de prietenie a ei cu acestia.

Din primarie la penitenciar

Avind suficiente probe privind savirsirea infractiunii de luare de mita, procurorul Ionel Tudosan n-a mai stat pe ginduri, dispunind arestarea preventiva a lui Stancu Saracin si trimiterea sa in judecata. Magistratul n-a uitat sa mentioneze in rechizitoriu ca invinuitul obtinea venituri cam mari fata de posibilitatile oficiale, la perchezitia domiciliara gasindu-i-se foarte multe carnete cec, extrase de conturi bancare si buletine de schimb valutar privind sume greu de justificat. „Cazat“ in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, fostul primar din Predesti asteapta acum verdictul judecatorilor de la Tribunalul Dolj, riscind sa mai poarte uniforma vargata intre trei si 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS