14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pamintul s-a deschis si ne-a inghitit casele“

„Pamintul s-a deschis si ne-a inghitit casele“

Citeva zeci de locuitori de linga Ocnele Mari, care isi aveau gospodariile in zona cunoscuta de localnici sub denumirea Teica, isi mai carau ieri dupa-amiaza bunurile adunate intr-o viata, pentru a le salva de urgia care se pornise ieri-seara. Gura uriasa si sarata cascata peste noapte pe locul unde ieri mai existau locuinte omenesti, o livada de pruni si doua sonde, inghitise deja, intr-un zgomot groaznic, trei dintre casele oamenilor, cu grajduri si cu animale cu tot, amestecindu-le rapid intr-un hau plin cu apa sarata.

Scufundarea de teren a fost o consecinta a lucrului de mintuiala care, acum citeva zeci de ani, s-a facut la Ocnele Mari pentru a se porni exploatarea zacamintului imens de sare aflat sub oras. Valorificarea celor patru milioane de metri cubi de sare a necesitat injectarea de apa in pamint si apoi extractia necorespunzatoare a saramurii au dus la fisurarea pamintului din zona.

Pericolul de scufundare a caselor din Teica, provocat de golul de mari dimensiuni creat in cimpul de sonde al exploatarii sarii, a fost anuntat de aproape doi ani locuitorilor.

Nu mai putin de 56 de gospodarii au fost trecute de reprezentantii autoritatilor locale si nationale intr-un program special. Asa cum declara reprezentantii autoritatilor si cum recunosc chiar si cei ramasi fara case, celor 23 dintre locuitorii aflati in zona cu gradul cel mai ridicat de risc li s-au oferit trei variante: sa se instaleze intr-un bloc de locuinte pregatit special pentru astfel de situatii, sa primeasca despagubiri in bani sau sa li se construiasca alte case, in alte zone. Mircea Perpelea, prefectul judetului Vilcea, a spus: „S-au alocat, intr-o prima faza, zece miliarde de lei pentru stramutarea de 23 de gospodarii din zona Cimpul II sonde Ocnele Mari. Trei dintre familii au preferat despagubirea in bani, patru au mers la apartamentele pregatite din timp, iar 16 au cerut sa li se faca alte case. Acum s-a intimplat ceea ce preconizam de mult; din fericire, nu sint victime omenesti, iar acum depunem eforturi pentru a-i convinge pe cei din zona sa paraseasca acel loc unde viata le este in pericol.“

Filmul dezastrului

Radu Gheorghe, primarul din Ocnele Mari, ne-a povestit cum s-au derulat evenimentele: „In jurul orei 19.30 am fost anuntat ca doua dintre sondele din cimpul de extractie Teica arunca saramura afara. Doi cetateni, un angajat al Intreprinderii Miniere si un pensionar, au incercat sa limiteze jeturile, dar au reusit acest lucru doar pentru scurt timp. Dupa o ora, au venit la fata locului si reprezentantii Intreprinderii Miniere, care au spus ca situatia poate fi tinuta sub control. Peste aproape 30 de minute, se auzeau deja bubuituri ingrozitoare, semn ca blocuri de sare din bolta cavernei Teica incepusera sa se prabuseasca. Atunci ne-am dat seama ca pericolul este iminent. Pe la 20.30 am anuntat Consiliul Judetean Vilcea, prefectura, pompierii, politia, jandarmii si salvarea. Impreuna cu autoritatile am anuntat populatia sa paraseasca zona. Era mai mult decit emotionant. In jur de 20 de persoane tinindu-si copiii cu o mina si boccelutele cu cealalta mergeau tacuti catre o destinatie necunoscuta. I-am condus catre niste blocuri sau spre unele cunostinte unde sa se adaposteasca temporar“.

Riul de saramura

La unu noaptea, spun oamenii, a izbucnit un riu de saramura cu un debit de 10 – 15 metri cubi pe secunda. „Aveam impresia ca riul sarat nu mai are capacitatea sa preia intreaga cantitate. A fost momentul in care riul de saramura a patruns in mai multe gospodarii, au zburat mai multe finare, cu animale cu tot. Era ca un cosmar: zgomote ingrozitoare, miros de saramura si hidrocarburi decompuse care se imprastiasera in aer. Dupa ora 3.00, nivelul apei a scazut, dar a izbucnit cu si mai mare inversunare mai tirziu. Este bine ca nici unul dintre noi nu a fost ranit. Astazi am incercat sa ne mai recuperam din animale si bunuri“, a povestit printre lacrimi Nelu Popa, unul dintre cei care venisera sa-si ajute rudele din Teica.

Pareri impartite despre grija autoritatilor

Din zorii zilei si pina dupa prinz, dealurile dinspre Teica au fost pline de oameni care carau in spinare tot ce mai putusera salva din case. Primele duse jos, la oras, au fost animalele si orataniile de prin curtile unde nu ajunsese necazul. Au urmat bunurile din case: aragazuri, dulapuri, butii de vin, dormeze, tablouri vechi, plapumi, saci cu haine, lighene, borcane cu bulion, scaune, mese, televizoare, noptiere, saltele, jucarii. De la caverna Teica si pina la drum, unde fiecare isi chemase cite o caruta ori masina, dealul era impestritat de obiecte casnice.

Cei care au ramas primii fara case, Andrei Maria si Nicolae Cizmaru, au fost dusi pina una-alta in tabara elevilor de la Ocnita. Elena Popescu, de 65 de ani, isi mai cara ieri lucruri din casa: „Vaca e in sat, porcii in sat, am luat tot ce-am putut. Ne-au dat apartament acum trei ani, da’ nu ne-am induplecat sa plecam, de mila animalelor. Stau de patruzeci de ani in casa asta, maica….“

„Ce sa facem la oras? Sintem oameni saraci, traim de pe urma animalelor, lemne de foc luam din padure, noua aici ne este locul… Pamintul s-a deschis si ne-a inghitit casele. Am plins cind am vazut cum mi se ingroapa casa…. “, a spus Ion Bagalin.

Alti napastuiti sustin ca ajutoarele autoritatilor nu au existat sau nu le-au fost de nici un folos. Enache Nicolae, de 26 de ani, spune ca pina acum nimeni nu le-a oferit celor din Teica decit promisiuni: „Ne-au dat niste locuinte temporare intr-un bloc de jos, neincalzite si fara apa… Cine sa se duca acolo?“

Cosmina Prunescu este la fel de sceptica in privinta ajutorului pe care l-ar putea primi de la stat: „ Nici terenurile pentru case nu le-au cumparat, din cite stim noi. In decembrie ’98 au spus ca ne vor despagubi, dar pina acum alta varianta decit aceea a blocurilor alea prapadite nu am avut….“

Nu exista „nici un fel de risc”, spune ministrul mediului

La amiaza, in Ocnele Mari o gramada de utilaje de tonaj greu fusesera aduse in incercarea de stavilire a furiei apelor. Oamenii se temeau ca albia piriului de linga sat va fi inundata de valurile sarate. Un elicopter plin cu specialisti se rotea in jurul crevasei uriase, incercind sa anticipeze ce va urma.

Mai linistitoare a fost interventia ministrului mediului, Aurel Constantin Ilie, care a afirmat ieri ca nu exista „nici un fel de risc“ in zona Ocnele Mari, prabusirea de ieri fiind un fenomen previzibil. El a mai spus ca scurgerile de saramura au afectat zona agricola din apropiere si au ajuns in albia piriului sarat care se vasa in riul Olt: „In prezent, Combinatul Oltchim si-a oprit jumatate din capacitate, ca urmare a concentratiei de sare din apa. Analizam momentul in care vom face o injectie in riul Olt a unor debite de apa, astfel incit sa se revina la concentratia normala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS