16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Afaceristii“ au dat cu subsemnatul

„Afaceristii“ au dat cu subsemnatul

Vintu a fost audiat de politisti

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost invitat la politie, pentru audieri in legatura cu plingerea facuta impotriva fostului presedinte al Bancii Romane de Scont (BRS), Teodor Nicolaescu, dar si pentru a prezenta punctul sau de vedere privind concluziile preliminare ale raportului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitor la BRS, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, locotenentul Marius Tache, purtator de cuvint al Inspectoratului General al Politiei (IGP). Sorin Ovidiu Vintu s-a prezentat la Directia Politiei Economico-Financiare din IGP in jurul orei 10.30, insotit de aparatorul sau ales, audierile durind pina in jurul orei 13.00. Potrivit purtatorului de cuvint al IGP, ofiterii din cadrul Directiei Economico-Financiare si oficiali ai BNR vor continua investigatiile, pentru a finaliza raportul de control asupra BRS. „Sintem in faza actelor premergatoare, ceea ce confera un caracter secret acestei faze a urmaririi penale. Lui Vintu nu i-a fost adusa la cunostinta vreo invinuire si nici nu se poate discuta despre asa ceva deocamdata. Ancheta se afla intr-o faza de cercetari in care urmeaza sa fie audiate si alte persoane, precum si reprezentanti ai unor societati comerciale si ai unor persoane juridice“, a precizat reprezentantul IGP. Sorin Ovidiu Vintu a adus deja o parte din documente, o alta parte urmind sa fie adusa la politie, a spus Tache. Totodata, o echipa de ofiteri s-a deplasat impreuna cu Vintu la sediul grupului GELSOR, pentru ca omul de afaceri sa le inmineze si alte acte.

Dupa trei ore de audieri, Vintu a parasit sediul IGP fara sa faca declaratii.

Surse apropiate anchetei au declarat ca politia va incepe audierea persoanelor implicate in scandalul Bancii Romane de Scont, dupa ce marti a preluat de la echipa de control a Bancii Nationale a Romaniei schemele de circulatie a banilor din conturile in care au fost operate transferuri fara documente acoperitoare. Primele persoane pentru care vor fi emise citatii sint angajati ai firmelor din grupul GELSOR implicati in tranzactiile respective. Verificarile de pina acum au aratat ca exista o serie de „firme apropiate“ de Sorin Ovidiu Vintu implicate in transferul banilor din conturile BRS, prin contul carora au fost transferate importante sume de bani fara documente justificative.

Mihai Iacob si-a argumentat plingerea

Directorul general al DRAMIRAL GROUP, Mihai Iacob, s-a prezentat, ieri, in jurul orei 14.00, la sediul Directiei de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, in legatura cu plingerea pe care a facut-o impotriva lui Teodor Nicolaescu. Mihai Iacob a fost invitat la Directia de Cercetari Penale pentru a prezenta documente in sprijinul plingerii penale impotriva fostului presedinte al BRS. Iacob a declarat, inainte de a fi audiat, ca este vorba despre o plingere penala pe care a depus-o la politie din cauza prejudiciului adus de BRS societatii DRAMIRAL GROUP, estimat de specialisti la 49 de miliarde de lei.

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, in luna decembrie, ca Mihai Iacob a cunoscut situatia conturilor DRAMIRAL de la BRS, pentru ca a folosit banii proveniti in mod fraudulos pentru efectuarea unor plati catre RAFO Onesti. Cinteza a mai afirmat ca o parte din banii despre care Iacob sustine ca au fost utilizati fara acordul sau au reprezentat plata actiunilor cumparate la BRS de catre sotia acestuia, Liliana Iacob. La 1 noiembrie 2001, societatea GELSOR a cesionat grupului DRAMIRAL pachetul de 65% din actiunile detinute la Banca Romana de Scont, pentru suma de 4,2 milioane de dolari, platibili in patru ani. BNR a respins, in 7 decembrie 2001, cererea DRAMIRAL de a prelua BRS. Consiliul de Administratie al BNR a decis introducerea administrarii speciale la BRS, incepind cu 3 ianuarie 2002, in urma verificarilor care au evidentiat efectuarea unor tranzactii fara acte doveditoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS