16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGospodariile si cimitirul satenilor din Stiucani - Gorj sint pe cale de a fi ingropate

Gospodariile si cimitirul satenilor din Stiucani – Gorj sint pe cale de a fi ingropate

• Cei din Stiucani au inregistrat pe casete video evolutia alunecarilor de teren si privesc la televizor casele care nu mai exista • Noua gospodarii au fost deja mutate in timp ce multe anexe si culturi agricole au fost inghitite de paminturi • Alte trei gospodarii vor fi desfiintate • Satenii spun ca valul de pamint inainteaza cu aproximativ cinci metri pe zi • Mai multe echipe de la EMC Motru au intervenit in zona pentru a consolida terenul • Biserica veche de peste 400 de ani si cele 200 de morminte risca sa dispara de pe fata pamintului • Gavril Baican, seful CNLO, recunoaste ca alunecarile de teren s-au produs din cauza haldarilor celor de la EMC Motru, care nu au respectat parametrii ceruti

Munca de o viata a satenilor din satul Stiucani, comuna Slivilesti este inghitita pe zi ce trece de paminturile care au inceput sa o ia la vale, iar oamenii sint nevoiti sa isi paraseasca locuintele. Primele semne de ingrijorare au aparut inca din 18 august, cind paminturile au inceput pur si simplu sa se miste din loc. Terenuri de pe care nu fusese strinsa recolta, gospodarii anexe si alte acareturi au fost fie acoperite de valul de pamint, fie demolate, pentru a se salva ceea ce mai putea fi salvat. Noua gospodarii din satul Stiucani nu se mai afla acolo unde erau odata. Locul lor a fost luat de mii si mii de tone de pamint, oamenii fiind nevoiti sa plece. Cei care au mai ramas incearca sa recupereze, din calea valului de pamint, ceea ce mai pot. Nicolae Sperlea a ajuns la capatul puterii si nu mai are nici o speranta: „A disparut totul. Au venit paminturile peste noi si nu avem ce sa mai facem. Viata noastra s-a terminat! Unde ne sint casele? Au spus ca o sa ne faca altele, dar nimeni nu a venit sa stea de vorba cu noi. Am mai ramas cu un grajd, ca restul a fost demolat, fiindca venea pamintul. Incerc sa mai iau cite ceva de pe aici, ca nu stiu daca miine-poimiine mai gasesc ceva. Sub paminturile astea se gasesc atitea si atitea: boltari, materiale fasonate, birne si recoltele noastre. Ce sa facem sa ne apucam sa le dezgropam si sa culegem recolta? O sa mergem si noi pe unde o sa putem. Au zis ca nu exista buget pentru case, dar pentru pamintul asta exista buget, ca sa vina sa-l impinga la loc cu tasurile? Din luna august, pamintul a inaintat 280 de metri. Nimeni nu l-a putut opri. Inainta zece metri la 24 de ore. Acum, cu patru-cinci metri. Prin iunie dormeam pe linga excavatoare, ca sa nu mai haldeze, ca de-aia a fugit terenul la vale. Acum o sa mai dispara vreo citeva case.“

„Oamenii nu vor sa-si lase casele“

Cind reporterii GdS s-au deplasat la Stiucani, echipe ale EMC Motru, dar si ale altor unitati se aflau in zona pentru a incerca sa opreasca inaintarea valului de pamint. Totusi, pe anumite portiuni, se putea sesiza fragilitatea barajului de pamint pus la baza dealului care s-a prabusit in urma cu mai bine de o luna. Masinistii au spus ca de mai mult timp incearca sa stopeze avalansa de pamint, dar ce se consolideaza seara se strica pina dimineata. Munca sisifica de a impinge la loc pamintul care aluneca la vale nu face altceva decit sa prelungeasca tragedia unor oameni, care si-au pierdut sau sint pe cale sa isi piarda o parte din viata. In fiecare zi, se mai consolideaza cite ceva. In acest fel, li se mai acorda timp celor care trebuie sa plece din case. Acestia se incapatineaza sa nu-si paraseasca locuintele, si cer sa ii asculte cineva, sa vina sa le ceara si lor parerea. Stelian Jianu, masinist, participant la lucrarile de consolidare, a spus: „Noi nu avem nici o putere. Facem ce ni se spune. Venim aici de cite ori ni se cere. Sintem si din alte parti, din Severin. Am facut intariri cu pamint la poalele dealului. Lucram cu mai multe excavatoare si tasuri, dar terenul tot fuge. Presiunea din virf este prea mare. Din cite imi dau eu seama, alunecarile astea au avut loc din cauza ploilor cazute in ultima vreme. Sau mai bine spus au fost accelerate de ploi. Prin locurile astea a curs odata un riu. Acum nu mai exista. Pe dedesubt este pinza freatica, de aceea terenul nu are stabilitate. Noi mai venim, mai intarim, dar eu stiu ca oamenii nu vor sa isi lase casele.“ In scurt timp, la Stiucani vor mai fi demolate alte trei case, prima fiind cea a Paraschivei Nebunu, o femeie care nu mai are pe nimeni.

„Ne-a mai ramas caseta video“…

Constantin Elinescu, subinginer la EMC Motru, a povestit cum oamenii, din cauza ca nu mai suportau sa vada cum le ingroapa paminturile casele, s-au gindit sa inregistreze pe caseta video ceea ce se intimpla. In unele seri, cind pamintul pare sa fie mai linistit, o parte din sateni se string acasa la familia Elinescu, unde isi fac planuri. Privesc cu totii imaginile, care le arata ceea ce acum nu mai exista. „Uite, acolo au fost casele noastre!“, au spus in timp ce priveau imaginile care pareau neverosimile. „Pamintul ne-a dat, pamintul ne ia. Ne-a mai ramas caseta video. Altii au ramas fara case. O sa urmam noi. Construiam un canal de scurgere pentru baie, dar cind am vazut ce se intimpla l-am infundat, fiindca am zis sa nu muncim degeaba. Si avem si noi o gospodarie ca lumea. Am investit in ea. Am incercat de mai multe ori sa luam legatura cu cei de sus, dar nu am obtinut nimic. Unii dintre ei au spus ca trimit cagulatii sa ne linisteasca. Noi n-avem alte case, n-avem alt loc unde sa ne ducem. O sa treaca valul de pamint si dupa aia o sa ne facem o baraca pe deasupra si o sa stam in ea, a spus un localnic.“ Sandu Dumitru Mihaila, unul dintre stramutati, tata a trei copii, a spus ca in casa in care a fost trimis abia are loc cu sotia, cu copiii, dintre care unul sugar, cu soacra si cu alta ruda. „Am avut si eu paminturi aici. Acum nu mai am nici un venit. Sint somer. Ce sa fac? Numai vorbe goale ni s-au spus. “

„Au incarcat 18 morti intr-o remorca si i-au dus in alt cimitir“

Satenii au spus ca au trimis cereri scrise peste tot: EMC Motru, CNLO si prefectura, dar pina in prezent nu au obtinut nimic concret. Oamenii cred ca si cimitirul le va fi ingropat sub valul de pamint si ca cineva trebuie sa intervina sa le salveze macar cimitirul, daca de case nu se mai poate pune problema. 200 de morminte ar trebui stramutate, dar acest lucru nu poate fi facut peste noapte. Malul de pamint consolidat se afla la numai 15 metri de portile cimitirului, iar presiunea mormanelor de steril de pe deal apasa in „zidul“ de huma. Nicolae Elinescu, tatal lui Constantin Elinescu, a afirmat ca din cimitirul local au fost deshumate citeva cadavre. „Toata lumea stie. Au incarcat 18 morti intr-o remorca si i-au dus in alt cimitir. Cred ca la Motru. Asta este deshumare si profanare de morminte. Bunicii si strabunicii nostri au fost ingropati aici. Avem dreptul la mortii nostri. Iar biserica din sat are 403 ani. Nu are cum sa moara sub pamint. Este monument istoric. Si apoi, daca in sat o sa mai ramina cinci familii, ce o sa faca fara biserica? “ Astfel gindesc cei din Stiucani, care traiesc cu speranta ca dezastrul se va opri, iar viata isi va relua cursul firesc. Gavril Baican, seful CNLO, a precizat ca cimitirul local din Stiucani va fi mutat, achizitionindu-se teren in alta parte. Cu toate acestea, operatiunea de stramutare a cimitirului va fi facuta abia in luna decembrie. „Nimeni nu ne da acum aviz sanitar. Nu cunosc daca au fost deshumate 18 cadavre si transferate in alt cimitir. Pot sa spun insa ca s-a cumparat teren si oamenii vor fi despagubiti. Este adevarat ca s-a intirziat operatiunea de stramutare, fiindca oamenii nu aveau titluri de proprietate pe terenuri. Am trimis echipe de topografi in zona, ca sa stim si noi pe ce negociem. In ceea ce priveste alunecarile de teren, acestea s-au produs din cauza operatiunilor de haldare, de depozitare a sterilului. S-a acumulat o cantitate foarte mare de pamint, pe un spatiu foarte mic. Au fost depasite cotele admise, iar presiunea creata a condus la alunecarea terenului.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS