28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatul nu mai detine monopolul comercializarii alcoolului

Statul nu mai detine monopolul comercializarii alcoolului

Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.158/2001, incepind cu 1 ianuarie 2002, statul roman nu mai intermediaza comercializarea alcoolului intre producatori si beneficiari.

Executivul incerca, in urma cu doi ani, sa stopeze traficul cu alcool, instituind un sistem complex de monitorizare a comercializarii acestui produs. Prin OUG nr.181/2000 privind instituirea monopolului de stat asupra comercializarii alcoolului, Directiile Generale ale Finantelor Publice judetene deveneau intermediare la vinzare, achizitionind formal, la preturi prestabilite, alcoolul etilic rafinat si alcoolul tehnic de la producatori. Produsul era revindut procesatorilor la un pret mai mare, ce includea in plus accizele specifice.

Va fi inasprita supravegherea fiscala

Prin OUG nr.158/2001 a fost abrogat actul normativ amintit, astfel ca, de la 1 ianuarie 2002, statul nu mai detine monopolul asupra comercializarii alcoolului. Este eliminat in acest mod sistemul greoi de intermediere, care crea situatii de-a dreptul hilare. Un producator care avea propria linie de procesare trebuia sa-si vinda alcoolul statului, pentru a-l cumpara apoi ca sa-l transforme in bauturi spirtoase. Noua masura face aplicabil vechiul sistem, in care accizele sint platite de producatori cind isi aduc aminte, dar… astea sint cerintele de aliniere la standardele Uniunii Europene. In compensatie, finantistii promit inasprirea supravegherii la producatorii de alcool si distilate. E vorba de cei oficiali, intrucit ceilalti…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS