10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi de peste 2,6 miliarde de lei pentru incalcarea legislatiei financiare

Amenzi de peste 2,6 miliarde de lei pentru incalcarea legislatiei financiare

Comisarii Garzii Financiare Olt au descoperit anul trecut o serie de nereguli in activitatea anumitor agenti economici. Operatiunile de control desfasurate de institutia mentionata au vizat respectarea legislatiei financiar-fiscale in vigoare de catre firmele verificate si depistarea cazurilor de evaziune fiscala. Domeniile avute in vedere cu preponderenta au fost: producerea si comercializarea alcoolului si a bauturilor alcoolice, comercializarea de cafea, tutun si produse din tutun, masa lemnoasa, deseuri reciclabile.

Din cei 72 de comercianti de cafea verificati, s-au constatat abateri la nu mai putin de 65 dintre ei, fapt pentru care s-au aplicat amenzi in valoare de 80 de milioane de lei. Au fost controlati si 12 producatori de alcool, la doi dintre ei depistindu-se nereguli pentru care au fost aplicate amenzi in valoare de 12 milioane de lei si a fost intocmit un dosar penal. Totodata, au fost verificati 97 de producatori si comercianti de bauturi alcoolice, la 50 dintre acestia constatindu-se abateri pentru care s-au aplicat sanctiuni contraventionale de 1,5 miliarde de lei si s-a dispus confiscarea de marfa in valoare de 473 de milioane de lei. Cu aceeasi ocazie, au fost intocmite doua dosare penale, din care unul pentru un prejudiciu reprezentind impozite si taxe sustrase de la plata de nu mai putin de 2,3 miliarde de lei.

Tutunul si alcoolul – in vizorul comisarilor

Comisarii Garzii Financiare Olt au efectuat verificari si in rindul comerciantilor de tutun si produse din tutun. In aceste actiuni s-au efectuat controale la 209 agenti economici, 148 dintre ei fiind amendati pentru diverse nereguli cu suma totala de 318 milioane de lei. Confiscarile facute cu acest prilej au insumat 318 milioane de lei. Nu au fost uitate nici firmele ce comercializau produse petroliere, in acest sens fiind verificate 19 societati, in zece cazuri fiind date amenzi de 80 de milioane de lei. Numeroase au fost si controalele initiate in pietele, bazarurile si tirgurile din judet. Din cei 1.283 de comercianti verificati, 268 au primit sanctiuni de 187 de milioane de lei, confiscindu-se totodata marfa in valoare de 14 milioane de lei.

Dosare penale pentru deseuri reciclabile

Comisarul sef al Garzii Financiare Olt, Nicolae Dumitru, a declarat ca o parte semnificativa a abaterilor depistate anul trecut s-au inregistrat in rindul comerciantilor de deseuri reciclabile. In acest domeniu au fost verificati 52 de agenti economici. Cei 43 de comercianti la care s-au constatat abateri au primit amenzi de 271 de milioane de lei, fiind efectuate in acelasi timp si confiscari in suma de 362 de milioane de lei. In trei cazuri s-au intocmit dosare penale, prejudiciul calculat ce a necesitat intocmirea acestora ridicindu-se la 8,6 miliarde de lei. Activitatea desfasurata de Garda Financiara Olt in anul 2001 a vizat insa si alte actiuni de control, majoritatea fiind „insotite“ de amenzi.

In total, conform informatiilor furnizate de Nicolae Dumitru, comisarii financiari au aplicat anul trecut, ca urmare a abaterilor depistate, sanctiuni contraventionale in valoare de peste 2,6 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS