19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRestructurări şi anul acesta în şcolile din Dolj

Restructurări şi anul acesta în şcolile din Dolj

Unităţile şcolare din Dolj au transmis situaţia cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate pentru că nu mai sunt suficiente clase pentru a-şi păstra catedrele actuale. Astfel de situaţii apar în special la şcolile din mediul rural. Lista cadrelor didactice restructurate arată că la etapele de anul acesta participă şi restructuraţi din anii anteriori care nu au găsit posturi vacante. Repartizarea pe posturi se va face în urma evaluării activităţii din ultimii doi ani şcolari, pe baza unei fişe stabilite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

Anul acesta lista cu restructuraţi cuprinde 18 cadre didactice, mai multe decât anul trecut. Predomină restructurările în mediul rural chiar începând de la grădiniţă. De exemplu, la Şcoala Murgaşi nu va mai fi un post de educatoare, ceea ce arată o lipsă a populaţiei preşcolare. Şi la învăţământul primar se observă în unele localităţi lipsă de populaţie şcolară. Astfel, se restructurează posturile de învăţători de la Şcoala Gimnazială Carpen, de la Şcoala Gimnazială Dioşti, de la Şcoala Gimnazială Lipovu, de la Şcoala Gimnazială Goieşti dar şi de la Şcoala Gimnazială Celaru. Scăderea numărului de elevi afectează şi cadrele didactice de la gimnaziu de la discipline precum istorie, biologie, matematică, limba engleză, educaţie tehnologică. La limba şi literatura română sunt şi profesori restructuraţi din anii anteriori.

Cum vor fi evaluaţi profesorii

Cadrele didactice care sunt în restrângere de activitate vor fi evaluate pe baza unei fişe cu punctaj, stabilită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Se ia în calcul activitatea pe ultimii doi ani. Evaluarea începe cu studiile candidatului, începând cu şcolile postliceale, şi continuând cu programele de licenţă, de master dar şi cu programele de conversie profesională.

De asemenea, evaluarea ia în calcul şi gradul didactic, în acest an cele mai multe puncte, respectiv 14 puncte, acordându-se cadrelor didactice cu gradul didactic I şi doctorat. Pentru debutanţi se ia în calcul şi media de absolvire. În ceea ce priveşte activitatea propriu-zisă la catedră, se acordă maximum două puncte pentru rezultatele obţinute la concursuri şi olimpiade organizate pe şcoală şi maximum trei puncte pentru rezultatele obţinute la olimpiadele care au inclusiv fază internaţională. Cadrele didactice strâng însă multe puncte la evaluare dacă au făcut parte din diverse comisii, dacă au participat sau au organizat simpozioane şi concursuri, dacă au publicat cărţi, au fost metodişti, dacă desfăşoară proiecte europene la nivelul unităţilor şcolare.

Prima şedinţă publică va fi pe 10 martie


Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat, ieri, şi prima listă a catedrelor vacante pentru anul şcolar următor. Sunt zeci de posturi vacante şi de această dată cele mai multe la învăţământul antepreşcolar, preşcolar şi primar. Din această listă vor fi soluţionate cadrele didactice care cer completare de normă dar şi cadrele didactice care vor să se transfere pentru că au intrat în restrângere de activitate. Profesorii aflaţi în astfel de situaţii depun cereri şi documentele aferente la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în perioada 22-27 februarie. Punctajele cadrelor didactice care solicită
soluționarea reducerii de activitate se va afişa pe 28 februarie. Prima şedinţă publică de repartizare va fi pe 10 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS