16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de angajaţi din şcoli protestează, joi, în centrul Craiovei

Sute de angajaţi din şcoli protestează, joi, în centrul Craiovei

Profesorii dar şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic auxiliar ies, joi, în Piaţa Prefecturii din Craiova în semn de protest faţă de salarii şi condiţiile de muncă. Protestatarii sunt afiliaţi sindicatului „Spiru Haret” Dolj. Conducerea sindicatului spune că îşi doreşte să fie cel mai mare protest din învățământul doljean, cu o participare de 400 de membri de sindicat.

Vor protesta o oră

Angajaţii din învăţământul preuniversitar doljean vor protesta, joi, timp de o oră, în intervalul orar 12.00-13.00. „Sindicatul Învățământului „Spiru Haret” Dolj, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cel mai mare sindicat al personalului din învățământul doljean, în numele celor peste 4.100 de salariați ale căror drepturi și interese le reprezintă, va organiza joi, 30 martie 2023, în intervalul orar 12:00 – 13:00, o adunare publică – pichetare a Prefecturii Dolj, în Piața „Mihai Viteazu”. Ne dorim cel mai mare protest din învățământul doljean, cu o participare de 400 de membri de sindicat.

Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă întreg personalul din unitățile de învățământ, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent”, se arată în comunicatul sindicatului „Spiru Haret”- Dolj.

„Salarizarea nu reflectă importanţa socială a muncii”

Conducerea sindicatului Spiru Haret Dolj a precizat că nivelul de salarizare actual nu reflectă importanţa socială a muncii.


„Creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu explozia prețurilor la produsele de bază, la utilități etc. au condus la creșterea gradului de sărăcire. Personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei.

În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice. Toate așa zisele majorări acordate în trei tranșe, în 2022 și 2023, nu reprezintă altceva decât o datorie a Guvernului la adresa personalului din învățământ ce trebuia achitată încă de la 1 septembrie 2020, când nu am primit nimic”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Ce revendică angajaţii din şcoli şi grădiniţă

Angajaţii din învăţământul preuniversitar doljean au mai multe revendicări: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar.

De asemenea, sindicaliştii cer şi remedierea dezechilibrelor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție, dar şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Sindicaliştii anunţă şi alte proteste


Liderii de sindicat au anunţat că în cazul în care revendicările rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie se pregătesc ca împreună cu membrii sindicatului F.S.L.I să picheteze sediul Guvernului şi sediile prefecturilor în lunile martie şi aprilie, iar în luna mai să organizeze un marș de protest în București. De asemenea, sindicaliştii iau în calcul declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS