12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScumpirea tigarilor da o piine in plus bisnitarilor din Drobeta Turnu Severin

Scumpirea tigarilor da o piine in plus bisnitarilor din Drobeta Turnu Severin

Pretul tigarilor a fost majorat, incepind cu 1 februarie, cu 1.000-3.000 de lei/pachet. Aceasta este prima scumpire a tigaretelor din acest an, dar care nu acopera cresterea obligatiilor fiscale. Vor mai urma, probabil, alte majorari, pe parcursul anului. Daca producatorii de tigari se asteapta la o scadere accentuata a vinzarilor, pentru bisnitarii care comercializeaza tigari netimbrate in Drobeta Turnu Severin, o noua scumpire nu face altceva decit sa le adauge cel putin 1.000 de lei in buzunare.

De la 1 decembrie 2001, accizele la tigari au crescut de doua ori, ajungind in prezent la 2,42 euro/1.000 de tigarete, la care se adauga 33% din pretul maxim de vinzare cu amanuntul. Din pretul de vinzare a tigaretelor, mai mult de 65% reprezinta taxe si impozite. O data cu introducerea noilor accize, orice crestere de 100 de lei a cheltuielilor producatorului scoate aproximativ 300-400 de lei din buzunarul consumatorului. In aceste conditii, piata va inregistra doua tendinte: consumatorii cu putere medie de cumparare vor renunta la tigarile „premium“, din cauza preturilor prohibitive, iar o alta parte, cea mai numeroasa, se va orienta catre tigarile de contrabanda. Bisnitarii severineni si-au pregatit deja „depozitele“ cu cartuse de tigari netimbrate, pentru a ataca piata. Zeci de severineni fara un loc de munca sau care doresc sa faca un ban in plus stau de dimineata si pina seara tirziu in apropierea intersectiilor, a bazarelor sau chiar la intrarea in magazinele cautate, pentru a comercializa tigari fara timbru. Achizitionate in special din free-shop-urile din vama, aduse de la bulgari sau sirbi, avind preturi cu aproximativ 2.000-2.500 de lei mai mici decit cele de pe piata oficiala, cartusele ajung din mina „angrosistilor“, in gentile bisnitarilor din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Si politistii cumpara tigari netimbrate

„N-am scumpit inca tigarile, pentru ca asteptam sa vedem cu cit se maresc preturile in magazine. Daca se maresc cu mult, e mai bine, ca si noi avem mai mult de cistigat. Mai avem cartuse la preturile vechi, asa ca ne permitem sa mai asteptam citeva zile. La fiecare scumpire, cistigam mai mult“, a declarat Sorin M., de 27 de ani, vinzator de tigari netimbrate in Drobeta Turnu Severin. Cele mai „solicitate“ locuri din municipiu unde se face contrabanda cu tigari netimbrate sint cele de linga bazarul Central, piata Mircea, strada Crisan, bazarele MEVA si Dunarea. Echipele de bisnitari si-au impartit teritoriile. In ciuda unor controale firave ale politiei, bisnitarii nu se sinchisesc prea mult de amenzi, continuind sa vinda pachetele cu tigari la colt de strada. Chiar si politistii din cartiere cumpara de la ei, pentru ca pretul este mai scazut. Potrivit producatorilor, din pretul de vinzare a tigaretelor, 65% reprezinta taxe si impozite, peste 33% acopera cheltuielile cu furnizorii, putin peste 1% – salariile angajatilor, iar profitul este uneori sub 1%, daca exista. Orice crestere cu 100 de lei a costurilor producatorului implica o scumpire cu cel putin 300 de lei a pachetului de tigari, bani suportati de consumator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS