25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBacalaureatElev din Craiova eliminat de la bac a dat în judecată Inspectoratul Școlar și comisia de examen

Elev din Craiova eliminat de la bac a dat în judecată Inspectoratul Școlar și comisia de examen



Singurul elev de la Colegiul Național Carol I din Craiova
eliminat de la examenul de la Bacalaureat a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Dolj, dar și comisia responsabilă. Acesta vrea să anuleze în instanță actul administrativ prin care a fost dat afară din examen.

Pe portalul Tribunalului Dolj este în curs un proces intentat de elevul D.C, împotriva Inspectoratului Școlar Județean Dolj și comisiei de la examenul de bacalaureat din Carol I, după ce acesta a fost eliminat fiindcă a fost prins în timp ce copia. Inspectoratul Școlar Județean Dolj ne-a confirmat demersul elevului. „Obiectul cererii de suspendare este anularea procesului-verbal de sancționare a candidatului și anexa la acesta prin care s-a dispus eliminarea din examenul de bacalaureat, disciplina Limba și Literatura Română, din data de 26.06.2023, și adresa nr. 13371/10.07.2023 emisă de ISJ Dolj ce reprezintă răspunsul primit la contestația formulată de cale administrativă“, au precizat reprezentanții instituției.

Elevul a ajuns la Carol I în urma unui transfer

Ajuns în Carol I în urma unui transfer, în clasa a X-a, și nu la admitere, elevul care a mers la Tribunal nu a avut rezultate prea bune la învățătură, iar potrivit profesorilor acesta absenta în repetate rânduri. La examenul de bacalaureat ar fi încercat să fenteze profesorii supraveghetori și să copieze. Numai că a fost prins și eliminat din examen, în timpul probei de Limba și Literatura Română.

Directorul Colegiului Național Carol I, Daniel Mic, ne-a transmis că știe despre demersul elevului. Acesta a mai adăugat că din cunoștințele sale, băiatul ar fi recunoscut în fața comisiei că a încercat să copieze cu ajutorul unui dispozitiv. „Este vorba despre un elev de-al nostru, într-adevăr, care a fost prins copiind și a fost eliminat. Din câte înțelesesem eu, el a recunoscut la momentul acela că a adus acel dispozitiv ca să copieze. Însă e dreptul lui să dea și în judecată. El a devenit elevul nostru printr-un transfer în urmă cu trei ani. Noi ca instituție care eliberăm documente vom aștepta decizia instanței în ceea ce îl privește“, a spus directorul de la Carol I.

Chiar dacă a fost eliminat vrea să participe la sesiunea de toamnă

Elevul care a fost eliminat din examen și care s-a adresat Tribunalului Dolj pentru anularea actului administrativ a făcut și o cerere de preschimbare a termenului de judecată. Motivul a fost acela că procesul fusese programat pe 26 iulie, adică după perioada în care s-ar mai putea înscrie pentru a doua sesiune a examenului, dacă judecătorul îi va da dreptate.

Tribunalul i-a admis cererea de preschimbare și a mutat data procesului cu două zile mai devreme, adică pe 24 iulie, ultima zi de înscrieri pentru bacul din toamnă.

„Prin cererea formulată la data de 14.07.2023, petentul a solicitat preschimbarea termenului de judecată stabilit iniţial la data de 26.07.2023, într-una din zilele cuprinse în intervalul 17-24 iulie. Acesta fost motivat faptul că doar în acest interval se pot efectua înscrierile pentru sesiunea august 2023 a examenului de bacalaureat, întrucât potrivit calendarului anexat ordinului înscrierea se poate face doar în acest interval.

Petentul a mai arătat că termenul stabilit iniţial excede această perioadă şi în aceste condiţii suspendarea actelor administrative ar fi lipsită de efecte. A mai solicitat să fie avut în vedere faptul că această împrejurare constituie un motiv întemeiat pentru preschimbarea termenului de judecată în sensul dispoziţiilor art. 230 CPC. (…) Preschimbă termenul de judecată stabilit la data de 26.07.2023, ora 9.30, la data de 24.07.2023, ora 10.00, la acelaşi complet CV2, urmând ca părţile să fie citate prin agent procedural“, se arată în decizia instanței.

Așadar, astăzi are loc procesul în cazul elevului care contestă faptul că a fost eliminat din examenul maturității.

Care sunt regulile pentru cei prinși că fraudează Bacalaureatul

Cei care sunt prinși în timp ce copiază la examenul de bacalaureat vor sta pe bară destul de mult timp.

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (11) din OME nr. 5151/2021 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2023, „candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat”.

Citește și: Un eliminat la Definitivat în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS