17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn munte din Gorj a fost revendicat de urmasii fostului proprietar

Un munte din Gorj a fost revendicat de urmasii fostului proprietar

• Constantin Voinicu, din Brasov, si rudele sale au revendicat un munte din judetul Gorj • Suprafata in litigiu cuprinde o padure de aproape 1.000 de hectare • Procesul intentat statului roman si Directiei Silvice Gorj se afla acum pe rolul Curtii de Apel Craiova

Constantin Voinicu, din judetul Brasov, impreuna cu alte rude ale sale au chemat in judecata statul roman si Directia Silvica Gorj, solicitind retrocedarea Muntelui Chenea, din comuna Schela (fosta Simbata) – judetul Gorj. Suprafata in litigiu este acoperita cu o padure de 990,68 ha, a carei valoare aproximativa se apropie de zece miliarde de lei. In sprijinul actiunii lor, reclamantii au sustinut ca sint mostenitorii fostului proprietar, care cumparase muntele pe 17 mai 1947 de la bucuresteanca Estera Djuvara.

Muntele este proprietate publica

Prin sentinta civila nr.125/28 august 2000, Tribunalul Gorj a respins actiunea reclamantilor, judecatorii considerind ca muntele a trecut in proprietatea statului, conform Constitutiei Republicii Populare Romane din 1948, si nu poate fi retrocedat. Mostenitorii nu au renuntat si au formulat recurs la Curtea de Apel Craiova. Printre motivele invocate, reclamantii au sustinut ca muntele nu a intrat legal in proprietatea publica a statului si ca instanta nu a avut in vedere normele… tratatului de pace cu puterile aliate, aprobat prin Legea nr.304/1947, care prevedea respectarea drepturilor civile si cetatenesti ale omului. In prezent, cauza dedusa judecatii a fost suspendata, pe motivul neprezentarii partilor la proces. „Probabil ca reclamantii au inteles sa utilizeze calea administrativa de retrocedare, reglementata prin Legea nr.10/2001. Oricum, intr-un interval de un an de la suspendare, pot cere repunerea pe rol si judecarea pricinii“, a precizat judecatoarea Victoria Daha, vicepresedintele Curtii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS