10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii romani au prins ucigasii de la casa de schimb valutar

Politistii romani au prins ucigasii de la casa de schimb valutar

• Cei doi angajati ai casei de schimb valutar si de amanet Le Petit Bijou au fost executati, cu cite o impuscatura
in cap, de un grec insotit de o romanca • Ucigasul Constantinos Passaris bagase spaima si-n politistii greci,
care il considera cel mai periculos raufacator din ultimii ani • Recompensa de 5.000 de dolari nu va fi acordata nimanui • Politistii care l-au prins pe ucigas vor fi totusi premiati • Presa elena elogiaza Politia Romana

Asasinii celor doi angajati ai casei de schimb valutar si de amanet Le Petit Bijou, de pe bulevardul Nicolae Balcescu din Bucuresti, au fost identificati si retinuti ieri. Acestia sint cetateanul grec Constantinos Passaris, de 26 de ani, si romanca Mioara Badila, de 20 de ani. Reamintin ca, in noaptea de 24 spre 25 noiembrie, in jurul orei 2.30, un culplu a intrat in casa de schimb valutar cu intentia aparenta de a schimba 70 de dolari in lei. Casierul Virgil Mihailescu si paznicul Constantin Apostu, care jucau sah, au fost impuscati in cap, dupa care asasinii au luat toti banii gasiti, valuta si lei, facind o paguba de 567de milioane de lei. Asasinul grec, capturat dupa o actiune spectaculoasa a politistilor romani, este considerat de politia elena cel mai periculos raufacator din ultimii ani.

Capturarea

Politistii bucuresteni au ajuns la Constantinos Passaris dupa ce anumite informatii il indicau pe un anume cetatean grec pe nume Constantinos drept participant la dublul asasinat.

Marti, in jurul orei 19.00, politistii de la Serviciul Omoruri, de la Serviciul Operativ si de la UM0692 au descins in apartamentul din strada Turda. In momentul in care politistii au intrat in locuinta, Passaris a ripostat cu focuri de arma si a iesit in balcon, incercind sa scape. Unul dintre politisti, aflat afara, la baza blocului, a tras un foc de avertisment, ceea ce l-a determinat pe suspect sa intre in casa, unde a fost retinut, fiind dus apoi la Politia Capitalei. Anchetatorii au verificat apartamentul suspectului si au fost gasite doua pistoale: unul de calibrul noua milimetri (care ar fi putut fi utilizat in cursul atacului la casa de schimb valutar) si unul de calibrul 7,65 milimetri. Tot acolo, politistii si procurorii au gasit o cantitate insemnata de munitie, precum si sume in valuta si in lei, a precizat seful Politiei Capitalei.

Dublu asasinat motivat de o criza financiara

Unul dintre motivele pentru care Passaris ar fi putut jefui casa de schimb din bulevardul Nicolae Balcescu ar fi acela ca avea nevoie de bani. Anchetatorii spun ca a fost luata de la inceput in calcul ipoteza potrivit careia autorul nu ar fi cetatean roman, intrucit rar s-a intilnit in Romania asemenea fapta.

Asasinul grec va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca a avut discernamint in momentul comiterii jafului armat, a declarat ieri Lucian Gurau, seful Serviciului Omoruri din cadrul Politiei Capitalei.

Constantinos Passaris a fost arestat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, pentru 30 de zile, sub acuzatiile de omor deosebit de grav si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Cetateanul grec a fost transportat, in conditii de maxima securitate, in arestul Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei.

Din momentul capturarii pina in miezul noptii, grecul a urlat incontinuu, anchetatorii nereusind sa stea de vorba cu el.

Recompensa de 5.000 de dolari (oferita de patronii casei de schimb) nu va fi acordata nimanui, pentru ca retinerea suspectului a fost un rezultat exclusiv al muncii politienesti. Politistii care si-au riscat viata participind la actiune vor fi totusi premiati, a mai spus Mihai Gheorghe, seful Politei Capitalei.

Complicea, o romanca de 20 de ani

Complicea grecului a fost prinsa si ea. Femeia se numeste Mioara Badila, are 20 de ani, si a fost retinuta in timpul descinderii fortelor de interventie intr-un imobil de pe strada Prisaca Dornei, din cartierul Rahova. Ea este audiata la Politia Capitalei, sub acuzatiile de complicitate la omor si favorizarea infractorului.

Passaris – inamicul numarul unu al Greciei

Tinarul Constantinos Passaris era cautat prin Interpol din iunie 2001, pentru crima si pentru implicare in alte infractiuni cu violenta.

Colonelul Mihai Gheorghe a spus ca grecul fusese arestat de catre autoritatile din tara sa de origine pentru crima si port ilegal de arma. Atunci, complicele lui Passaris a fost ucis si citiva politisti eleni au fost raniti intr-un schimb de focuri, dupa ce masina in care se aflau infractorii a fost oprita. Passaris a fost prins si incarcerat intr-un penitenciar din Atena.

Pe 16 februarie 2001, el a fost scos din penitenciar si dus la spital pentru un control, dupa ce a acuzat crize de epilepsie. In aceeasi zi, in timp ce se afla la spital, a evadat cu ajutorul unor complici, care au deschis focul, in incident fiind raniti mortal trei politisti.

Pentru a-l prinde pe Constantinos Passaris, Politia din Atena a declansat o adevarata vinatoare. Pe 2 august anul acesta, Passaris a reusit sa scape cu viata dintr-o cursa pe care politia greaca i-a intins-o, scapind de dispozitivul format din 50 de agenti. Asasinul grec – care face parte dintr-o grupare de infractori foarte periculoasa – s-a refugiat in Romania, intrind in tara cu ajutorul unui pasaport fals. El inchiriase un apartament la etajul noua al unui bloc din strada Turda 129 chiar cu o zi inainte de a fi retinut de politistii romani.

Grecii ne lauda si isi cer banditul inapoi

Seful Politiei Elene le-a dat politistilor romani date despre ucigas

Grecia solicita extradarea criminalului

Generalul Fotios Nassiakos, seful Politiei nationale Elene, a sosit ieri la Bucuresti si le-a inminat sefilor Politiei Romane o documentare referitoare la cetateanul grec, considerat un criminal deosebit de periculos, dat in urmarire internationala pentru comiterea infractiunilor de omor calificat, tentativa de omor, rapire de persoane si evadare.

Ministrul elen al justitiei, Philippos Petsalnikos, a lansat ieri procedura de solicitare a extradarii lui Constantinos Passaris in Grecia, informeaza surse judiciare elene. Ministrul i-a dat ordin viceprocurorului Curtii de Apel, care are competenta in cazul extradarilor, sa le trimita autoritatilor romane dosarul lui Costantinos Passaris.

Potrivit unei conventii greco-romane, din 1957, Romania are dreptul de a nu extrada un cetatean grec daca acesta a comis crime pe teritoriul sau. Totusi, justitia elena poate spera in extradarea lui Passaris, dupa ce urmarirea judiciara din Romania se va incheia.Presa din Grecia: „Politia Romana

le-a dat grecilor o lectie“

Presa din Grecia a relatat pe larg, in prima pagina, despre arestarea lui Constantinos Passaris la Bucuresti, unele ziare laudind actiunea Politiei Romane. Cotidianul Adesmeftos Typos titreaza „Passaris – prins dupa o inclestare singeroasa cu doi morti, in timpul unui jaf in Romania“ si prezinta dublul asasinat facut de Passaris la Bucuresti, precum si actiunea de marti seara a politistilor bucuresteni. Chora sustine ca o femeie a dat informatia politiei, fara a da alte amanunte, aratind ca Passaris a fost arestat, dupa ce „a inecat si Bucurestiul in singe“.

Ziarul Eleftheros ii lauda pe politistii bucuresteni, titrind „Exemplara operatiune a Politiei Romane – care le-a dat grecilor o lectie“, iar Eleftheros Typos scrie „Thriller al Politiei din Romania – cum a reusit sa nu repete fiascoul Politiei Elene“. „Romanii l-au prins pe Passaris, spre deosebire de marea si puternica politie din Grecia“, scrie Niki.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS