18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO firma severineana de transport imprumuta turistii care doreau sa treaca frontiera

O firma severineana de transport imprumuta turistii care doreau sa treaca frontiera

Sapte ieseni au fost opriti sa treaca Vama Portile de Fier I, dupa ce doi politisti de frontiera au actionat, sub acoperire, de la Iasi la Drobeta Turnu Severin

Politistii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, in cooperare cu politistii de frontiera din cadrul Directiei Iasi, au depistat doua firme de transport persoane care „imprumutau“ cetateni romani, fara mijloacele materiale necesare, pentru a ajunge in Iugoslavia. Sapte cetateni romani, cu virste cuprinse intre 18 si 52 de ani, din judetul Iasi, au fost retinuti la punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, in timp ce erau intr-un autocar apartinind firmei EUROTUR, din Drobeta Turnu Severin.

Conform declaratiilor celor sapte ieseni, in schimbul unui comision, ei au primit bani din partea unui reprezentant al firmei de transport severinene, pentru a-i prezenta la trecerea frontierei romano-iugoslave. Cei sapte cetateni din judetul Iasi au apelat, pentru a ajunge la Drobeta Turnu Severin, la firma SC MINITOURS International SRL Iasi, al carei patron, Holba Mihai, le-a promis ca-i aduce pina la Portile de Fier I, contra unei sume de aproximativ 2,5 milioane de lei, de persoana. Prin contractul incheiat cu firma ieseana, cei sapte urma sa aiba intoarcerea asigurata, in cazul in care nu reuseau sa treaca frontiera in Iugoslavia. „Eu nu am facut altceva decit sa-i aduc pina la Turnu-Severin. Am incheiat un contract individual cu fiecare turist, contra unei taxe de 1.600 de lei pe kilometru, si am luat banii dus-intors. Daca nu reuseau sa treaca frontiera, ii luam inapoi. Am auzit ca au fost imprumutati cu bani de cei de la EUROTUR, dar nu stiu mai multe amanunte“, a declarat Holba Mihai.

Comision de zece dolari sau zece euro, plus un cartus cu tigari

Ajunsi in Mehedinti, cei in cauza au luat legatura cu reprezentantul unei firme locale de transport, care le-a promis ca le va asigura trecerea granitei, chiar si in conditiile in care nu detin sumele de bani necesare. Pentru acest serviciu, reprezentantul firmei solicita un comision de zece dolari sau zece euro, pentru „sprijinul“ acordat, urmind sa le inmineze pasagerilor sumele de bani necesare, conform legislatiei. Doi politisti de frontiera ieseni au reusit insa sa se infiltreze in rindul pasagerilor si au putut astfel sa asiste la modul in care au actionat anumite persoane, soferi sau personalul firmei de transport, pentru a induce in eroare autoritatile de frontiera. Cind cei sapte ieseni s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, intr-un autocar apartinind firmei EUROTUR, politistii le-au intrerupt calatoria. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca fiecare dintre cei sapte poseda cite un cartus cu tigari, despre care au declarat ca este pentru consum propriu. In timpul cercetarilor, ei au recunoscut ca din Iugoslavia intentionau sa ajunga mai departe, in Spania si Italia, pentru a munci, iar tigarile apartineau soferului, acesta intentionind sa le comercializeze pe teritoriul statului vecin. Ajunsi dincolo de granita, ei urma sa restituie banii imprumutati reprezentantului firmei de transport. Patronul firmei de transport din Iasi nu a recunoscut ca i-ar fi imprumutat pe cei sapte. Cercetarile continua pentru turisti, in timp ce in cazul celor doua firme se efectueaza demersurile in vederea ridicarii licentei de transport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS