13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOcnele Mari - sub teroarea suvoaielor sarate

Ocnele Mari – sub teroarea suvoaielor sarate

Autoritatile locale si reprezentantii Intreprinderii Miniere din Ocnele Mari au inceput ieri lucrarile de constructie a digului care ar trebui sa apere orasul de inundatiile cu saramura.

Inca din luna septembrie, cind trei sonde s-au prabusit si sute de hectare si gospodarii au fost inundate cu saramura, trebuia sa fie demarate lucrarile de indiguire. Familiile sinistrate urma sa primeasca despagubiri pina la sfirsitul anului, dar totul s-a rezumat doar la niste promisiuni. O parte din sinistrati au fost cazati intr-o tabara de vara, altii, in niste spatii comerciale si cei mai norocosi si-au gasit adapost la rude.

La inceputul saptaminii, saramura a erupt din nou. Sondele 365 si 366 au inundat zeci de gospodarii si terenuri agricole. Miercuri dimineata, Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, insotit de specialisti geologi, a fost la Ocnele Mari, pentru a analiza dezastrul. Nemultumit ca localnicii traiesc un adevarat calvar, Popescu a dat ordin sa fie incepute lucrarile de indiguire. Oamenii spun ca Intreprinderea Miniera si autoritatile locale au „asteptat“ sa vina un ministru ca sa se apuce de lucru. Constructia digului trebuie finalizata in urmatoarele doua luni. Pina atunci, locuitorii orasului se roaga la Dumnezeu sa faca o minune si saramura sa nu mai erupa. Lacul de saramura din satul Teica s-a marit numai azi-noapte cu 40 de metri, iar doua gospodarii sint pe punctul de a se prabusi. Specialistii spun ca presiunea din interiorul cavernei a crescut in urma precipitatiilor si ca sint asteptate noi alunecari de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS