8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIn cartierul craiovean Valea Rosie, derbedeii au iesit la drumul mare

In cartierul craiovean Valea Rosie, derbedeii au iesit la drumul mare

Locatarii unui bloc si educatoarele unei gradinite traiesc in teroare

Citiva golani care locuiesc, cu sau fara forme legale, in citeva blocuri paraginite din cartierul craiovean Valea Rosie ii terorizeaza pe toti locatarii din zona si perturba procesul de instruire a prescolarilor de la Gradinita nr. 41 „Elena Farago“. Doi batrini, Constantin Grecu, de 61 de ani, si Vasilica Grecu, de 65 de ani, sinistrati in urma cutremurului din 1977, au fost repartizati in blocul nr. 12 din cartierul amintit. „Acolo ne-a dat institutia noastra locuinta, ca nici nu-mi mai vine sa-i rostesc numele. Am lucrat la <>“…, spune cu amar batrinul. Pina acum zece ani, cind erau mai tineri, majoritatea celor cu copii mici le cereau sprijin. Cum cei doi batrini nu au avut parte de urmasi, le facea mare placere sa aiba grija de copiii altora. Acum, acei copii care intre timp au devenit adolescenti sau chiar majori au uitat tot si le fac batrinilor numai zile fripte. Tigani si romani la un loc, copii si tineri cu virste cuprinse intre 10 si 18 ani se comporta in mod execrabil cu cei doi batrini. Acestia au ajuns in situatia de a le fi frica sa mai iasa din casa. „Ne huiduiesc, ne fluiera, ne injura si ne zic sa murim mai repede ca sa ne ia apartamentul, de parca ar fi cine stie ce palat. Pe mine m-au si lovit. Unul, Stamate, m-a strins de git si m-a imbrincit. Aseara, cind veneam de la piata din cartier, m-au vazut pe alee si s-au luat dupa mine. Am avut noroc cu un domn mai tinar care s-a dat la ei si i-a gonit. Daca sint batrin si nu mai am putere, isi bat joc de mine si aia mici, de zece ani“ – a spus Constantin Grecu. Teroarea in care traiesc acestia depaseste limitele imaginabilului. „Nu putem sa iesim nici in fata blocului. Derbedeii, cum ne vad, incep sa arunce cu pietre in noi, coji de lubenita, rosii si orice la pica in mina. Tiganului aluia de la blocul vecin ii dadeam sa manince cind era mic. Acum ne injura si ne ameninta tot timpul. Politia nu ne ajuta deloc“ – a declarat Vasilica Grecu. Un vecin de pe aceeasi scara, mult mai tinar decit sotii Grecu, a confirmat spusele acestora: „Este ingrozitor ce se intimpla! Pe batrinii astia ii terorizeaza. Pe noi, ceilalti, ne omoara cu galagia. Tipa, urla, vorbesc vulgar, nu te poti odihni, nu poti lasa copiii la joaca pentru ca nu vad si nu aud decit lucruri urite. Ce sa va mai spun de spatele blocului… Acolo arunca toate mizeriile, se duc si urineaza… nu pot sa va descriu in cuvinte situatia de fapt. Politia nu se implica deloc. I-am spus si domnului Oprea, sectoristul nostru, am depus plingeri, dar ce sa faca daca este singur pe toata zona, de aici si pina la Parc?“. La rindul sau, sectoristul se plinge de lipsa dotarii corespunzatoare (n-are nici macar o prapadita de statie la el, daramite celular) si de faptul ca, fiind singur, ii este greu sa actioneze in astfel de situatii.

„Leopardul“ a sarit gardul

Nu numai locatarii traiesc in stres continuu, ci si cadrele didactice si copiii Gradinitei nr. 41 „Elena Farago“, gradinita reprezentativa a Doljului pentru ca acolo fiinteaza cabinetul metodologic al judetului si centrul de resurse umane unde are loc perfectionarea tuturor educatorilor doljeni. Interiorul unitatii de invatamint este dotat si amenajat in mod exemplar. Exteriorul insa poarta amprenta actelor de vandalism. Un angajat al gradinitei, care tocmai terminase de vopsit usa de la intrare, a spus: „Daca stiam ca veniti, nu mai vopseam exteriorul usilor. Erau pline de tot felul de fraze si desene obscene, iar in partea de jos erau spoite cu… rahat“. Directoarea unitatii, Mariana Croitoru, a declarat: „Daca ne mindrim cu interiorul, nu acelasi lucru putem spune despre exteriorul cladirii. Indivizii de la blocurile din jur intra in curtea noastra, fac galagie, distrug aparatele de joaca ale copiilor, sparg geamurile, scriu pe ziduri toate idioteniile, nu-i lasa pe copiii nostri sa se joace. Daca le spunem ceva, ne injura si ne ameninta si pe noi. Sint extrem de violenti“. Noaptea, incinta gradinitei capata alta destinatie. Acolo se fac gratare, se bea, se asculta muzica si se face multa harmalie, locatarii trebuind sa taca in locuintele lor. Vara, tiganii mai si dorm pe acolo, ca sa scape de inghesuiala din ghetourile lor in care traiesc ca in autobuz.

Derbedeii rid, locatarii pling

Un tigan ii spunea printre dinti batrinei Vasilica Grecu, aratindu-i pumnul inclestat: „Las’ ca-ti arat eu dupa ce pleaca astia de la politie!“, dupa care a scuipat-o. „Ati vazut si dumneavoastra. Asa traim. Eu si sotul meu

n-am avut copii. Acum, la virsta noastra, derbedeii ne striga «Romeo si Julieta». Parintii lor ne spun ca n-au ce sa le faca“. In ceea ce priveste interesul politiei, sint multe de spus. Mariana Croitoru a completat: „In urma sesizarilor noastre, politia a luat masuri de moment, prin asigurarea supravegherii unitatii, dar la scurt timp au abandonat actiunea“. Toti cei care respecta normele de conduita civica au ramas la cheremul unei haite de nenorociti care locuiesc in blocurile gata sa se prabuseasca, numerele sapte si opt din Valea Rosie. Golanii isi rid fericiti in barba pe motiv ca tot ca ei a ramas. Nu mai este insa mult pina vor avea si ei de suferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS