6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi-a aparat porumbii cu pretul unui testicul

Si-a aparat porumbii cu pretul unui testicul

Comuna Cioroiasi e renumita pentru gradinarii ei. Victor Galiceanu este unul dintre ei si, cum spun oamenii din sat, unul dintre cei mai priceputi. Dar agricultura nu este intotdeauna lipsita de risc. Dorind sa-si apere munca de hoti, nea’ – Victor a patit-o rau de tot. Mai precis, a ramas fara un… testicul.

Victor si Teofana se pot considera o familie fericita. Au pamint, utilaje si copiii alaturi pentru a-l munci. Se trag amindoi din familii de gradinari si continua traditia de o viata, transmitind-o, la rindul lor, copiilor lor. Alaturi de ei muncesc pe pamintul familiei cei doi baieti si sotiile acestora. De cind incepe anul si pina cind se termina, cei sase membri ai familiei Galiceanu muncesc de dimineata pina seara. In gradina cultiva ardei, castraveti, varza, cartofi, usturoi, rosii, praz, iar pe cimp porumb, griu sau floarea-soarelui. Nici nu termina bine cu o cultura ca trebuie sa insaminteze pentru urmatoarea. „Nu stam in piata cu produsele, ca mesele sint scumpe si nu avem nici timp. Le dam la angro, la Craiova sau la Bailesti. Dar uneori nu cistigam nimic decit ce am investit. Se intimpla insa sa nu scoatem nici atit. De exemplu, anul trecut nu ne-am scos nici macar cheltuielile. Porumbul nu s-a facut deloc, iar griu de-abia cit sa avem pentru noi si pentru pasari“, a spus Victor.

Pretul griului poate face diferenta intre un an bun si un an prost

Barbatul isi aduce aminte cu nostalgie de anul 1993, cind au avut cel mai mare cistig: „A fost seceta mare atunci, dar noi am facut porumb mult, ca l-am udat din canalul de irigatii. L-am vindut bine atunci, ca nu facuse lumea porumb si se cauta. Atunci am cumparat tractorul“. In contrast, Victor spune ca 1997 a fost cel mai prost an, cind au dat griul la siloz si au reusit sa-l scoata abia dupa sapte luni pentru ca nu primisera nici un ban. Atunci au pierdut trei milioane, bani buni pe vremea aceea. In viata sa de gradinar prosper, Victor nu a avut niciodata ghinion mai mare decit saptamina trecuta.

Plin de singe si cu un copil dupa el, a mers patru kilometri pe jos pina acasa

„Uneori ma mai duc la porumb, sa nu mi-l fure oamenii care trec cu carutele spre Bailesti. Asa m-am dus si in ziua aia, pe bicicleta, pe la sapte-opt, cu nepotelul meu. Am vazut o caruta care a oprit si oamenii din ea au inceput sa culeaga porumb. M-am dus la ei si i-am intrebat ce cauta in porumbii mei. L-am recunoscut pe unul dintre ei. Era un cioban din sat de la noi. Mi-a zis ca da la cal. Pai bine, ma, eu am intrat in curtea ta sa-ti iau brinza?, i-am zis eu suparat si l-am luat de piept. I-a fost de ajuns, ca a inceput sa dea cu pumnii si cu picioarele in mine, pina m-a lasat lat“, si-a amintit Victor. Barbatul a ajuns cu greu acasa, cu un copil de trei ani speriat si cu o bicicleta pe care trebuia sa o care dupa el. „Cind l-am vazut plin de singe si cu ochii umflati si vineti, am inceput sa tremur. Mi-a zis ca l-a batut Marin a lu’ Costin a lu’ Pascu“, a spus Teofana, sotia barbatului. Copiii l-au dus imediat pe Victor la spital, la Craiova, unde doctorii i-au spus ca, pe linga altele, hotul bataus ii…sparsese un testicul. Barbatul a fost operat si s-a intors acasa abia dupa opt zile. A depus plingere la politie si spera ca acela care l-a batut nu va ramine nepedepsit pentru fapta sa. Acum, Victor isi vede mai departe de viata lui de agricultor prosper pentru ca lipsa unui testicul nu-l face sa se simta mai putin barbat sau mai putin…gradinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS