12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieBacalaureat2.962 de candidați din Gorj încep examenul de Bacalaureat

2.962 de candidați din Gorj încep examenul de Bacalaureat

Un număr de 2.962 de candidați din promoția curentă și cele anterioare încep, astăzi, examenul de Bacalaureat în județul Gorj. În total, sunt peste 3.300 de absolvenți din promoția curentă, însă o parte a acestora nu s-a înscris la examenul național. Prin urmare, sub 3.000 de candidați vor trece în următoarele zile prin focul examenului.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în județ sunt 9 centre de examen la care sunt arondate în total 33 de licee. De asemenea, vor fi trei centre regionale de evaluare. Este vorba de Centrul Zonal de Evaluare – Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu“ Târgu Jiu, Centrul Zonal de Evaluare – Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae“ Târgu Jiu şi Centrul Zonal de Evaluare – Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși“ Târgu Jiu.

Examenul de Bacalaureat: calendarul naţional

  • Iată calendarul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2022:
  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A;
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B;
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D;
  • 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C;
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă;
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă;
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă;
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă;
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor;
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale.

Programele pentru susţinerea probelor scrise la disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie, valabile pentru examenul naţional de bacalaureat 2022, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3237/2021.

Procentul de promovare de anul trecut

Este de amintit că examenul de Bacalaureat din județul Gorj (prima sesiune) a fost promovat anul trecut de 56,48% dintre candidați. Procentul de promovare pentru promoția curentă a fost de 66%. Au fost înscriși 3.336 candidați, prezenți 3.141. Nu s-au prezentat 195 de candidați, fiind eliminați 18. Au promovat 1.774 de elevi și au fost respinși 1349. Au fost înregistrate cinci medii de 10. Cele cinci medii de 10 au fost primite de elevi de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” (o medie), Colegiul Național „Spiru Haret” (două medii), ambele din Târgu Jiu, precum și câte o medie la Colegiul Tehnic Mătăsari și la Liceul Tehnologic Turceni. Tot anul trecut, unul dintre candidați s-a ales cu dosar penal.

Astfel, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr de 20 de ani, din localitate, în timp ce susținea examenul de bacalaureat la disciplina biologie, la un colegiu din municipiul Motru, a fost depistat având asupra sa un dispozitiv de transmitere la distanță conectat la un telefon mobil, dispozitiv prin intermediul căruia intenționa să transmită subiecte examenului unei alte persoane urmând ca aceasta să îi transmită răspunsurile. S-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS