10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Pe mine m-ati omorit, dar cu tara ce-ati avut?“

„Pe mine m-ati omorit, dar cu tara ce-ati avut?“

Fosti comunisti, actuali membri ai Partidului Muncitoresc Roman, simpatizanti, simpli trecatori sau curiosi s-au adunat simbata in fata Casei de Cultura din Scornicesti, localitatea natala a tovarasului Nicolae Ceausescu. Ei au amintit de vremurile epocii de aur din Republica Socialista Romania. Daca nu ar fi fost „asasinat miseleste de o banda de infractori, ca urmare a unei lovituri de stat“, dupa cum a predicat unul dintre membrii fruntasi ai partidului, Nicolae Ceausescu ar fi implinit 84 de ani.

Dis-de-dimineata, citeva persoane au mers la cimitirul orasului Scornicesti, unde au pus flori la mormintul surorii lui Nicolae Ceausescu, Elena Barbulescu. In jurul orei 9.00, comunistii si simpatizantii au inceput sa se stringa in fata Casei de Cultura din localitate. Cea mai mare „galerie“ prezenta a fost din partea judetului Vilcea. Oamenii au venit pregatiti cu pancarte, tablouri si cravate de pionier. Si judetele Gorj si Mehedinti au fost reprezentate de numerosi oameni. De asemenea, au mai venit delegatii din judetele Dolj, Dimbovita, Galati si din Prahova. Toti tineau in miini diverse poze, manifeste si ziarul „SCINTEIA – organ al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman“, numarul 2 (14.728).

Aducindu-si aminte de traditionalele cozi din fata alimentarelor de acum mai bine de 12 ani, multimea a reinviat acest moment la intrarea in sala de festivitati a Casei de Cultura, unde urma sa se desfasoare un simpozion. Dupa o buluceala ca pe vremuri, sala s-a umplut in jurul orei 11.00. Timp de trei ore, cele 500 de persoane au ascultat discursurile liderilor actuali ai filialelor Partidului Muncitoresc Roman. Fiecare fraza a fost aprobata si aplaudata frenetic de cei prezenti. Ei si-au adus aminte de vremurile in care aveau de toate si au condamnat jocurile de bingo, numarul mare de oameni care se omoara intre ei si se arunca de pe macarale, furturile, saracia, coruptia. „Societatea romaneasca nu s-a confruntat cu toate aceste rautati pina in ’89“, a spus unul dintre membrii comunisti care a luat cuvintul.

Emil Barbulescu a evitat ochii presei

Printre marii absenti ai manifestarilor organizate de comunisti in satul natal al lui Nicolae Ceausescu s-a numarat chiar nepotul acestuia, Emil. Acesta locuieste in vila din spatele casei memoriale. Simbata insa, unii spuneau ca este acasa, altii sustineau ca plecase cu o zi inainte la Bucuresti. Cert este ca nu a fost de gasit. Cea care a participat insa activ la pregatiri a fost Lucica Miu, nepoata fostului sot al Elenei Barbulescu. Lucica Miu a povestit ca a fost buna prietena cu sora fostului presedinte, intrucit ea i-a tinut gestiunea magazinului deschis de aceasta si a ingrijit-o pina a murit. Cu toate acestea, nu i-a intilnit niciodata personal pe sotii Ceausescu: „Eram rude indepartate si nu am avut niciodata vreun beneficiu. I-am vazut ca si ceilalti, la scoala, cind au venit in vizita“. Lucica Miu este acum presedinta organizatiei din Scornicesti a Partidului Muncitoresc Roman si vicepresedinta pe Olt.

Fost sef comunist, actual prosper om de afaceri

Printre cele mai populare figuri care au stat la prezidiu si au luat cuvintul s-a numarat Paulian Pasarin, fostul sef al contraspionajului, „secretar cu probleme speciale“, cum a spus el. Paulian Pasarin are acum 63 de ani si o afacere prospera. Este colonel, dar in rezerva. „Revolutia m-a prins pe undeva pe la Giurgiu. Eram intr-o misiune. Apoi am fost plecat o perioada din tara. M-am adaptat destul de usor vremurilor care au urmat pentru ca inainte faceam acelasi lucru. Printre altele, raspundeam de un Consiliu al Agriculturii. Afacerile pe care le desfasor acum sint in principal in Romania, in domeniile metalurgie, petrol si cereale“, a spus el intr-un scurt interviu acordat GdS. Paulian Pasarin a adaugat ca mai are carnetul rosu, iar anul acesta a implinit 43 de ani de cind este membru al Partidului Comunist. Dupa Revolutie a incercat sa infiinteze o filiala a Partidului Muncitoresc Roman in judetul Gorj, unde locuieste, dar, din lipsa spiritului organizatoric al comunistilor din zona, acest proiect nu a putut fi realizat atunci. In ceea ce priveste moartea sotilor Ceausescu, el are o parare clara: „A fost o incalcare a tuturor procedurilor legale.“

Coada la casa memoriala

Dupa incheierea simpozionului la Casa de Cultura, multimea s-a indreptat pe jos sau in masini pina la casa memoriala, aflata la doi kilometri distanta. Si aici, oamenii s-au ingramadit pe alee si au format o coada pina-n strada pentru a vizita cele trei camarute saracacios mobilate ale casei in care s-a nascut si a copilarit Nicolae Ceausescu. La fata locului era si o batrinica, fosta muncitoare pe pamintul fostului presedinte. Ea a povestit ca, desi a muncit o viata la gradinile acestuia, pina simbata nu apucase sa vada niciodata casa memoriala, desi, de-a lungul vietii, vizitase alte case mai de soi, precum locuinta fostului presedinte comunist bulgar, Todor Jivcov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS