12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVicepresedintele Dick Cheney - mutat de la Casa Alba la Camp David

Vicepresedintele Dick Cheney – mutat de la Casa Alba la Camp David

Casa Alba a luat ieri o masura fara precedent, trimitindu-l pe vicepresedinte sa se mute la resedinta de vacanta a presedintelui, pentru a asigura, astfel, continuitatea puterii, indiferent de ceea ce se va intimpla, ca urmare a atentatelor de la New York si Washington. La recomandarea serviciilor secrete, Cheney a parasit Casa Alba pentru a se instala la Camp David, resedinta prezidentiala, situata la aproximativ 90 de kilometri nord-vest de Washington, a aratat un responsabil american. „Este vorba doar de o masura preventiva“, a precizat acesta, adaugind ca Cheney se va intoarce la Washington in acest week-end. Presedintele George W. Bush, care si-a reafirmat hotarirea pentru pedepsirea celor vinovati de producerea atentatelor de la New York si Washington, soldate cu mii de victime, a ramas la Casa Alba. Serviciile secrete au decis sa largeasca aria de securitate in jurul Casei Albe si la strazile invecinate resedintei prezidentiale. Presa acreditata la Casa Alba a putut vedea elicoptere survolind zona la intervale mai scurte.

Capitoliul, evacuat in graba

La sfirsitul dupa-amiezii, sentimentul de nesiguranta a fost sporit de gasirea unui „pachet suspect“ in sediul Congresului american, fapt ce a determinat evacuarea Capitoliului. Parlamentarii s-au putut intoarce in birourile lor la o jumatate de ora, dupa ce alarma s-a dovedit a fi falsa. Dupa atentatele de marti, doar parlamentarii si ziaristii mai au acces in sediul Congresului. In timpul zilei, zvonurile despre o alarma cu bomba la Casa Alba au determinat evacuarea functionarilor care lucrau in impozanta aripa administrativa, alaturata Casei Albe, asa-numita „Old executive office Building“. Potrivit unui purtator de cuvint al serviciilor de securitate, evacuarea lor a fost determinata de declansarea unei alarme de incendiu.

„Cerul american incepe sa redevina sigur“

Procurorul general si ministru al justitiei, John Ashcroft, i-a linistit joi seara pe americani. „Nu credem ca in viitorul apropiat se vor produce alte atacuri“, a afirmat Ashcroft la postul de televiziune NBC. Potrivit acestuia, companiile aeriene ale caror avioane si-au reluat joi zborurile in Statele Unite lucreaza „in deplina securitate“. „Cerul american incepe sa redevina sigur“, a conchis Ashcroft. Pentru prima oara, autoritatile americane, care pareau a fi inceput sa studieze optiunile militare pe care le-ar avea impotriva responsabililor atentatelor, l-au indicat ca principal suspect pe sauditul Osama bin Laden, refugiat in Afganistan. „N-am identificat inca, in mod oficial, organizatia responsabila de atentate, dar cind ne uitam pe lista candidatilor, unul dintre acestia se refugiaza in aceasta regiune“, a declarat presei secretarul de stat Colin Powell, care a recunoscut ca toate contactele stabilite de Washington cu autoritatile de la Islamabad il vizeaza pe miliardarul de origine saudita. Un alt inalt responsabil a aratat insa ca Statele Unite nu au de gind sa declanseze represalii premature, grupul condus de Osama bin Laden neactionind, probabil, de unul singur in atentatele de marti. „Nu vrem sa stabilim pe fuga persoanele responsabile, intrucit este posibil sa nu fie vorba doar de o singura organizatie, ci de mai multe“, a mai spus Colin Powell.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS