29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalActivitatea Fondului de Investitii Gelsor a fost suspendata

Activitatea Fondului de Investitii Gelsor a fost suspendata

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat ieri pentru 90 de zile, activitatea Fondului de Investitii Gelsor (FIG), respectiv dreptul de emisiune si rascumparare, in urma controlului efectuat in ultima saptamina, a declarat presedintele Comisiei, Gabriela Anghelache. „Am hotarit suspendarea activitatii FIG pentru inca 90 de zile, pentru ca rezultatele controlului arata unele inadvertente. Banc Post, banca depozitara, a transmis o adresa prin care ne-a informat ca nu detine datele necesare pentru calculul activului net al FIG. Controlul a evidentiat o diferenta de aproximativ 20 de investitori intre numarul de investitori raportati la banca depozitara si numarul de investitori inregistrati la Gelsor Assets Management (GAM), societatea de administrare a FIG“, a spus Anghelache. Presedintele CNVM a adaugat ca a primit o adresa de la Grupul Gelsor, actionarul majoritar al GAM, prin care acesta se angajeaza sa reintregeasca valoarea activului net in cazul in care apar inadvertente in conturile GAM la Banca Romana de Scont.

Administratorul special al BRS, Ioan Hildan, a transmis CNVM ca sumele din depozitele pe termen scurt constituite de GAM la BRS nu au fost identificate pina la aceasta data, a adaugat Anghelache. Consiliul de Administratie al BNR a decis introducerea administrarii speciale la BRS, incepind cu 3 ianuarie 2002, in urma verificarilor care au evidentiat efectuarea unor tranzactii fara acte doveditoare si l-a numit pe Ioan Hidan in functia de administrator special al BRS. Banca Nationala a Romaniei a constatat incalcarea normelor bancare si a confirmat totodata ca, in cadrul Bancii Romane de Scont, s-au efectuat operatiuni ilegale prin falsuri, in unele cazuri, fara acordul titularilor de cont. CNVM a inceput, la 4 ianuarie 2002, un control si la Gelsor Assets Management, societate care administreaza FIG, pentru indentificarea situatiei plasamentelor si investitorilor FIG si a suspendat la 11 ianuarie, pentru o perioada de zece zile, dreptul de rascumparare al FIG.

Fondul de Investitii Gelsor a emis prima unitate de fond in decembrie 1999, la o valoare nominala de 10.000 de lei, sub administrarea societatii Gelsor Assets Management. La sfirsitul lunii noiembrie 2001, FIG avea 2.293 de investitori, iar valoarea activului net era de 7,3 miliarde de lei. Ultima valoare a unitatii de fond, calculata la 18 decembrie 2001, a fost de 21.845 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS