23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMandatele rectorilor, limitate la 8 ani de noua lege a învățământului

Mandatele rectorilor, limitate la 8 ani de noua lege a învățământului

Proiectele noilor legi ale educației – legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar – au fost finalizate, urmând ca după 1 februarie să fie adoptate de guvern. În privința universităților, una dintre modificări vizează mandatele rectorilor. Dacă în prezent există rectori și la al treilea mandat, noua lege va limita numărul mandatelor la două, fără posibilitatea de a depăși 8 ani, scrie Știripesurse.

Potrivit art. 137 alin. (5) din proiectul de lege, „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora”.

Noua formă este asemănătoarei celei din legea educației naționale concepute de Mircea Miclea și Daniel Funeriu.

Funcția de rector va fi incompatibilă cu orice funcţie de autoritate publică centrală sau locală în care persoana este numită prin emiterea unui act administrativ‚ în condițiile legii (art. 169 din proiectul de lege). Nu intră în această categorie funcțiile alese.

În acest moment, există mai multe universități cu rectori aflați la al treilea mandat. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a învățământului universitar, acești rectori își vor putea duce mandatele până la capăt, dar nu vor avea dreptul de a candida pentru un nou mandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS