22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDepozitele Astra au fost mutate la banci cu reputatie internationala

Depozitele Astra au fost mutate la banci cu reputatie internationala

Disponibilitatile banesti ale societatii de asigurari Astra au fost reorientate catre banci cu reputatie internationala, iar cheltuielile administrative, inclusiv salariile, vor reprezenta maximum 30 % din veniturile realizate de societate din primele de asigurare, a declarat ieri purtatorul de cuvint al Autoritatii pentru Privatizare, Victor Ciutacu. Masurile au fost dispuse de noul director general al Astra, Georgel Calin, numit recent in functie din dispozitia ministrului autoritatii, Ovidiu Musetescu. De asemenea, salariile intregului personal al societatii, inclusiv cei din administratia centrala, vor fi corelate cu veniturile din exploatare realizate lunar de catre fiecare sucursala, precum si de catre societate in ansamblul ei. In plus, conducerea Astra a solicitat efectuarea unui control de fond de catre Ministerul Finantelor Publice si Autoritatea pentru Privatizare si a reprogramat, pentru intreg personalul de la sediul central, concediile de odihna dupa data de 1 martie 2002. Pina la desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), programata pentru data de 31 ianuarie, conducerea Astra va adopta un set de masuri pentru recuperarea banilor plasati in titluri sau depozite nesigure si va initia procesul de reorganizare a societatii, astfel incit actuala structura sa fie aliniata criteriilor de eficienta.

PSD nu a avut nici o legatura cu BRS

PSD nu a avut nici o legatura cu BRS si guvernul monitorizeaza atent acest caz, a declarat ministrul coordonator al secretariatului general al guvernului Serban Mihailescu. Mihailescu a precizat ca este nevoie de o monitorizare atenta a acestei situatii pentru „a evita antrenarea PSD in aceasta companie“ si ca institutiile abilitate ale statului trebuie sa se pronunte ferm in toate astfel de cazuri. „Evaluarile zilnice a acestei chestiuni ne arata ca este vorba de speculatii ale anumitor situatii aparute in diverse etape istorice“, a mai spus Mihailescu.

Directorul de cabinet al premierului a demisionat in luna mai 2001 din CA al Astra

Directorul de cabinet al premierului Adrian Nastase, Sorin Tesu, a demisionat, pe 20 mai 2001, din functia de membru al Consiliului de Administratie (CA) al societatii de asigurari Astra. Potrivit comunicatului, motivul invocat de Sorin Tesu pentru prezentarea demisiei a fost „programul de lucru foarte incarcat“. Demisia a intrat efectiv in vigoare de la data de 29 mai 2001. „Sorin Tesu a primit mandat, din partea societatilor de investitii financiare, sa le reprezinte, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al societatii Astra, incepind cu data de 23 martie 2001“, se precizeaza in comunicat. Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, recent, ca din contul constituit de Astra la BRS au disparut aproape patru milioane de dolari. Specialistii din BNR au identificat doua operatiuni frauduloase, prin care doua milioane de dolari au fost transferate din contul Astra, fara documente justificative. Fostul presedinte al CA de la Astra in perioada 1998-2001, Nicolae Constantin Hateganu, a decis, fara aprobarea CA si fara consultarea actionarilor, sa constituie garantii colaterale in suma de opt milioane de dolari la Banca pentru Investitii si Dezvoltare (BID) si la BRS, pentru un imprumut acordat societatii RomCuart. Banii au fost transferati, in perioada decembrie 2000 -februarie 2001, din conturile pe care Astra le avea la BRD, BCR, Citibank, Volksbank si ABN-AMRO, in conturi deschise la cele doua banci, al caror actionar majoritar era omul de afaceri Sorin Vintu. Hateganu a fost audiat, luni, alaturi de alte persoane, de catre ofiterii Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, in scandalul legat de BRS. Razvan Haritonovici, presedintele CA si directorul general al Astra, si Dan Saftescu, director economic executiv si fost presedinte al CA, au fost arestati duminica, pentru 30 de zile, sub acuzatia de complicitate la delapidare, de catre Parchetul Curtii Supreme de Justitie. Seful biroului plasamente de la Astra, Lucian Burghelea, a fost arestat saptamina trecuta, in legatura scandalul de la Banca Romana de Scont. Burghelea este acuzat de complicitate la delapidare. Autoritatea pentru Privatizare este actionarul majoritar al Astra, detinind 75,6% din actiunile societatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS