21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBurse și premii pentru elevii și studenții români care participă la competiții internaționale

Burse și premii pentru elevii și studenții români care participă la competiții internaționale

Elevii și studenții români care participă la competiții internaționale vor fi sprijiniți, de acum încolo, atât pentru realizarea proiectelor cât și pentru deplasare, cu burse de cercetare prin programul Henry Coandă lansat, marți, de ministerul Digitalizării.

Pe lângă fondurile obținute pentru burse, cei care obțin primele locuri vor primi premii substanțiale în bani, a anunțat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Numai în acest an, cel puțin 20 de echipe de elevi și studenți vor putea primi tot atâtea burse de cercetare prin programul Henry Coandă dacă aplică electronic pe platforma disponibilă pe site-ul research.gov.ro, al ministerului Digitalizării. Programul Henry Coandă, are două componente, burse și premii.

„Echipele românești care obțin dreptul de participare la competițiile internaționale pot accesa până la 100.000 de lei pentru finanțarea acestor deplasări. Din estimările noastre este o sumă acoperitoare. Deci, vorbim de 100.000 de lei per echipă”, a precizat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Banii sunt pentru realizarea proiectului, deplasarea în țara competitiei și cheltuielile curente. Cât priveste programul Henry Condă pentru premii:

„Echipele românești care obțin rezultate, locul I,II sau III la aceste competiții internaționale au dreptul să primească premii în bani din partea statului român, 15.000 de lei locul I, 9.000 de lei locul II și 6.000 de lei locul III”.

Bugetul total al programului Henry Coandă este în acest moment de 3 milioane de lei, 1,5 milioane pentru burse, 1,5 milioane pentru premii. Potrivit ministrului Sebastian Burduja, bugetul poate fi suplimentat în funcție de rezultatele care vor fi obținute de elevi și studenți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS