10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii din şcoli protestează în centrul Craiovei: Nu se poate trăi cu 1.800 lei pe lună

Angajaţii din şcoli protestează în centrul Craiovei: Nu se poate trăi cu 1.800 lei pe lună

-

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj au anunţat că vor picheta sediul Prefecturii împreună cu angajaţii din şcoli şi grădiniţe. Sindicaliştii spun că cer majorarea salariilor, în special pentru personalul nedidactic şi pentru personalul auxiliar. Preşedintele USII Dolj, Bogdan Manea, a precizat că un muncitor calificat dintr-o unitate şcolară are salariul de 1.800 de lei pe lună şi nu se poate întreţine cu aceşti bani. Totodată, sindicaliştii cer majorări salariale pentru personalul auxiliar şi să se intervină asupra anomaliilor din sistemul de salarizare, pentru că directorii de şcoli au ajuns să aibă salarii mai mici decât angajaţii. Liderii angajaţilor din Educaţie spun că dacă Guvernul nu va ţine cont de revendicări vor declanşa greva generală în luna mai.

Ce cer sindicaliştii

Protestul angajaţilor din învăţământul preuniversitar din Dolj afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ se desfăşoară, astăzi, în intervalul 12.00-13.00, în Piaţa Prefecturii din Craiova. Liderii de sindicat spun că este nevoie, în primul rând, de creşterea salariilor pentru personalul nedidactic şi pentru personalul didactic auxiliar.


” Prima revendicare ar fi Legea salarizării 153/2017 care este mult trâmbiţată şi despre care Guvernul a spus că a încheiat-o la 1 ianuarie 2023, dar de fapt nu este aşa.Încă nu se a plică în totalitate, în special la personalul nedidactic. De fapt, aceste pichetări au început de peste un an de zile şi ele s-au referit cu precădere la personalul nedidactic deoarece acest personal are cele mai mici salarii, aş putea spune din întreg sistemul bugetar. Dacă o femeie de serviciu sau un muncitor calificat pot să trăiască cu maximum de 1.800 de lei, atunci nu mai este nimic de spus. Practic, nici aceşti 1.800 de lei nu se dau deoarece mai este de aplicat din Legea 153/2017 cam un 8% în special pentru personalul nedidactic.

Punctul al doilea ar fi identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar (contabili, secretare, administratori). Acest personal nu a mai avut creşteri salariale de peste 4 ani. Al treilea punct constă în aplicarea normativelor pentru personalul nedidactic şi pentru personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele se aplică din anul 1998″, a precizat Bogdan Manea, preşedintele sindicatului FSLI Dolj.

Sindicaliştii cer sporuri şi să se intervină asupra anomaliilor


Sindicaliştii cer să se aplice şi regulamentele privind acordarea sporurilor. De asemenea, sindicaliştii USII Dolj au spus că este importantă şi legea salarizării pe care încă au loc negocieri.


„Aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din Învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri. Un alt punct fierbinte pe care noi îl susţinem este noua lege de salarizare. Va urma o altă lege a salarizării în sistemul bugetar. Noi am mers la diferite negocieri care au avut loc. Au fost 5-6 întâlniri tehnice. În urma negocierilor s-a ajuns la înţelegerea ca salarizarea din Educaţie să fie undeva la jumătatea acestei scări de la 1 la 10. Pe noua lege a Educaţiei care va intra în Parlament s-a discutat foarte mult ca personalul didactic debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Aşa a spus doamna ministru şi este şi un acord al tuturor partidelor din coaliţia de guvernare în acest sens”, a mai precizat Bogdan Manea, preşedintele USII Dolj.

Directorii de şcoli au salarii mai mici decât angajaţii

Liderii de sindicat cer să se intervină şi asupra dezechilibrelor salariale care au apărut după noile majorări.
„Mai avem o problemă deosebită. Sunt anomalii în sistemul de salarizare din Educaţie în ceea ce priveşte personalul de conducere, îndrumare şi control. Sunt directori în acest moment care au salarii mai mici decât angajaţii. Chiar am fost sunat de un director al unui mare colegiu din Craiova şi a spus aşa: este incredibil ce se întâmplă, avem salariu mai mic faţă de 80% din personalul didactic din şcoală. La fel este şi la inspectori şi ei cred că nu este normal”, a mai precizat Bogdan Manea, preşedintele USII Dolj.


Liderii USII Dolj spun că în luna martie vor organiza pichetări şi dacă nu se vor găsi soluţii vor continua cu pichetări la Guvern şi la Parlament în luna aprilie, şi în luna mai vor declanşa greva generală. Potrivit liderilor USII Dolj, astăzi se organizează pichetări şi în judeţele Argeş, Prahova şi Călăraşi. La Craiova vor ieşi în stradă şi reprezentanţii sindicatului „Alma Mater”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS