10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPesimism la New York in privinta relansarii economiei globale

Pesimism la New York in privinta relansarii economiei globale

Rezultatele unui sondaj realizat printre oamenii de afaceri prezenti la reuniunea Forumului Economic Mondial (FEM) de la New York releva o perceptie negativa generala privind sansele de relansare a economiei globale. Sondajul a fost organizat prin forumul de discutii al FEM, World Economic Brainstorming (WEB) si arata ca de pesimism dau dovada atit directorii de companii (CEO – Chairman Executive Officer), cit si participantii din tarile in curs de dezvoltare, care cred ca sistemul comercial global lucreaza impotriva lor.

Sondajul a aratat si o lipsa de entuziasm pentru strategiile globale, fiecare tara parind sa considere ca va fi nevoita sa iasa din recesiune pe cont propriu. „Daca vreti sa vorbiti cu persoane negativiste, atunci vorbiti cu un CEO“, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Paul O’Neill, referindu-se la rezultatele sondajului.

O’Neill crede ca respectivii directori sint ingrijorati de posibilitatea ca in companiile lor sa se intimple ceva rau, dar ca aceasta tendinta nu reflecta ceea ce se intimpla in economia reala. Secretarul american al Trezoreriei si-a exprimat optimismul in privinta economiei americane, amintind ca, in ciuda impactului atentatelor teroriste si a reculului determinat de caderea dot-com-urilor, SUA au inregistrat in al patrulea trimestru al anului o crestere economica nominala care s-ar putea situa la 0,8% dupa ajustare. „Economia SUA are potential pentru o crestere economica reala de 3% sau 3,5%“, a conchis O’Neill.

SUA vor suplimenta cu 100 de milioane de dolari fondurile destinate tarilor in curs de dezvoltare

Administratia Bush va supune spre aprobare Congresului in scurt timp o majorare cu 100 milioane de dolari a asistentei pentru dezvoltare destinate in urmatorii trei ani acelor tari care pot demonstra ca sint capabile sa-si imbunatateasca nivelul de trai cu ajutorul asistentei respective, a anuntat, in cadrul reuniunii FEM, Paul O’Neill.

Acesta a spus ca tarile in curs de dezvoltare trebuie sa demonstreze ce rezultate au realizat cu banii proveniti din aceste fonduri pentru a putea obtine fonduri externe cu costuri scazute. El a cerut presedintelui Bancii Mondiale, James Wolfensohn, sa pregateasca un raport asupra tarilor unde proiectele de asistenta au dat roade si asupra acelora unde nu s-a inregistrat nici un rezultat sau chiar unde nivelul de trai al populatiei a scazut.

Presedintele american George Bush va propune ca ponderea ajutorului acordat in forma imprumuturilor nerambursabile sa se reduca de la 80% la 50%, crescind in schimb ponderea fondurilor oferite in regim de imprumut.

Gerhard Schroeder crede in unificarea Europei dupa modelul german

Cancelarul federal Gerhard Schroeder considera ca modelul german de globalizare ar trebui sa fie aplicat la scara Europei, ceea ce inseamna, de fapt, integrarea Europei de Est in Uniunea Europeana.

De la reunificare, Germania a fost o prezenta mai puternica pe scena internationala si a realizat o crestere economica solida, a spus cancelarul, explicind ca toate aceste beneficii isi au originea in integrare si in globalizare interna. Schroeder crede, prin urmare, ca aceleasi efecte le va avea unificarea intre Vestul si Estul continentului: „O Europa mai mare este raspunsul nostru la provocarea globalizarii. O Europa mai integrata este o Europa mai puternica“.

Gerhard Schroeder a vorbit, la lucrarile FEM de la New York, despre necesitatea unei globalizari a securitatii si a justitiei, opinia sa fiind ca numai globalizarea poate face fata problemei terorismului, pe care l-a calificat drept „violenta privatizata“. „Terorismul international nu este consecinta globalizarii. El isi are originea tocmai in tari neafectate de globalizare. Securitatea promoveaza dezvoltarea, iar dezvoltarea promoveaza securitatea“, a adaugat cancelarul german. Intrebat ce parere are despre protestele antiglobalizare din jurul hotelului Waldorf-Astoria, Schroeder a spus ca el insusi a fost un protestatar cu 30 de ani in urma, dar ca disponibilitatea lui de „a asculta si a invata“ l-a facut sa inceapa sa acorde credit discutiilor si nu protestelor.

Forumul Economic Mondial- intrerupt de o casatorie

Personalitati importante ale lumii, reunite la Forumul Economic Mondial de la New York, a trebuit sa-si intrerupa discutiile, nu din cauza manifestarilor antiglobalizare ci a casatoriei a doi tineri. Casatoria a fost celebrata in sala de bal a hotelului Waldorf Astoria, chiar in locul in care se tineau lucrarile forumului. Personalitatile importante au trebuit sa se mute pentru citeva ore intr-un hotel vecin, pe Park Avenue. „Sala a fost rezervata pentru casatorie cu mult timp inaintea Forumului Economic Mondial“, a declarat un purtator de cuvint al Waldorf Astoria, Shelley Clark. „Cuplul tinea enorm sa-si celebreze casatoria aici. Asadar, le-am oferit o seara cit mai placuta“, a adaugat el. Organizatorii Forumului, care reuneste sefi de mari companii, guverne si personalitati ale societatii civile – de la Bill Gates la cintaretul Bono de la U2 – a trebuit sa se mute pentru citeva ore, cu tot cu instalatii de sunet si decoruri. Ziaristii care, chiar de la inceputul manifestarii au fost tinuti la distanta de participanti si au putut urmari citeva dezbateri pe un ecran urias situat intr-un hotel vecin, au fost privati in totalitate de tronsonul de discutii de pe Park Avenue. Lor li s-a promis ca vor primi ulterior o caseta cu dezbaterile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS