22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoua familii din Gorj se lupta sa adopte acelasi copil

Doua familii din Gorj se lupta sa adopte acelasi copil

Unul dintre posibilii tati a facut un soc nervos cind a aflat ca ar putea ramine fara odrasla

Doua familii din judetul Gorj incearca de mai mult timp sa adopte un bebelus, in virsta de patru luni. Pina in prezent, nici una dintre familii nu a reusit sa il ia acasa pe micut, batalia pentru copil continuind in fata Comisiei pentru Protectia Copilului. Din nefericire, nici membrii comisiei nu au reusit sa puna capat conflictului. Pe de o parte, familia Anghel doreste sa il adopte pe micutul Ramon Gogeanu, fiind de mai mult timp in cautarea unui copil. Pe de alta parte, asistenta maternala Hainanca Paius nu vrea sa renunte la baietelul pe care l-a luat in ingrijire de citeva luni si la care nu vrea sa renunte, desi mai are trei fete.

Pentru a adopta un copil, este necesar ca viitorii parinti sa indeplineasca o serie de cerinte, cum ar fi asigurarea unor conditii materiale si afective. Nu toti parintii, care din diverse motive nu au copii, reusesc sa aiba resurse materiale care sa le permita cresterea unui copil. O comisie speciala verifica in urma unei anchete daca parintii sint in stare sa adopte un copil. De cele mai multe ori insa, afectiunea si caldura unei familii poate suplini eventualele lipsuri materiale. Ancheta sociala este, de cele mai multe ori, relativa, pentru ca exista suficiente cazuri de familii cu cite noua-zece copii, care traiesc in conditii mizerabile, unii dintre micuti neavind decit sansa unei mese la Cantina de ajutor social. Acestia traiesc cu sansa de a avea alaturi o mama. Centrele de primire a minorilor sint pline de copii care tinjesc dupa o familie. Foarte rar se intimpla sa vina cineva care sa se intereseze de soarta celor mici. Se mai intimpla insa ca unii dintre micuti sa fie atit de norocosi, incit sa fie doriti de mai multe familii. Asa

s-a intimplat si cu micutul Ramon Gogeanu, in virsta de patru luni, abandonat de mama, la putin timp dupa ce a fost nascut. Pentru familiile Paius, din Motru, si Anghel, din Tirgu Jiu, copilul a devenit obiect de disputa, fiecare dorind sa il adopte. Hainanca Paius, de 42 de ani, l-a luat pe micut in ingrijire, in urma cu doua luni, in prezent nemaidorind sa se desparta de acesta. Intre femeie si copil s-a creat o legatura afectiva puternica, aceasta spunind ca nu va renunta sub nici o forma la Ramon.

„Barbatul meu a facut un soc nervos si l-au dus la spital“

Povestea micutului Ramon a atins punctul culminant in aceasta saptamina, cind nervii lui Dorin Paius, in virsta de 42 de ani, miner la Cariera Rosiuta, au cedat. Poate parea greu de crezut, dar un om in toata puterea, cu ani grei de mina, sa cedeze nervos, numai la gindul ca ar putea ramine fara copilul de care s-a atasat. Mai rezistenta a fost Hainanca Paius, sotia acestuia, care a avut puterea sa se prezinte in fata Comisiei pentru Protectia Copilului, pentru a-si pleda cauza. „Am cerut comisiei sa ne lase copilul. Noi il iubim si am avut grija de el. Nu vrem sa se mai duca la Centrul de primire a minorilor. Si nici familia Anghel nu poate sa ni-l ia, desi cauta de mai mult timp un copil, pentru a-l infia. Nu se poate asa ceva, pentru ca barbatul meu a facut un soc nervos cind a auzit ca putem sa raminem fara Ramon. Am plecat de la masina cu care am venit de acasa, iar cind m-am intors, nu mai era acolo. Am inteles ca l-au dus la spital si l-au internat. I se facuse rau. Nu mai rezistam. Vrem sa fie al nostru. Eu mai am alte trei fete, de 17, 20 si 23 de ani si toata lumea poate sa confirme ca le-am crescut cum se cuvine. Pe Ramon l-am luat de la casa de copii pe 8 august si de atunci nimeni nu m-a intrebat de nimica, nu am primit nici banii care mi se cuveneau pentru ca l-am luat in ingrijire. Apoi i-am facut toate vaccinurile si a luat 500 de grame in greutate, de cind sta la noi. Sa nu ni-l ia! Imi aduc aminte ca atunci cind il lasam acasa cu vreuna dintre fete, pentru ca eu plecam cu treburi, umblam plingind prin oras, ca nu stiam ce o sa faca, daca o sa-i fie bine. Trebuie sa il infiem. Sa ne dea si alti copii, pentru ca ii primesc cu draga inima.“ Familia Anghel nu este de acord ca Ramon sa ramina la familia Paius, spunind ca acestia il vor pe micut numai pentru faptul ca este baiat, pina acum avind numai fete. Familia Anghel se considera indreptatita sa adopte copilul, nemaiavind alte odrasle. Zoica Zamfirescu, presedinta Comisiei pentru Protectia Copilului, a precizat ca nu mai exista deocamdata copii de adoptat, Ramon fiind singurul. De asemenea, este pentru prima data, in Gorj, cind un asistent maternal doreste sa infieze copilul pe care l-a luat in ingrijire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS