16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondiţii mai stricte pentru calificarea la olimpiadele şcolare

Condiţii mai stricte pentru calificarea la olimpiadele şcolare

Ministerul Educaţiei a publicat regulamentele specifice pentru olimpiadele și concursurile școlare naționale din anul școlar 2022-2023. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora, organizarea etapelor pe școală, locale, județene, dar și despre subiecte, corectarea lucrărilor și departajarea elevilor, după caz. Conform noilor regulamente, anul acesta este necesar un punctaj mai mare pentru calificarea la naţională. La unele discipline, sunt creşteri semnificative. De exemplu, la biologie pentru calificarea la etapa naţională este nevoie de un minimum de 70% din punctajul maxim faţă de 50% din punctajul maxim cum era anul trecut.

La Fizică şi Chimie a crescut punctajul de la 50% la 60%

Primul regulament publicat a fost pentru Olimpiada de Chimie, întrucât faza judeţeană a acestei olimpiade s-a desfăşurat pe 4 februarie. Pentru această disciplină condiţia pentru calificarea la naţională este să obţină minimum 60% din punctajul maxim, faţă de 50% din punctajul maxim cât era în anii anteriori. În Dolj o singură elevă a reuşit să se califice la etapa naţională după etapa judeţeană. O astfel de modificare este şi la Fizică. Pentru calificarea la etapa naţională, elevii trebuie să obţină anul acesta tot minimum 60% din punctajul maxim. Etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică va fi pe 4 martie.

Ce condiţii sunt la română

În ceea ce priveşte olimpiada de Limba română, la gimnaziu pentru calificarea la etapa naţională, elevii trebuie să obţină anul acesta cel puţin 85 de puncte. În cazul în care la nivelul judeţului/sectorului municipiului Bucureşti nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate la locurile suplimentare. La etapa națională a Olimpiadei, punctajul final se calculează ca medie ponderată a punctajelor obţinute la proba scrisă şi la proba orală – 75% punctajul de la proba scrisă și 25% punctajul de la proba orală. De asemenea, la liceu calificarea este condiţionată tot de obţinerea a minimum 85 de puncte. Conform calendarului de la Ministerul Educaţiei, la Limba și Literatura Română, etapa județeană se organizează pe 4 martie 2023, etapa națională pentru gimnaziu este între 10 și 13 aprilie la Arad, iar etapa națională pentru liceu este între 19 și 23 aprilie la Sibiu.

Creşteri de la 50% la 70% la biologie

Modificări importante sunt şi la biologie. La această disciplină de studiu în anii anteriori pentru etapa naţională a olimpiadei se califică, din fiecare judeţ/sector al municipiului București un număr de elevi corespunzător numărului de locuri alocate pe an de studiu, numai dacă aceștia au obţinut cel puţin 50% din punctajul maxim acordat rezolvării subiectelor de la etapa judeţeană. În noua variantă a regulamentului la biologie se vor califica doar elevii care vor obţine cel puţin 70% din punctaj. De asemenea, anul acesta se acordă locuri suplimentare pentru participarea la etapa naţională. La Olimpiada Națională de Biologie etapa judeţeană este pe 12 martie, iar faza naţională este la Iași între 10 și 14 aprilie.
Inspectorii şcolari spun că în perioada următoare se vor publica regulamentele şi la alte discipline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS