20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva profesoreasca

Greva profesoreasca

Cadrele didactice din Federatia „Spiru Haret” au participat la o greva de avertisment

Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint „Spiru Haret“ au participat ieri la o greva de avertisment de doua ore, cu suspendarea activitatii, a declarat presedintele organizatiei sindicale, Dumitru Silan, participant la pichetul de protest din fata Ministerului de Finante. Potrivit liderului sindical, cei aproximativ 80-90.000 de membri, care fac parte din cele 19 filiale judetene si sint afiliati la CNSLR Fratia, au incetat activitatea intre orele 11.00 si 13.00, fara sa plece din clase. Sindicalistii solicita acordarea unor salarii decente si a tichetelor de masa si acuza problemele create de transferul unitatilor de invatamint in administrarea autoritatilor locale. Tot ieri, Federatia Educatiei Nationale a organizat, incepind cu ora 13.30, pichete de protest la sediul Camerei Deputatilor, pentru sensibilizarea autoritatilor cu privire la proiectul de lege a bugetului pe anul 2002. Sindicalistii considera insuficiente sumele alocate educatiei prin bugetul din anul viitor. Instalarea pichetelor de protest a fost autorizata de Primaria Bucuresti in perioada 22-26 octombrie.

Guvernul este dispus sa rezolve problemele din invatamint

Guvernul este dispus sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor sindicatelor din invatamint, fiind constient ca nemultumirile cadrelor didactice trebuie tratate cu mai multa atentie. „Daca putem imbunatati anumite lucruri, avem toata deschiderea sa gasim solutii. Este important sa vedem cu atentie despre ce este vorba si ar fi foarte bine daca am putea rezolva macar o parte din probleme“, a spus Adrian Nastase. Premierul a aratat ca este important ca solutionarea cererilor profesorilor sa aiba in vedere resursele financiare existente, astfel incit rezolvarea acestora sa nu determine aparitia unor noi probleme. „Trebuie sa vedem ce resurse avem si de unde am putea sa luam bani, in masura in care am decide in acest sens“, a adaugat Nastase. Membrii Federatiei Sindicatelor Universitare Alma Mater din 22 de institutii de invatamint superior din intreaga tara au participat, ieri, la o greva de avertisment de doua ore. Sindicatele din invatamintul preuniversitar au inceput sa picheteze sediile Camerei Deputatilor si Ministerului de Finante, iar membrii unora dintre ele au recurs la o greva de avertisment de doua ore. Principalele nemultumiri ale profesorilor vizeaza resursele bugetare pentru invatamint. Protestatarii cer acordarea de tichete de masa pentru personalul din invatamintul superior si cercetare, recalcularea salariilor conform unei ierarhii care sa reflecte corect importanta si calitatea muncii din aceste sectoare si respectarea Statutului personalului didactic, precum si a prevederilor contractului colectiv de munca la nivelul acestei ramuri.

Protestele profesorilor romani au sustinere internationala

Comitetul de conducere al Confederatei Mondiale a Sindicatelor din Invatamint (CSME) sustine actiunile de protest ale profesorilor romani si cere premierului Adrian Nastase, printr-o scrisoare deschisa, sa acorde toata atentia revendicarilor cadrelor didactice, a declarat ieri Gaston De La Haye, secretar general al CSME, aflat in Romania cu ocazia congresului Confederatiei Mondiale a Muncii: „Reprezentantii federatiilor Alma Mater si Spiru Haret, afiliate la CSME, ne-au informat in legatura cu problemele serioase carora trebuie sa le faca fata invatamintul romanesc, in general, si cel superior, in particular“.

CSME isi exprima speranta ca primul ministru isi va arata disponibilitatea de a se intilni cu reprezentantii sindicalistilor din invatamint, a adaugat secretarul general, precizind ca, in intreaga lume, exista un paradox in domeniul educatiei. „Toata lumea recunoaste importanta educatiei, dar, in acelasi timp, statisticile mondiale releva agravarea situatiei profesorilor“, a mai spus De La Haye.

Presedintele Federatiei „Spiru Haret“, Dumitru Silan, s-a aratat multumit de reactia parlamentarilor fata de greva de avertisment de doua ore declansata ieri fiind deja invitat la o discutie de catre presedintele Comisiei de invatamint a Camerei Deputatilor. In plus, Silan a anuntat ca premierul este dispus sa discute cu sindicalistii problemele cu care se confrunta invatamintul romanesc, dar a criticat anuntul Ministerului Educatiei si Cercetarii, potrivit caruia actiunile de protest ale profesorilor sint ilegale. „Daca, in termen de trei saptamini, problemele noastre nu vor fi solutionate, atunci vom declansa greva generala, cu participarea tuturor cadrelor didactice din sistemul de invatamint romanesc“, a mai spus Silan.

Doua ore de paza la elevi

Peste 3.000 de cadre didactice doljene, membre ale Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar din 186 de unitati scolare, au fost ieri in greva de avertisment timp de doua ore. In acest timp, profesorii doar au supravegheat elevii si bunurile materiale din scoli. Conducerea SIP a monitorizat modul in care s-a derulat acest prim protest in tot judetul Dolj si s-a deplasat la Colegiul National „Carol I“, unde a discutat cu cadrele didactice. Spre surprinderea acestora, acolo au participat la greva toti profesorii, indiferent ca erau sau nu membri de sindicat. „Am fost primii care am purtat discutii cu Ecaterina Andronescu, imediat dupa instalarea sa in functia de ministru al educatiei – a spus Ion Cepoi. Noi nu am dorit niciodata greva, dar guvernantii ne-au impins la acest protest. Luna viitoare se implinesc doi ani de la prima greva de avertisment. Noua lege care trece bugetul national la bugetul local nu face decit sa mijloceasca abuzuri. Un profesor care a trudit peste 16 ani pe bancile scolii va sta la cheremul unui primar sau al vreunui alt neavenit din consiliul local. Nu stim ce se va intimpla in continuare, dar speram ca actiunea de acum sa dea rezultate“. Inspectorul scolar general, Constantin Busoi, nu a incercat sa-i convinga pe liderii SIP sa renunte la greva, insa a cerut o situatie generala cit mai exacta pentru a informa ministerul. Directorul Colegiului National „Carol I“, prof. Vasile Saseanu a declarat: „Nu am nimic impotriva protestului cadrelor didactice. Administratia este administratie, iar statutul profesorului este o cu totul alta problema“.

Ion Cepoi a precizat ca, in situatia in care la unele scoli nu vor fi platite cele doua ore in care dascalii au fost in greva, sindicatul va face efortul financiar de a achita diferenta la salariile profesorilor in cauza. El a mai spus ca in condicile de prezenta nu trebuie scris nimic. Urmatorul pas este greva generala pe termen nelimitat. Aceasta poate fi declansata in orice moment, dar profesorii vor mai intii sa se aseze in mod civilizat iar la masa tratativelor.

• Florin TANOVICI

Studentii au plecat acasa mai devreme

Aproximativ 800 de cadre din invatamintul universitar craiovean s-au aflat ieri, in greva de avertisment. Protestul a fost declansat la ora 12.00 si a durat aproximativ doua ore, timp in care nici un profesor, asistent sau seminarist care a aderat la manifestare nu a intrat la cursuri. Cadrele universitare sint nemultumite de nivelul scazut al fondurilor alocate invatamintului superior, la nivelul intregii tari fiind necesare aproximativ 600 de miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile materiale si salariile angajatilor pina la sfirsitul anului. Un alt motiv care a dus la declansarea protestelor este neacordarea pina in prezent a tichetelor de masa, drept prevazut prin contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de invatamint.

Mai departe, greva generala

Romulus Mocanu, presedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Craiova, organism afiliat Federatiei Alma Mater, spune ca protestele profesorilor universitari vor continua in cazul in care nu se va lua nici o masura pentru solutionarea revendicarilor: „Dupa acest protest ne vom intilni la Bucuresti la Consiliul national al Alma Mater pentru a stabili ce masuri vom adopta in continuare. Initial, a fost vorba de declansarea unei greve generale in luna noiembrie, dar s-ar putea sa o aminam pina in sesiunea de examene“. Lista de revendicari a universitarilor a fost inaintata, in urma cu aproximativ o luna, Consiliului National al Rectorilor (CNR) care sprijina in mare masura revendicarile protestatarilor. Atit sindicalistii din invatamintul universitar, cit si membrii CNR sustin aceeasi grila de salarizare a personalului din invatamint, iar pentru introducerea acesteia in textul proiectului de lege au facut demersuri la parlament, precum si la presedintele Ion Iliescu.

• Cristina COTOCEL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS