19.8 C
Craiova
marți, 30 mai, 2023
Știri de ultima orăEducatieGuvernul a aprobat legile educaţiei. Vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Guvernul a aprobat legile educaţiei. Vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Guvernul a aprobat legile educaţiei. Acestea vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă.

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca., conform Digi24.ro.

„Am primit toate avizele. Am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care au un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional. Au fost prezentate în şedinţa de Guvern de astăzi şi suntem în momentul în care forma lor agreată în Guvern merge pentru dezbatere parlamentară.

„A fost aprobată o procedură de urgenţă“

A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu Comisiile reunite de educaţie. Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie”, a precizat Ligia Deca, la finalul şedinţei Executivului, citată de Agerpres.

Pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul „România Educată”

Ea a precizat că pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul „România Educată”. „Proiectul a reunit dezideratele şi viziunea în ansamblu a societăţii în ceea ce priveşte educaţia la orizontul anului 2030. Legile educaţiei vin alături de reformele deja incluse în PNRR să ne conducă către acele obiective pe care ni le-am propus. Şi, aici, foarte pe scurt, mă pot referi la centrarea sistemului educaţional pe elev, stimularea potenţialului pe care fiecare copil îl are şi acompanierea potenţialului de la educaţie timpurie până la maturitate, până la învăţarea adulţilor.

Ne referim şi la deziderate care ţin de creşterea calităţii şi creşterea nivelului de alfabetizare funcţională. Ne referim, sigur că da, şi la creşterea echităţii, reducerea abandonului şcolar, tot ceea ce ţine de desegregare şi de includerea copiilor diferiţi, cu particularităţi diferite, în şcoli, în aşa fel încât să putem beneficia de acest potenţial minunat pe care copiii români îl au”, a punctat Ligia Deca.

Au fost incluse în cele două legi şi lecţiile învăţate ca urmare a „crizelor succesive”

Ministrul Educaţiei a susţinut că au fost incluse în cele două legi şi lecţiile învăţate ca urmare a „crizelor succesive” din ultimii ani. „Fie că ne referim la pandemie şi la digitalizarea pe care sistemul educaţional a experimentat-o în această perioadă şi care se va transforma într-o normalitate la nivelul şcolilor, fie că ne referim la crize de tip geopolitic, precum războiul din nordul ţării, care ne învaţă să punem accent pe rezilienţă, pe educaţie media, pe combaterea ştirilor false, pe gândire critică şi pe subiecte mai tehnice, dar foarte necesare, cum sunt de exemplu cele legate de siguranţa cibernetică”, a arătat Ligia Deca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS