15.9 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Ce școli reabilitate își pot reprimi elevii din toamnă. Alte unități intră în renovări

Craiova: Ce școli reabilitate își pot reprimi elevii din toamnă. Alte unități intră în renovări

În această toamnă, se deschid porțile unora dintre școlile din Craiova care s-au aflat până acum în proces de reabilitare. Astfel, o parte dintre elevii care au fost nevoiți să învețe în alte spații sau în mai multe ture în timpul lucrărilor pentru reparații se vor putea întoarce la programul obișnuit, în clase renovate. Alții vor mai avea de așteptat până la încheierea lucrărilor. În șapte unități de învățământ, acestea nu au fost finalizate, iar Primăria Craiova estimează că vor mai dura câteva luni.

Cinci școli redate în folosință după reabilitare

Conform unei informări transmise de municipalitate, elevii și preșcolarii de la Grădinița Voinicelul, Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, Liceul de Industrie Alimentară, dar și o parte dintre elevii de la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” (fostă nr. 23 și nr. 24) vor putea reveni, în septembrie, în unitățile de învățământ renovate. La Școala „Sf. Gheorghe” a fost finalizată reabilitarea unuia dintre cele două corpuri de clădire, precizează reprezentanții Primăriei.

Școala Sf. Gheorghe

În unitățile școlare amintite anterior s-au realizat lucrări complexe de reparații, s-au aplicat termo și hidroizolație și s-au înlocuit tâmplăria și rețelele de utilități, transmite primăria.

În alte șapte unități de învățământ, lucrările continuă

În alte șapte școli, lucrările continuă, astfel că elevii vor mai avea de așteptat până la revenirea în clădirile reabilitate.
„Dacă în cazul celor cinci unități de învățământ mai sus menționate, copiii revin, anul acesta, în clădirile cu care erau obișnuiți, copiii de la alte șapte unități de învățământ din Craiova mai au de așteptat doar câteva luni – mai precis, până în ianuarie-februarie 2025 – ca să-și revadă sediul reabilitat și să beneficieze de cele mai moderne condiții de educație”, menționează municipalitatea.

Cele mai multe proiecte europene dedicate școlilor au presupus implementarea de lucrări complexe, pe o durată mai mare de timp și care nu se puteau realiza în prezența elevilor, adaugă reprezentanții primăriei.

Unde vor învăța preșcolarii și elevii cât timp se desfășoară lucrările

Una dintre unitățile de învățământ unde lucrările de reabilitare continuă este Grădinița cu Program Prelungit Phoenix, relocată în prezent la Liceul Tehnologic George Bibescu. Aceasta a fost relocată începând cu 30 ianuarie 2023 la parterul căminului de elevi al Liceului Bibescu. Conducerea grădiniţei se plângea anul trecut că, deşi perioada contractului de reabilitare a sediului prevedea o perioadă de 6 luni pentru lucrări, acestea nici nu fuseseră demarate la 7 luni de la relocare.

Lucrările nu s-au finalizat nici la Grădinița cu Program Prelungit Piticot. Aceasta este relocată în prezent la Școala Gimnazială „Elena Farago” (fostă nr. 33 și nr. 34).
Printre cele șapte unități unde preșcolarii mai au de așteptat se numără și Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă”, care a primit spații pentru funcționare la Liceul „Traian Vuia”.

Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Elena Farago” sunt relocați temporar la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” (fostă nr. 29) de pe strada Vântului.
Grădinița cu Program Prelungit „Floare Albastră” este și ea relocată, pentru reabilitarea clădirii, la Liceul Tehnologic ”Costin D. Nenițescu”. Celelalte două unități aflate în proces de renovare și relocate temporar sunt Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Copiilor” ( relocată la Liceul „Charles Laugier”) și Grădinița cu Program Prelungit Pinocchio ( relocată la Liceul „Matei Basarab”).

La „Curcubeul Copilăriei” și „Căsuța cu Povești”, lucrările durează mai mult

Reabilitarea Grădinițelor cu program prelungit „Curcubeul Copilăriei” și „Căsuța de Povești” se va încheia la finalul anului 2025 și, respectiv, la mijlocul anului viitor, a anunțat Primăria. Complexitatea lucrărilor ce s-au dovedit a fi necesare, pe parcursul implementării proiectelor, este cea care a dus la aceste termene de finalizare.

Alte trei unități de învățământ intră în reabilitare

Alte trei unități de învățământ vor intra în reabilitare din această toamnă. Este vorba despre Grădinițele cu program prelungit „Traian Demetrescu”, „Castelul Fermecat” și „Colegiul Național Nicolae Titulescu”. Urmează ca acestea să fie relocate în alte spații disponibile din oraș.

Directoarea Grădiniței „Traian Demetrescu” transmitea anul trecut, înainte de începerea anului școlar, că este nevoie de igienizare, care nu mai fusese făcută din 2015, și cele trei clădiri ale unităţii „sunt vechi, nu au fost reabilitate și nu prezintă siguranță”.

„Este destul de greu să găsim cele mai bune soluții, dar apelăm de fiecare dată la sprijinul directorilor de școli ca să înțeleagă și să grăbească acest proces de relocare. Toți managerii implicați au fost notificați de la începutul anului, dar este foarte important și pentru părinți să afle din timp, ca să știe cum își fac traseele dimineața, pentru copiii lor”, a transmis primarul Lia Olguța Vasilescu.

Unde vor fi relocate cele trei unități care intră în renovări

Structura Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu” de pe strada Împăratul Traian nr. 22A se va muta în fostul sediu al Casei de Cultură Traian Demetrescu, de pe str. Traian Demetrescu nr. 31.
Grădinița cu program prelungit „Castelul Fermecat” se relochează, din această toamnă, la Colegiul „Ștefan Odobleja”, iar elevii de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” vor studia, în anul școlar 2024 – 2025, în corpul B al Liceului CFR Craiova (Transporturi Căi Ferate).

Mobilier nou în 56 de unități de învățământ

Primăria Craiova precizează că a alocat, anul acesta, peste 47 milioane de euro pentru educație și infrastructură școlară. Copiii de la 56 de unități de învățământ – dintre cele 64 cu personalitate juridică din sistemul public din Craiova – vor beneficia, din toamna aceasta, de mobilier nou, modern, achiziționat cu bani de la bugetul local sau din proiecte europene, implementate de Primăria Craiova, așa cum au solicitat managerii acestora.

„Am depus proiecte europene în valoare de peste 51 de milioane de euro pentru absolut toate școlile unde am avut solicitări din partea directorilor. Unele sunt finalizate, iar la altele mai este foarte puțin de lucru. Știm că nu este deloc plăcută pentru copii, părinți și cadre didactice perioada de reabilitare a sediilor, pentru că sunt lucrări de anvergură, care presupun relocarea grădinițelor sau a școlilor, dar sunt lucrări absolut necesare”, a mai declarat primarul Craiovei.

CITEȘTE ȘI: Primăria a depus proiectul pentru transformarea Școlii Obedeanu în muzeu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS