14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMasina colonelului Ion Giura a ars impreuna cu alte patru autoturisme

Masina colonelului Ion Giura a ars impreuna cu alte patru autoturisme

Gorjul pare a face parte din marea familie a metropolelor mafiote. Incendierea autoturismelor a devenit un fapt banal. Reamintim cititorilor nostri ca numai in ultimul an au fost incendiate apartamentul colonelului Boca, autoturismul colonelului Picu si cel al capitanului Manolea. A fost batuta judecatoarea Pasarin, a fost ucis un jandarm si batut un politist, care a ramas infirm pentru tot restul vietii. Incendierea Volkswagenului apartinind colonelului Giura nu pare a mai interesa pe nimeni. Pe linga autoturismul acestuia au ars si alte patru autovehicule, care erau parcate in apropiere.

Ieri-noapte, la ora1.45, pompierii au fost anuntati ca in centru orasului ard cinci masini. Deplasindu-se urgent la fata locului, nu au mai putut salva decit doua, celelalte trei, printre care si Volkswagenul apartinind fostului comandant al Politiei Municipale Tirgu Jiu, colonel Ion Giura, au ars aproape in intregime.

Primele cercetari au stabilit ca incendiul a fost provocat de o mina criminala. Pina la aceasta ora, nu se cunosc autorii. Sint insa citeva piste pe care merg politistii din Gorj, convinsi fiind ca in foarte scurt timp vor reusi identificarea si prinderea celor care se fac vinovati. Din surse demne de incredere am aflat ca in incendierea masinii colonelului Giura ar fi implicati camatarii. Inca de pe vremea cind se afla in fruntea Politiei Municipale, despre colonelul Giura existau zvonuri conform carora ar fi fost implicat in lumea banilor cu dobinda, in sensul ca isi rula banii prin intermediul unui cunoscut camatar din Gorj si nu numai, pe care nimeni nu a indraznit sa-l deranjeze niciodata (cu toate ca acum citiva ani a fost arestat in Austria pentru trafic de droguri). Nu putem da deocamdata publicitatii numele acestui individ, intrucit nu avem probe suficiente pentru a demonstra cu ce se ocupa.

O alta varianta ar fi cea a razbunarii. Unii dintre cei care au avut de suferit de pe urma colonelului Giura sa fi considerat de cuviinta sa se razbune acum. Deocamdata nu exista nici o certitudine. Sint doar speculatii care trebuie confirmate sau infirmate de rezultatul anchetei.

„Va rog sa-mi respectati durerea “

Am incercat sa stam de vorba si cu colonelul Giura. Acesta, marcat de cele intimplate, s-a abtinut de la orice comentarii: „N-am nici o banuiala. Nu stiu cine ar fi putut face asta, dar va rog sa ma lasati in pace, sa-mi respectati durerea“.

Intimplarea nefericita face ca acum sa simta pe propria piele durerea pe care au simtit-o colegii sai care au trecut prin momente asemanatoare si chiar mai dramatice. Un politist a fost batut in plin centrul orasului doar pentru ca isi facea datoria, jandarmul Marchis a fost ucis in timpul misiunii, apartamentul colonelului Boca a fost incendiat, la fel si autoturismul colonelului Picu si cel al capitanului Manolea. Evenimente de o gravitate fara precedent. Pentru faptul ca s-a ajuns aici are o vina si colonelul Giura, deoarece in perioada in care se afla in fruntea Politiei Municipale s-au nascut celulele mafiote care mai tirziu s-au dezvoltat, terorizind orasul. Daca atunci ar fi taiat raul de la radacina nu s-ar mai fi ajuns ca populatia Gorjului sa-si piarda aproape in totalitate increderea in politie, pe care o considera, la momentul respectiv, depasita de evenimente si in slujba mafiei, care reusise efectiv sa creeze panica, fie si prin faptul ca unii dintre capii politiei gasisera de cuviinta sa plece in concediu.

La acea vreme, IJP practic nici nu avea un comandant. Au avut de suferit foarte multi politisti, care, riscindu-si cariera si viata, incercau sa-si faca datoria. Unii dintre ei, care credeau in institutia pe care o reprezinta, luptau pe de o parte cu mafiotii, si pe de alta cu propriii sefi. Doar interventia oficialitatilor locale, Nicolae Mischie si prefectul Toni Mihail Grebla, a facut ca judetul sa nu „sara in aer“. Interventia energica a primului ministru a facut ca in fruntea Politiei Gorj sa fie numiti doi politisti desprinsi parca din filmele americane. Este vorba de colonelul Constantin Nicolescu, seful IJP Gorj, si de colonelul Liviu Balanescu, comandantul Politiei Municipale. O data cu instalarea celor doi in functie a inceput si operatiunea de curatare a orasului. Au fost arestati zeci de infractori, printre care si celebrul Constantin Paun, pe care unii politisti nici nu indrazneau sa il deranjeze, iar altii i se adresau cu domnul Coco, fara sa aiba simtul ridicolului. Incendierea autoturismului colonelului Giura reprezinta poate ultima zvircolire a mafiei locale.

Pagube de peste 500 de milioane

Dupa primele estimari, pompierii cred ca paguba se ridica la peste 500.000.000 de lei. Trei din cele cinci autoturisme implicate in acest incendiu au ars aproape in totalitate. Acestea apartin lui Cornel Chivarean (Dacia 1300), Adelei Horhoianu (Dacia 1300), si lui Ion Giura, (Volkswagen Passat), toti locatari ai blocului din apropierea parcarii. Intr-o conferinta de presa organizata de Inspectoratul de Politie Gorj, maior Cornelia Micu a declarat: „Cercetarile continua pentru stabilirea cauzelor si imprejurarilor producerii incendiului. O data cu solutionarea acestui caz, vom da publicitatii toate elementele care ar putea interesa opinia publica“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS