17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Stiri diverse

Avioane americane bombardeaza orasul Jalalabad

Avioane americane au bombardat intens dealurile din jurul orasului Jalalabad, unde se afla inca combatanti ai organizatiei teroriste Al-Qaida, transmite agentia Afgan Islamic Press. Sase raiduri lansate de bombardierele americane au lovit in cursul noptii de simbata spre duminica regiunea Muntilor Albi, la 45 de kilometri de Jalalabad, a indicat agentia. Potrivit AIP, aceste bombardamente se inscriu in operatiunea comuna de curatare organizata de fortele afgane si de trupele americane care se tem ca luptatori din Al-Qaida s-au refugiat dupa bombardamentele din luna trecuta. Operatiunea are loc in zona colinelor din vecinatatea masivului Tora Bora. Comando-uri americane si soldati afgani cerceteaza inca muntii din regiunea Tora Bora. Este pentru prima oara de la inceputul lui 2002 cind americanii reiau bombardamentele in regiunea Tora Bora.

Autoritatile afgane stiu unde se afla mollahul Omar

Autoritatile afgane stiu unde se afla mollahul Mohammad Omar si apreciaza ca acesta nu va putea sa fuga, a declarat simbata un oficial al serviciilor de informatii din sudul Afganistanului, care nu a dorit sa ofere amanunte referitoare la localizarea liderului suprem al talibanilor. „Noi stim unde este, insa nu putem spune acest lucru”, a declarat acest oficial sub protectia anonimatului. „Noi sintem foarte siguri ca el nu poate fugi”, a adaugat sursa citata. Acest oficial a anuntat ca Abdul Ahad, comandantul protaliban al Baghranului (provincia Helmand, sud), alias Rayes Baghran s-a predat autoritatilor locale. „Toti cei 1.000 sau 1.500 de luptatori talibani care erau asediati la Baghran, s-au predat si au depus armele”, a spus el.

Pentagonul ridica la rang de agentie organizatia sa antiracheta

Pentagonul a ridicat vineri organizatia de aparare antiracheta la rang de agentie, incredintindu-i responsabilitatea de a dezvolta o aparare completa impotriva amenintarii atacurilor cu rachete. Noua Agentie de Aparare antiracheta va fi condusa de generalul Ronald Kadish, care a fost directorul Organizatiei de aparare impotriva rachetelor balistice (BMDO). „Ridicarea BMDO la statut de agentie reprezinta recunoasterea prioritatii nationale (…) acordata apararii antiracheta”, potrivit unui comunicat al Pentagonului. Presedintele american George W. Bush a anuntat, luna trecuta, retragerea Statelor Unite din tratatul ruso-american ABM din 1972, pentru a oferi cale libera proiectului de scut antiracheta. Secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a dat instructiuni noii agentii pentru a dezvolta un sistem de aparare antiracheta „pentru interceptarea rachetelor in toate fazele zborului si impotriva tuturor tipurilor de amenintari”, a anuntat Pentagonul. El a precizat ca o alta prioritate a agentiei este reprezentata de dezvoltarea si testarea tehnologiilor pentru furnizarea sistemelor de prealerta sau de ameliorare a sistemelor existente.

120 de soldati francezi vor pleca la Kabul

Aproximativ 120 de soldati francezi urmeaza sa paraseasca, ieri seara, baza militara de la Istres (sud), pentru a ajunge la Kabul, unde vor participa la Forta internationala de asistenta pentru securitate in Afganistan (ISAF), au anuntat surse din cadrul Statului Major al armatei franceze de la Paris, citate de AFP. La sosirea lor pe Aeroportul din Bagram, aflat la 50 de kilometri la nord de capitala afgana, cei 119 soldati, se vor intilni cu alti 113, ridicind la 232 numarul militarilor din contingentul francez, prevazut in total la aproximativ 550 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS