19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Déjà Vu! Greva continuă!”

„Déjà Vu! Greva continuă!”

Greva generală în educație continuă, au anunțat cele două federații sindicale reprezentantive după declarațiile purtătorului de cuvânt al Executivului, care a prezentat aceleași măsuri propuse și până acum și respinse de către sindicate. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.

Într-un comunicat de presă transmis duminică, citat de Hotnews, liderii celor două federații sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor, spun că au așteptat de vineri invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. În plus, după trei zile de pauză în negocieri Guvernul a venit cu aceleași propuneri, respinse deja.

Comunicatul celor două federații din educație:

  • „Déjà Vu! Greva continuă!
  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.
  • După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.
  • Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.
  • Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”.

Solicitările sindicatelor

Sindicatele din educație – aflate de luni în grevă generală – amintesc solicitările făcute la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului.

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice.
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că a fost pregătită Ordonanța care va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar și nedidactic. Este vorba, de fapt, despre aceeași ofertă făcută și până acum și respinsă vehement de către cadrele didactice. Este vorba de o primă de 2.500 de lei pentru profesori, pentru „cariera didactică” și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS