18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCazul Jan Boeru - inaintat spre solutionare Judecatoriei Craiova

Cazul Jan Boeru – inaintat spre solutionare Judecatoriei Craiova

• Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj l-a trimis in judecata pe Jan Boeru, acuzat de falsificarea pasapoartelor unor cetateni romani, in scopul facilitarii trecerii frauduloase a frontierei • Metodele utilizate de infractor: stergerea chimica a refuzurilor de viza si inlocuirea unor file din pasapoarte • Falsurile, neobservate de ambasadele straine din Romania, au fost depistate de vamesi abia dupa ce mai multe persoane trecusera fraudulos frontiera

Folosindu-se de buletinul de identitate al unui prieten si de faptul ca semana cu acesta, craioveanul Tibi Iulian Galis (Ociocioc) a obtinut, in august 1999, un pasaport fals de la Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei Dolj. Pe baza acestui pasaport, a facut citeva deplasari in Ungaria, apoi a solicitat o viza turistica de la Ambasada Frantei, dar cererea i-a fost respinsa. Ocazia de a ajunge in spatiul Schengen i s-a ivit atunci cind l-a cunoscut pe Jan Boeru.

Pasapoarte falsificate nedepistate de ambasadele straine si de granicerii romani

Asa cum se precizeaza in rechizitoriul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, Jan Boeru – patronul firmei SC TRANSEURO LINES SRL Craiova – a racolat sau indrumat in vederea trecerii frauduloase a frontierei Romaniei mai multe persoane dornice sa ajunga in spatiul Schengen, dar care nu reusisera sa obtina viza turistica. Iulian Tibi Galis, Nicolae Dumitrescu, Mareta Ciortan, Daniel Sorinel Cocos, Valeriu Cosmin Stavaru si Arsenie Marin i-au incredintat lui Boeru pasapoartele pe care fusese mentionat refuzul vizei, in urma promisiunii ca le va obtine vizele dorite. Serviciul nu era gratuit, ci contra unor sume dimensionate dupa obrazul fiecaruia, intre 1.200 si 1.400 USD. Jan Boeru a trecut la treaba, „operind“ citeva modificari ale pasapoartelor, in sensul inlocuirii filelor care purtau mentiunea refuzului vizei cu file necompletate din alte pasapoarte. N-a mai fost nevoie decit de contrafacerea seriilor perforate, pentru ca pasapoartele sa fie ca noi. Ambasada Germaniei a acordat vizele turistice pe pasapoartele contrafacute, falsul nefiind depistat. Titularii documentelor au observat insa modificarile, dar Boeru i-a asigurat ca nu vor avea probleme la granita. Figura insa n-a prea tinut. Tibi Iulian Galis si Nicolae Dumitrescu au trecut frontiera Romaniei pe 30 ianuarie 2001, dar n-au reusit sa-i fenteze si pe granicerii unguri, care au observat imediat falsul din pasapoarte.

La conditii noi, metode noi

Cum vizele turistice pentru Occident devenisera tot mai greu de obtinut, Boeru si-a adaptat metodele pentru a putea mai departe sa faciliteze trecerea frauduloasa a unor persoane peste hotare. Sistemul era relativ simplu: obtinea mai intii vize turistice pentru Egipt, India sau Columbia, apoi facea rezervari la avion pe rute ce traversau spatiul Schengen. In baza acestora, obtinea vize de tranzit pentru tarile Europei de Vest, apoi anula rezervarile la avion si transporta persoanele cu mijloace auto pina in tarile in care doreau sa ajunga.

Un astfel de caz este cel al Maretei Ciortan, care obtinuse, cu ajutorul lui Boeru, tot pe un pasaport „aranjat“ contra cost, o viza turistica pentru Columbia, via Frankfurt. Pe 11 septembrie 2001, femeia a incercat sa treaca frontiera cu un autovehicul apartinind firmei TRANSEURO LINES, dar vamesii nu i-au permis, observind modificarile din pasaport. In mod asemanator a procedat Boeru si cu pasaportul lui Daniel Sorinel Cocos, din care a eliminat interdictiile de viza prin curatarea cernelei cu substante chimice speciale, adaugindu-i apoi file din alt pasaport, pe care Ambasada Egiptului i-a aplicat viza turistica, iar cea a Germaniei, viza de tranzit. Aceleasi modificari au fost operate si la pasaportul lui Valeriu Cosmin Stavaru, care a fost oprit la granita de un vames meticulos pe 8 august 2001.

Cercetarile continua privind savirsirea altor falsuri

Jan Boeru – „cazat“ temporar in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova – a fost trimis in judecata pentru savirsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, respectiv racolarea si indrumarea unor persoane in vederea trecerii frauduloase a frontierei, dosarul urmind sa fie solutionat de Judecatoria Craiova. Cercetarile continua insa, Boeru fiind suspectat de alte contrafaceri, privind aplicarea unor vize de resedinta false pe buletinele de identitate ale citorva dintre clientii sai. Clienti care, pina una-alta, au scapat doar cu amenzi administrative usturatoare, cu exceptia lui Tibi Iulian Galis, inculpat in acelasi dosar pentru prezentarea sub o identitate falsa, uz de fals si trecerea frauduloasa a frontierei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS