13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCasele de schimb valutar au inregistrat incasari record

Casele de schimb valutar au inregistrat incasari record

Casele de schimb valutar din Drobeta Turnu Severin au fost luate cu asalt la sfirsitul saptaminii trecute, solicitarile de schimb a marcii germane intrecind toate asteptarile. Marca a fost schimbata in lei sau in dolari.

Timp de cel putin doua zile, 30 si 31 decembrie, casele de schimb valutar din Severin au inregistrat cifre record la incasari, desi valoarea marcii germane a fost mai scazuta cu cel putin 1.000 de lei, fata de cea cumparata la negru si cu cel putin 2.000 de lei, fata de cursul de tranzactionare practicat de bancile comerciale. Reducerea drastica a cursului de schimb practicat la cumpararea valutei germane a fost determinata atit de cererea foarte mare de pe piata, dar si de faptul ca, dupa 1 ianuarie, monedele europene care urmeaza sa fie retrase din circulatie nu vor mai putea fi vindute, iar casele de schimb valutar trebuie sa le schimbe prin intermediul bancilor comerciale, care practica un comision destul de ridicat pentru astfel de operatiuni.

„Incercam sa ne acoperim niste costuri determinate de introducerea monedei euro. Pentru a preschimba marcile in euro va trebui sa platim bancilor, de la 1 ianuarie, un comision de 1-2%, adica aproximativ 300 de lei pentru o marca. La aceasta suma se adauga si deprecierea cursului oficial leu/marca fata de cursul leu/dolar, cu aproximativ 2%. Rezulta astfel o scadere de peste 500 de lei, pe care trebuie sa o recuperam. Oricum, am avut incasari de ordinul zecilor de mii de marci pe zi“, a declarat Aurel Neagoe, patronul unei case de schimb valutar din Turnu Severin. Pentru ca multe din casele de schimb valutar nu au mai avut lichiditati, multi dintre severineni s-au indreptat spre piata neagra, unde au vindut marcile pentru un pret bun, dar cu unele riscuri.

Noile bancnote europene nu se vor schimba decit la banci

De la 1 ianuarie 2002, bancile sint singurele care detin bancnote sau monede euro. Acest lucru ii protejeaza oarecum pe oameni, impotriva traficului ilegal de valuta. In general, casele de schimb din Drobeta Turnu Severin au cumparat marca germana cu 13.200 de lei – 13.900 de lei si au vindut moneda germana cu 14.000 lei – 14.250 lei. Bancile comerciale au continuat sa practice cursuri de aproximativ 14.000 lei/marca la cumparare si 14.350 lei/marca la vinzare, in timp ce cursul de referinta anuntat de BNR pentru 3 ianuarie a fost de 14.255 lei/marca, cu 88 de unitati mai mult decit cel de vineri. Moneda unica euro inlocuieste, de la inceputul acestui an, monedele a 12 tari din Uniunea Europeana. Marca germana, lira italiana, francul francez, guldenul olandez, francul belgian, peseta spaniola, silingul austriac, escudo portughez, drahma greceasca, lira irlandeza, marca finlandeza si francul luxemburghez vor fi retrase din circulatie, la date diferite, pina la finele lunii februarie 2002.

Preschimbarea monedelor in euro va fi acceptata, de cele mai multe banci romanesti, pina la mijlocul lunii februarie, dar cel mai tirziu 28 februarie. Banca Comerciala Romana va schimba monedele in monede euro si dupa 28 februarie, insa pentru un comision mai mare. Banca Nationala a Romaniei va publica cursurile de schimb pentru valutele din zona euro pina la data la care acestea isi vor pierde puterea circulatorie si cursul legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS