11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAMERICA SUB ASEDIU

AMERICA SUB ASEDIU

Intr-un teribil scenariu distrugator, teroristii au provocat prabusirea a patru avioane si a „Turnurilor Gemene“ din New York, unul dintre simbolurile Statelor Unite. Mai multe explozii au zguduit sediul Pentagonului si pe cel al Departamentului de Stat, provocind o isterie nationala.

Succesiunea atacurilor

ORA 16.00 (ora Romaniei) – Un avion a lovit partea superioara a unuia dintre cele doua turnuri ale cladirii World Trade Center din New York.

ORA 16.18 – Cladirea a fost lovita de un al doilea avion. Autoritatile au incercat sa evacueze cele 50.000 de persoane care lucrau in cele doua cladiri, dar multe dintre acestea au ramas blocate in interior.

ORA 16.30 – Un avion s-a prabusit chiar pe locul de aterizare destinat elicopterelor, in apropierea cladirii Pentagonului, apoi a fost semnalata o explozie la Capitoliu, ambele la mai putin de o ora de la catastrofa de la World Trade Center.

ORA 17.00 – In Pennsylvania, oficialii de la aeroportul tinutului Somerset au raportat ca un avion de dimensiuni mari tocmai s-a prabusit in nordul aerogarii.

ORA 17.05 – Unul dintre cele doua turnuri de 410 metri ale World Trade Center s-a prabusit, fiind urmat de celalalt 30 de minute mai tirziu.

ORA 17.20 – Associated Press a anuntat explozia unei bombe la Departamentul de Stat, citind surse din interiorul institutiei.

ORA 17.55 – Federatia Aviatiei Civile (FAA) a ordonat anularea tuturor zborurilor comerciale interne, mai intii la New York si apoi la Washington. Toate avioanele care urma sa aterizeze pe aeroporturile din New York si Washington au fost redirectionate catre aeroporturi de pe teritoriul canadian.

ORA 18.38 – Inca doua avioane de pasageri sint preluate si deviate de la directia initiala, fiind anuntate drept „pierdute“ de autoritatile americane.

Stare de urgenta la Washington

Starea de urgenta a fost decretata in capitala americana Washington. Canalul american de televiziune CNN a anuntat, ieri la amiaza, ca in capitala americana a fost decretata starea de urgenta ca urmare a seriei de atentate comise ieri-dimineata, in New York si Washington.

Garda Nationala a fost chemata la New York

Garda Nationala a fost chemata sa vina in ajutorul echipelor de salvare si de mentinere a ordinii la New York, dupa explozia si prabusirea celor doua turnuri ale World Trade Center, a declarat la CNN primarul New Yorkului, Rudolph Giuliani.

„Asteptam ca Garda Nationala sa vina in ajutorul oamenilor nostri in cursul dupa-amiezii“, a declarat primarul. CNN anuntase ca echipe de ajutor din New Jersey, statul vecin al Insulei Manhattan, au fost chemate pentru intariri. Primarul, precum si guvernatorul statului New York au spus ca sint in legatura cu Casa Alba.

Americanii, izolati de restul lumii

Statele Unite erau practic, ieri, izolate de restul lumii, dupa ce s-a anuntat inchiderea tuturor aeroporturilor. Ca si Statele Unite, Canada a decis sa suspende orice trafic aerian, cu exceptia zborurilor cu scop umanitar urgent si a celor deviate de Administratia americana a aviatiei civile (FAA) catre Canada.

Eurocontrol, organizatia care supervizeaza circulatia aeriana in spatiul european, a suspendat toate cursele europene in directia Statelor Unite. Germania, Olanda, Belgia, Franta au anuntat deja anularea tuturor curselor lor catre Statele Unite, dupa atentatele de la World Trade Center si Pentagon. In Africa, compania aeriana sud-africana South African Airways (SAA) si-a suspendat, de asemenea, zborurile in directia Statelor Unite.

In Asia, compania din Hong Kong Cathay Pacific a luat o decizie similara. Doua avioane ale companiei iordaniene, Royal Jordanian, aflate in drum catre Statele Unite, au aterizat pe Aeroportul Shannon din Irlanda si vor face cale intoarsa.

Catastrofa relatata de martori oculari

Incendiu la Pentagon, evacuare la Casa Alba, apoi centrul capitalei Statelor Unite este tinta unor explozii, fumul negru plutind deasupra orasului: Washington a trait ieri un film catastrofa la scara mare. „Nimic nu va mai fi ca inainte“, se lamenteaza un functionar, tremurind de emotie si spunind ca „este o cotitura in istoria Americii“. El paraseste Departamentul de Stat cu toti angajatii cladirii de opt etaje, centrul diplomatiei americane. Cu citeva minute inainte, doua explozii s-au resimtit in zona. Ar fi putut proveni de la o masina capcana. N-a fost semnalata nici o victima. In centrul orasului, o dira lunga de fum negru se ridica deasupra Casei Albe. Zeci de masini de pompieri cu sirenele urlind debordeaza pe artera Avenue, cea care duce catre resedinta prezidentiala. Agenti ai Serviciului Secret, care formeaza garda apropiata presedintelui George W. Bush, vin din toate directiile si indeparteaza fara menajamente multimea curioasa. O panglica galbena este intinsa pentru a delimita perimetrul interzis. Politistii imping turistii, precum si persoanele in virsta, care fac cozi sub soare pentru a vizita Casa Alba. Tragatorii de elita sint postati pe acoperisul casei prezidentiale. Altii scruteaza cerul. Agentii sint dispusi pe fiecare parte. „Ce se petrece, ce se petrece?“, urla o doamna in virsta la un politist care nu este in masura sa-i raspunda. In parcul vecin, un barbat scoate un aparat de radio. Altii se apropie pentru a asculta ultimele stiri. Mai multi ridica miinile spre cer. „Incetul cu incetul intervine haosul“, constata Dave Loeb, proprietarul unui restaurant asezind mesele si scaunele terasei sale si inchizindu-si localul. „E o nebunie“, adauga el, „toata lumea alearga in toate partile si nimeni nu stie ce se va intimpla“.

Panica este la ordinea zilei

Pe strazile vecine, panica este la ordinea zilei. Mii de oameni parasesc in graba birourile. Toate cladirile federale au fost inchise la mai putin de doua ore dupa atentatul care a distrus World Trade Center din New York. „Merg acasa. Mi-e foarte frica !“, spune o femeie, parasind banca unde lucreaza. Ea tine in mina cana de cafea pe care a lut-o cu ea din neatentie. Birourile se golesc. Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Arhivele Nationale, muzeele si complexul Mall, peluza dintre Congres si memorialul Lincoln, unde se plimba de obicei trecatorii, sint goale. Sediul FBI a fost parasit la fel ca si cel al Comisiei Federale pentru Securitate in Transporturi, care face o ancheta asupra catastrofei aeriene. Metroul este luat cu asalt. Anagajatii, ingramaditi pe trotuare, discuta cu voci ridicate. Unii se imbratiseaza inainte de a pleca. Altii tin legatura cu cei apropiati prin telefoane mobile. Dar in zadar. Toate legaturile sint intrerupte, apararent din cauza unui numar mare de solicitari. Se formeaza cozi in fata cabinelor telefonice. Zvonurile curg. Se vorbeste despre o explozie in apropierea Congresului. Altele sint confirmate. Este cazul exploziei de la Pentagon, in sudul orasului, in Virginia. Un avion de talie mare s-a prabusit pe acoperis. Un altul, deturnat, se indreapta in directia Pentagonului. Altele au disparut din raza radarelor de control. Un avion de vinatoare al Fortelor Aeriene ale SUA survoleaza un timp Pentagonul inainte de a vira spre vest. Elicopterele traverseaza cerul orasului. „Urita zi pentru a vizita Washingtonul“, spune un turist. Majoritatea cetatenilor americani sustin ca teroristii au avut ajutor din America, posibil chiar dintre lucratorii din aeroporturi, explicind astfel ca nu ar fi putut sa treaca armele si bombele de cordoanele de securitate. „Este de neinteles cum de au putut fi lasati sa lucreze pe aeroport arabi sau simpatizanti musulmani. Actele sint atit de atroce ca numai fanatismul le poate justifica si nu cred ca au fost cumparati cu bani“, declara un cetatean american de origine romana, stabilit in Statele Unite de 15 ani.

„Mie mi-e teama de viitor. Ce se va intimpla, incepe un razboi?“

Linistitor pentru unii este anuntul potrivit carora granitele Statelor Unite au fost inchise. In schimb, i-au mihnit si revoltat pe cetatenii americani imaginile prezentate pe un post de televiziune israelita, care ii aratau pe palestinieni jucind si tipind de fericire si facind semnul victoriei. La Oklahoma, in 1993, au murit mai putin de 200 de oameni. Aici, intr-un singur turn de la World Trade Center lucrau 50 de mii de oameni, comenteaza un new york-ez. Avionul din Boston spre Los Angeles a fost declarat prabusit de catre cei de la United Airlines, ceea ce ii incremeneste pe americani, care se intreaba cite vor mai urma sau daca se va opri aceasta nebunie. Televiziunile fac apel la americani sa doneze singe si sa-si ofere ajutorul in spitale. „Mie mi-e teama de viitor. Ce se va intimpla, incepe un razboi ?“, spune o tinara care locuieste chiar linga Manhattan. Expresia publica generala in New York este „Let’s bomb them into stone age“ (sa-i bombardam pina ii facem praf – nr). Explozia si prabusirea celor doua turnuri ale World Trade Center din New York au facut „un numar terifiant“. Cele doua turnuri ale WTC, cu o inaltime de 410 metri, s-au prabusit ieri dupa ce au fost lovite, in plin, de doua avioane. La citeva ore de la atac, viata de zi cu zi din Statele Unite a fost intrerupta. Scolile si centrele de afaceri s-au inchis cu sutele. Competitiile sportive si activitatile in aer liber au fost suspendate. Oficialii din Chicago au inchis toate centrele comerciale si industriale din oras, relateaza Fox News. In Denver, oficialii orasului au deschis un centru de urgenta chiar la parterul primariei unde s-au strins reprezentantii politiei, pompierilor, transportului public, Aeroportului International din Denver. In New York, in haosul si isteria care s-au creat, oamenii sint blocati printre strazi; nimanui nu-i este permis sa intre sau sa iasa din Manhattan. World Trade Center a fost evacuat chiar de la inceputul dezastrului. Un martor care se afla la etajul al 64-lea intr-unul din turnuri cind primul avion s-a prabusit spune ca statea la biroul sau cind a simtit ca structura se cutremura. „Oamenii isi beau cafeaua cind au simtit o detunatura. Simteau de parca s-ar fi dus in jos“, spune martorul evenimentelor. Au fost indrumati pe unde sa paraseasca cladirea si au facut-o in liniste. Martorii care au vazut tragedia din cladirile vecine spun ca puterea prabusirii avionului asupra WTC a zguduit si locurile in care se aflau, iar apartamentele le-au fost umplute de fum. Mai tirziu au vazut unul din turnuri prabusindu-se. Un alt martor spune ca a vazut oameni cazind din cladirea World Trade Center, care a mai fost tinta unui atac terorist in 1993. Geamuri, usi imprastiate, oameni acoperiti cu cenusa, tipind, plingind. Parca ninge cu zapada gri, iar strazile s-au acoperit cu cenusa, ca si cum ar fi avut loc o eruptie vulcanica. Un martor aflat la etajul 47 al WTC spune ca a fost trintit la pamint in urma izbiturii. Cladirea a inceput sa se clatine, ceea ce a creat panica, isterie. Lumea se imbulzea pe scari sa paraseasca mai repede cladirea.

Egiptenii i-au avertizat pe americani

Autoritatile egiptene au avertizat recent Statele Unite in legatura cu acte teroriste ce ar putea fi indreptate asupra lor in cazul in care vor continua sa nu se implice mai direct in conflictul din Orientul Mijlociu. „Daca Statele Unite nu fac presiuni pentru gasirea unei solutii care sa opreasca violenta (in Orientul Mijlociu), aceasta violenta s-ar putea transforma in terorism“, avertizase, pe 26 iunie, presedintele Hosni Mubarak, adaugind: „Este nevoie de o actiune americana, deoarece Statele Unite au numeroase interese in regiune“. Criticindu-l in termeni foarte duri pe presedintele Bush, cotidianul guvernamental Al-Akhbar nota, la sfirsitul lunii august, ca disputa israeliano-araba a devenit, in realitate, „un conflict americano-arab, mult mai amplu si mult mai periculos“. Doua avioane s-au prabusit, marti dimineata, izbindu-se de turnurile sediului World Trade Center, din New York, in ceea ce „pare sa fi fost un atac terorist“, a declarat presedintele George W. Bush la Sarasota (statul american Florida). Atacurile nu au fost revendicate pina in prezent. Pe de alta parte, Pentagonul a fost zguduit, ieri-dimineata, de doua explozii, potrivit unui martor ocular, Lisa Burgess, jurnalista la Stars and Stripes. Purtatorul de cuvint al Pentagonului, Craig Quigley, nu a putut confirma explozia, dar a precizat ca a fost ordonata evacuarea personalului din cladire. La sfirsitul lunii august, dupa ce Israelul a asasinat un inalt lider politic palestinian, secretarul general-adjunct al Ligii Arabe, Said Kamal, a avertizat, la rindul sau, cu eventualitatea producerii unor acte teroriste. „Pe zi ce trece, din pacate, americanii vor fi afectati de ceea ce se intimpla acum. Nu pot sa spun cum, cind si unde, dar ei vor purta responsabilitatea politicii lor negative“, a declarat Kamal, adaugind, totodata, ca vorbeste in nume personal. Tinta frecventa a terorismului international, Statele Unite au lansat, pe 18 iulie, o actiune de atentionare in privinta riscurilor de atentate care ar viza interesele americane in Peninsula Araba, unde traiesc multi cetateni americani (numai in Arabia Saudita fiind circa 36.000 de civili). Acest avertisment a fost lansat dupa alerta maxima din 22 iunie, declansata de fortele americane din Golf, si difuzarea acelei recomandari la prudenta mondiala pentru toti cetatenii americani care traiesc in afara granitelor Statelor Unite. Efectivele militare americane din Golful Persic sint estimate la cel putin 20.000 de oameni. Aceste amenintari faceau trimitere la presupusul terorist de origine saudita Ossama bin Laden, care in prezent este refugiat in Afganistan.

Sediul ONU – evacuat

Sediul ONU din New York a fost evacuat ieri dupa atentatele teroriste care au zguduit sudul Manhattanului, iar la Washington au fost inchise toate cladirile administratiei centrale, transmite CNN. Sediul ONU din New York se afla tot in Manhattan. Primarul New York-ului, Rudolph Giuliani, le-a cerut locuitorilor sa paraseasca sudul insulei Manhattan.

Ambasada SUA la Bucuresti a fost inchisa

Ambasada SUA la Bucuresti a fost evacuata si inchisa ieri-seara, fiind intarita paza misiunii diplomatice. Paza militara din jurul Ambasadei SUA a fost sporita in jurul orei 18.30, citeva zeci de jandarmi alaturindu-se luptatorilor Brigazii antiteroriste a SRI, jandarmilor si politisti lor dislocati in zona in cursul zilei, in urma atacurilor care au avut loc la New York si Washington. La fata locului au sosit si citeva masini ale pompierilor militari, precum si o echipa de pirotehnisti de la SRI. Unii dintre cei care se ocupa cu securitatea ambasadei sustin ca misiunea diplomatica americana de la Bucuresti a fost declarata obiectiv militar.

Grupari teroriste care ar putea fi responsabile de atentate

Atacul masiv comis ieri-dimineata asupra unor obiective civile si guvernamentale din New York si Washington indica existenta unui plan terorist bine pus la punct impotriva Statelor Unite. Pozitia de superputere mondiala a Statelor Unite si divergentele aparute pe masura implicarii americane ca sponsor sau co-negociator in diferite procese politice care au loc pe glob au facut ca in ultimele decenii sa apara o serie de organizatii teroriste avind scop declarat atacarea obiectivelor americane militare si civile din intreaga lume. Fie ca este vorba de atacuri impotriva unor baze militare, atacuri cu bombe impotriva reprezentantelor diplomatice, rapirea unor cetateni americani in scop de santaj sau, in ultimii ani, atacuri cibernetice pe reteaua Internet, gruparile teroriste au proliferat, ajungind, in prezent la aproape 30, potrivit evidentei tinute de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Atacul comis ieri asupra celor doua metropole americane, insa, este cel mai mare comis vreodata impotriva Statelor Unite si, cu atit mai dureros, cu cit a fost comis chiar pe teritoriul Statelor Unite. Procedura care se pare ca a fost folosita, aceea a deturnarii unor avioane civile si a prabusirii lor peste obiective civile, va duce, probabil la o reconsiderare a strategiei de securitate nationala americana.

Usama bin Laden – principala amenintare la adresa SUA

Principala amenintare terorista la adresa Statelor Unite continua sa fie de aproape un deceniu Usama bin Laden, miliardarul de origine saudita, despre care se crede ca se ascunde, in prezent, in Afganistan, dar, alaturi de acesta, mai exista 28 de grupari teroriste active, potrivit ultimului raport publicat de Departamentul de Stat american, in aprilie anul acesta. Bin Laden, veteran al razboiului de gherila din Afganistan impotriva Uniunii Sovietice, a aparut pe scena terorismului dupa Razboiul din Golf, cind a inceput sa se erijeze in aparatorul intereselor islamice in lume. In 1992 si 1995 a pus la cale atentate impotriva unor cladiri din Aden (Yemen) si Ryaddh (Arabia Saudita), atacuri soldate cu trei morti. Tot Laden este suspectat si pentru atacul sinucigas comis in iunie 1996 asupra unei baze militare americane din Dahran, Arabia Saudita, atac soldat cu moartea a 19 soldati american si ranirea a peste 500. Acest atac a marcat o turnura in politica Statelor Unite, fiind primul atac de o asemenea amploare, si fiind comis impotriva unui obiectiv militar. Congresul american a adoptat imediat o lege speciala impotriva terorismului si o suplimentare de 1 miliard de dolari destinata luptei impotriva terorismului. Totodata, un departament intreg din cadrul CIA a inceput sa se ocupe de urmarirea activitatilor lui Osama bin Laden. Cu toate acestea, bin Laden a continuat sa loveasca. La 7 august 1998, doua atacuri aproape simultane aveau sa distruga din temelii ambasadele americane din Nairobi (Kenia) si Dar Es Salaam (Tanzania). Bilantul: 224 de morti si aproape 5.000 de raniti. CIA si FBI s-au mobilizat din nou, pe urmele atentatorilor. In anchetele care au durat mai bine de doi ani au reusit sa fie prinsi pina la urma citiva din executantii planului si judecati in Statele Unite, dar bin Laden a ramas in continuare liber. Dovada ca bin Laden e viu si activ a aparut in octombrie 2000, cind o ambarcatiune usoara incarcata cu explozibili a lovit nava americana de razboi USS Cole, ucigind 12 soldati americani. In urma investigatiilor care au urmat, s-a descoperit ca in organizarea acestui atentat bin Laden a colaborat indeaproape cu organizatia siita Hezbollah, cu sediul in Liban, si ea trecuta pe lista neagra a Departamentului de Stat. Organizatia Hezbollah este responsabila de mai multe atacuri impotriva unor cetateni si obiective americane in anii ’80, dar dupa 1990 a continuat sa activeze directionindu-si activitatile teroriste in principal impotriva Israelului, dar si a Statelor Unite, principalul sau aliat. Fondata in anul 1982 de clerici musulmani inspirati de ideologia razboiului sfint, Hezbollah si-a camuflat activitatile teroriste sub activitatile sociale pe care le desfasoara in Liban. Totodata, organizatia a continuat sa primeasca fonduri substantiale din partea Iranului si Siriei, ca urmare a intereselor acestor state pentru vecinul de la nord al Israelului. Tot din categoria gruparilor teroriste este si Al-Gama’a al-Islamiyya (Islamic Group, IG), grupare egipteana islamista, activa din anii ’70, slab organizata in prezent, dar cu ramificatii in intreaga lume. Acest grup a anuntat un armistitiu in 1999, dar liderul sau spiritual, Shaykh Umar Abd al- Rahman, se afla in prezent intr-o inchisoare americana. Cea mai periculoasa grupare egipteana pare insa a fi Jihadul Islamic (Al-Jihad), organizatie activa din anii ’70. Si ea aliata a lui bin Laden, Jihadul a suferit mai multe pierderi, la inceputul anului, in special in urma arestarii unor membri ai sai in Liban si Yemen si a unor agenti in alte locuri de pe glob. Obiectivul sau principal este instaurarea unui stat islamic in Egipt si atacarea intereselor Statelor Unite si ale Israelului. Organizatia opereaza in principal in Egipt, dar are retele si in Yemen, Afganistan, Pakistan, Sudan, Liban si Marea Britanie.

New York, Washington – scene de cosmar

Doua avioane care se pare ca au fost deturnate de teroristi la Boston s-au prabusit ieri-dimineata, peste fiecare dintre turnurile cladirii World Trade Center din New York (cunoscute si sub denumirea Gemenii), care ulterior s-au dezintegrat si s-au prabusit, dind nastere unor temeri ca bilantul victimelor va fi de o gravitate exceptionala. Cu putin timp inainte de ora locala 9.00 (13.00 GMT), un prim aparat s-a ciocnit de partea superioara a unuia dintre cele doua turnuri gemene, de 110 etaje, care domina sudul Manhattanului, provocind o explozie uriasa si un incendiu extins pe mai multe etaje. Dupa 18 minute, un al doilea aparat, un avion de linie de mare capacitate, potrivit imaginilor difuzate in direct de canalele de televiziune americane, a aparut pe cerul New York-ului si s-a izbit de cladire, in apropiere de virful celuilalt turn. Mai multe etaje ale celor doua turnuri erau in flacari, cele doua imobile fiind acoperite de coloane imense de fum negru, iar fragmente din cladire cadeau pe strazi si pe esplanada. Dupa ce a ars timp de o ora, la o inaltime facind imposibila orice interventie a pompierilor, primul turn a inceput sa explodeze in partea superioara, apoi s-a dezintegrat in intregime, dind nastere unui nor de proportii inimaginabile de praf si fum negru, care a acoperit intreg sudul Manhattanului. In timp ce fortele de ordine creasera un perimetru de securitate foarte larg, inchizind accesul catre intreg sudul insulei, cel de-al doilea turn s-a prabusit, la rindul sau, la circa o jumatate de ora dupa primul.

Mii de victime

Potrivit martorilor oculari, zeci de persoane au fost vazute sarind pe ferestrele celor doua turnuri. Potrivit unui ziarist AFP prezent in zona, prabusirea celor doua turnuri a provocat panica mare pe strazile din vecinatate. Zeci de mii de persoane, acoperite de cenusa si moloz, unele ranite, fugeau pe strazi inspre nord, plingind sau urlind de spaima. Data fiind amploarea catastrofei, nici un bilant al victimelor nu era disponibil in cursul diminetii, dar primarul New York-ului, Rudolph Giuliani, a declarat pentru canalul de televiziune NY1 ca este „oribil“. El a spus ca nu a existat nici o alerta sau avertizare care sa genereze temerea ca ar putea avea loc un atac terorist. Potrivit NY1, aproximativ 40.000 de persoane lucrau zilnic in cele doua turnuri gemene, fara a-i mai socoti zecile de mii de oameni care sint angajati in numeroasele birouri din imprejurimi. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de CNN, cele doua aparate, intre care un Boeing 767 al companiei American Airlines, ar fi fost deturnate in primele ore ale diminetii, dupa ce decolasera de pe aeroportul Logan din Boston. Cel de-al doilea impact a fost filmat de catre canalele de televiziune si telespectatorii au putut vedea in direct cum un avion de linie se apropie in plina viteza, apoi percuteaza direct virful unuia dintre cele doua turnuri, provocind o imensa explozie. Fortele de ordine au ordonat evacuarea zonei de sud a Manhattanului, cerind sutelor de mii de persoane care lucrau sau locuiau acolo sa paraseasca zona pe jos si sa se indrepte catre nord. Toate podurile si tunelurile care leaga Manhattanul de celelalte cartiere din New York si New Jersey au fost inchise. Traficul cu metroul, ale carui numeroase linii trec pe sub World Trade Center, a fost intrerupt. Retelele de telefonie mobila si unele linii tereste au fost intrerupte, facind dificila pentru newyorkezi, innebuniti de neliniste, posibilitatea de a-si contacta familiile. In ultimele ore ale diminetii, cea mai mare parte a imobilelor cu birouri din Manhattan, chiar si cele situate foarte departe de locul atacului, fusesera evacuate. Trotuarele erau pline de lume, cea mai mare parte a trecatorilor avind intiparita pe chip o expresie de soc si uimire.

Avioanele deturnate aveau pasageri la bord

Cel putin trei avioane comerciale s-au prabusit in Statele Unite ieri-dimineata, iar soarta celui de-al patrulea este inca incerta, au anuntat companiile American Airlines (AMR) si United Airlines (UAL). American Airlines a anuntat pierderea a doua dintre aparatele sale, care transportau in total 156 de persoane, conform unui comunicat al companiei. Primul aparat, un Boeing 757, asigura legatura intre Boston si Los Angeles (zborul 11) si transporta 81 de pasageri si 11 membri ai echipajului, a aratat AMR. Cel de-al doilea, un Boeing B757 (zborul 77), venea de la Washington (Aeroportul Dulles) si se indreptat catre Los Angeles, cu 58 de pasageri la bord si 6 membri ai echipajului. AMR nu a precizat in ce imprejurari „a pierdut“ cele doua aparate, limitindu-se la a comunica faptul ca au fost victime ale „tragicelor accidente“ de ieri-dimineata. Conform informatiilor presei, primul aparat a intrat in coliziune cu unul din turnurile World Trade Center din New York. Compania aeriana United Airlines (UAL) a anuntat ca unul dintre aparatele sale s-a prabusit linga Pittsburgh (Pennsylvania) si s-a declarat preocupata de soarta unui alt aparat. Aparatul care s-a prabusit, un Boeing B757 (zborul 93), asigura legatura intre Newark (New Jersey) si San Francisco, se precizeaza intr-un comunicat al companiei, care nu mentioneaza citi pasageri erau la bordul acestui avion. UAL s-a declarat „profund preocupata“ de soarta unui al doilea aparat, un Boeing 767 de pe ruta Boston – Los Angeles. AMR a anuntat ca nu va mai da publicitatii, deocamdata, alte informatii despre cele doua avioane care s-au prabusit, invocind masurile exceptionale de securitate luate de autoritatile americane. Conform unor informatii neconfirmate, ambele avioane ar fi fost deturnate de teroristi. Presedintele american George W. Bush, aflat la bordul Air Force One, se indrepta spre Washington, el coordonind in calitate de comandant suprem al Fortelor Armate actiunea de identificare si descoperire a celor vinovati de atentatele teroriste declansate ieri asupra Statelor Unite, a anuntat postul de televiziune CNN. Comandantul suprem al Fortelor Armate ale Statelor Unite este informat asupra evenimentelor din tara, intreaga natiune sustinindu-l in actiunile sale.

FBI impinzeste tot teritoriul Statelor Unite

Biroul Federal de Investigatii (FBI) si-a trimis ieri anchetatorii pe tot cuprinsul Statelor Unite, pentru a face investigatii dupa valul de atentate fara precedent care a lovit tara, a anuntat un purtator de cuvint. El a spus ca FBI isi coordoneaza activitatea cu toate serviciile americane de politie, informatii si securitate. Autoritatile americane ale aviatiei civile (FAA) au ordonat ieri anularea tuturor curselor interne comerciale din Statele Unite, conform unui comunicat oficial. Este prima oara in istoria aviatiei civile americane cind este luata o astfel de masura. Autoritatile americane au inchis, ieri, cele 51 de puncte de frontiera dintre Statele Unite si Mexic, ca o masura de precautie in urma unui val de atentate teroriste in New York si Washington, a declarat ieri purtatorul de cuvint al presedintiei mexicane. Cetatenii americani care se afla in Mexic se pot intoarce totusi in Statele Unite. Traficul feroviar a fost suspendat ieri in nord-estul Statelor Unite, intre Washington si Boston, in urma atentatelor inregistrate la New York si in Washington, a anuntat compania Amtrak, principala companie americana de cai ferate. Statele Unite sint practic rupte de restul lumii dupa ce si-au inchis ieri toate aeroporturile. Germania, Belgia, Olanda, Polonia si Franta au anuntat anularea tuturor curselor aeriene spre Statele Unite.

Cuprinsi de panica, oamenii s-au aruncat de la etajele cladirii

Primarul orasului New York, Rudolph Giuliani, a vazut cu ochii lui cum oamenii se aruncau pe ferestrele cladirii World Trade Center. El a spus ca este profund socat si a mentionat ca numarul victimelor va fi foarte mare. „Acum insa, noi trebuie sa salvam cit mai multe vieti cu putinta”, a concluzionat Giuliani. Un alt martor al tragicului eveniment a declarat ca a vazut cadavre in flacari care cadeau din cele doua turnuri ale World Trade Center. „Toata lumea tipa, plingea, alerga, politisti, civili, pompieri, toti. Era ca o zona de razboi cu foarte multi raniti“, a declarat ofiterul de pompieri Mike Smith, la putin timp dupa ce a doua cladire a World Trade Center s-a prabusit. Omul de afaceri Gabriel Ioan a fost, probabil, romanul care s-a aflat cel mai aproape de locul tragediei: „Am vazut pur si simplu cum cladirea in care lucrez s-a prabusit. Apoi partea superioara a celui de-al doilea turn i-a urmat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS