17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalForte externe acrediteaza ideea ca Romania are probleme cu vecini

Forte externe acrediteaza ideea ca Romania are probleme cu vecini

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Gheorghi Prisacaru, a declarat simbata ca ideea acreditata, in ultima perioada, ca Romania are probleme cu statele vecine este „o atitudine indusa si stimulata de acele forte externe care se opun integrarii Romaniei in NATO si Uniunea Europeana“. Prisacaru a tinut sa sublinieze ca diferendele existente in prezent cu Ungaria, Ucraina si Republica Moldova au pornit in urma unor actiuni ale statelor respective. „Nu noi am declansat problema privind Legea statutului. Chiar presedintele Parlamentului ungar a recunoscut ca, intr-adevar, autoritatile maghiare trebuia sa se consulte cu autoritatile romane inainte de adoptarea legii. Ori, noi nu sintem o tara coloniala. Sintem o tara importanta in Europa, care nu mai accepta sa primeasca doar lectii de europenism din partea altor tari, ci isi promoveaza cu demnitate interesele si isi spune cuvintul asupra unor aspecte sau actiuni care lezeaza demnitatea nationala si chiar si demnitatea statului“, a spus Prisacaru.

Constatam o intensificare a atitudinilor si actiunilor antiromanesti

El a afirmat ca Romania nu accepta sa fie co-guvernata, intrucit are propriul guvern care raspunde de propriii cetateni, iar eventualele probleme care privesc minoritatile trebuie rezolvate de catre statul roman in conformitate cu normele si principiile europene. Gheorghi Prisacaru a spus ca relatiile conflictuale cu Republica Moldova au aparut dupa alegerile generale din aceasta tara. „Este cert ca, dupa victoria Partidului Comunist din Republica Moldova in alegeri, noi constatam o intensificare a atitudinilor si actiunilor antiromanesti, luari de pozitie si actiuni care contravin intereselor de perspectiva ale Romaniei si Republicii Moldova“, a spus Prisacaru. Presedintele Comisiei de politica externa a afirmat ca nu sint acceptabile „tot felul de insinuari“ care pun Romania intr-o situatie defavorabila pe arena internationala. „Cine a vorbit, in ultima perioada, dintre autoritatile statului, de problema unirii Republicii Moldova cu Romania? Asta este problema noastra principala in momentul de fata? Dar ei, ca sa ascunda atitudinea tot mai frecvent pro-rusa si in ceea ce priveste limba, si in ceea ce priveste minoritatile si in ceea ce priveste Uniunea Rusia-Belarus, ca sa ascunda orientarea lor antieuropeana, acuza Romania de expansionism si de faptul ca noi, prin mijloace economice, vrem sa subordonam Republica Moldova. Cu ce sa subordonam noi economic Republica Moldova? Exista, de fapt, o atitudine vadit ostila Romaniei, ca sa acopere, de fapt atitudinea anti-europeana a actualilor lideri de la Chisinau“, a spus Gheorghi Prisacaru. In ceea ce priveste diferendul existent cu Ucraina, Prisacaru a spus ca acesta a fost provocat de autoritatile ucrainene. „Nu noi am creat aceste probleme. Noi am inceput explorarile in platoul continental? Noi am refuzat sa semnam Acordul Comisiei mixte privind minoritatile?“, s-a intrebat Prisacaru. El a apreciat ca incercarea de inoculare in opinia publica internationala a ideii ca Romania are probleme cu tarile vecine este indusa de forte externe care nu doresc integrarea Romaniei in NATO si UE. El a evitat sa spuna care sint fortele externe vizate, dar a precizat ca sint atit din Est, cit si din Vest. „Se doreste crearea impresiei ca Romania este o tara instabila si nu mai reprezinta un factor de stabilitate in zona, ceea ce este absolut fals“, a conchis Gheorghi Prisacaru.

Avem nevoie de sprijinul UE

Apararea granitelor de est ale Uniunii Europene nu este doar raspunderea Romaniei, ci si a Uniunii Europene, care ar trebui sa acorde in acest sens, asistenta substantiala Romaniei, a mai spus presedintele Comisiei de politica externa din Senat. „Din informatiile pe care le detinem, aproximativ un milion de refugiati afgani s-ar putea afla, in perspectiva, in Ucraina. Daca Uniunea Europeana isi inchipuie ca Romania va putea face fata, cu resurse proprii, valului imigrationist, se insala“, a spus Prisacaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS