38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăEducatieScade valoarea plăţii cu ora a cadrelor didactice

Scade valoarea plăţii cu ora a cadrelor didactice

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat marţi că pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar prevede şi scăderea valorii pentru plata cu ora.

„Noi trebuie să reducem numărul de norme libere pe care le avem în sistem, număr de norme care este mare şi unde plătim sau avem cheltuieli la plata cu ora într-un cuantum foarte mare. Şi atunci ce trebuie să facem? Să ducem o parte din acele ore în norma didactică. Am făcut acest lucru la nivel minim. Adică sunt duse două ore. Încă cu această creştere cu două ore ne aflăm sub media ceea ce există în ţările Uniunii Europene.

În medie, discutând, este o creştere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână. Dacă vreţi într-o altă evaluare – 24 de minute pe zi, dar în principiu practic este vorba de două ore pe săptămână. De asemenea, este vorba de faptul că plata cu ora este gândită să se calculeze, aşa cum se calculează şi în alte domenii, prin raportarea orelor de lucru la întregul salariu. Sigur că asta scade valoarea plăţii pe care o facem pentru o oră luată la plata cu ora, dar este un calcul corect şi atât îşi permite în acest moment ţara”, a explicat ministrul într-o intervenţie pe Facebook.

Pentru a reduce normele s-au mărit clasele

David a spus că, pentru a reduce normele libere, a fost regândit numărul de copii la clasă.

„Pentru a reduce aceste norme libere, am regândit acele limite privind numărul de copii într-o clasă şi ce înseamnă şcoală cu personalitate juridică, limite care nu ies din ceea ce aveam, de exemplu, în urmă cu cinci ani sau din anumite repere care există la nivel european. Asta putem face dacă vrem să protejăm angajaţii şi salariile lor pentru a reduce contribuţia educaţiei la acest deficit major pe care îl avem pe linia resurselor umane”, a susţinut David, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, şi educaţia a avut „o contribuţie” la actualul deficit „uriaş” care „poate bloca ţara”.

„Din păcate, la acest deficit uriaş care ne poate bloca ţara, educaţia a avut şi are o contribuţie. A avut şi are o contribuţie mare prin unele decizii poate bine intenţionate, dar complet nesustenabile din punct de vedere financiar care au vizat creşterea cheltuielilor cu resursele umane şi creşterea fondului de burse”, a spus ministrul Educaţiei şi Cercetării.

El a reiterat că orice măsură luată „nu are voie” să afecteze salariul şi a precizat că în educaţie nu sunt oameni care îşi vor pierde posturile.

Citeşte şi: Un şofer a murit după ce maşina lui s-a făcut zob intrând într-o basculantă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS